Všečkaj nas na Facebooku
Zapri
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Preberite več o piškotih na tej povezavi.
Zapri!
 

V tem tednu nas čaka najsvetlejši meteorski dež stoletja, nikar ga ne zamudite

09.08.2017

Pred nami je po predvidenju astronomov najsvetlejši meteorski dež tega stoletja. Meteorski dež je naravni pojav, pri katerem orbita Zemlje prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Delci v Zemeljni atmosferi na približno 80 kilometrih zažarijo in zgorijo, na nebu pa se prizor vidi kot utrinek. Meteorski roj Perzeidov, ki je pred nami, bo nastal kot posledica kometa Swift-Tuttle, zaradi katerega lahko utrinke na Zemlji spremljamo že okoli 2000 let.Vrhunec meteorskega dežja bomo lahko spremljali 12. avgusta 2017, ta pa ne bo običajen. Astronomi namreč predvidevajo, da bo to najsvetlejši meteorski dež. Po njihovih besedah naj bi nekatere utrinke lahko videli tudi čez dan. Na naslednji tako svetel meteorski dež bomo morali po 12. avgustu čakati še 96 let...

Kdaj bo najbolj primeren trenutek za opazovanje utrinkov?

Meteorski dež bomo lahko opazovali že med 9. in 13. avgustom 2017, vrhunec pa bo dosegel v noči iz sobote, 12. avgusta na nedeljo, 13. avgusta.

Spletni portal Sensa poroča, da je najboljši čas za opazovanje tik pred jutrom, a spektakel bo na nebu moč videti že kmalu zvečer. Vse kar potrebujemo je le še jasno nebo, da nam ne bi pogledov na to čarovnijo na nebu veselja pokvarili oblaki. Pred opazovanjem utrinkov se odpravite izven mesta čim bolj stran od mestnih luči. Vaše oči bodo potrebovale najmanj 20 minut, da se navadijo na temo. Šele potem boste nočno nebo lahko dobro videli.Pregovori pravijo, da imajo utrinki moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo in tako osvetljujejo našo pot. Naj bo prihajajoči meteorski dež priložnost za premislek o spremembah v življenju in o uresničitvi novih ciljev. Ko boste na nebu videli padajočo zvezdo, si nekaj močno zaželite. Morda pa se vam želje ob pomoči energije utrinkov uresničijo.


Sledi nam na FB