Andreja zaman prosi za pomoč: Filip ima le še 34 kilogramov, zdravstvo pa gluho!

Mnogi izmed vas poznate Filipa, 25-letnega slepega fanta iz Laškega, ki ima hudo obliko avtizma, zaradi cerebralne paralize pa je že od otroštva na invalidskem vozičku.

Te dni je njegovi mami Andreji Pader Jagodič prekipelo - povsem upravičeno, saj več kot očitno zdravstvo za Filipa nima posluha. Tudi za druge? Smo res zgolj številke?

Družina iz Laškega se je znova obrnila na nas. "Ali lahko pomagate razbiti mit zdravstva, čakalnih dob in podobnih bedarij," se glasi uvod prošnje na pomoč. Filip je velik 168 centimetrov, zdaj pa ima borih 34 kilogramov. Njegov utrip je zadnje dni okoli 125-130. Rok, partner Andreje, se ob tem nemočno sprašuje:

"Midva ne veva več kaj naj... In nihče ne sliši Andreje, ko prosi... Dobesedno prosi... Še kaj potrebuješ za zdravnika? A lahko kdo pove?"

Filipovo srce:


Na omrežju Facebook je te dni svoje misli ob pretekli izkušnji strnila tudi Andreja. Njen zapis objavljamo v celoti:

KAJ VAM REČI

Vsem vam, ki skrbite za nas na več nivojih.
Kaj vam reči, da ima danes naš Filip 35 kg. Kaj vam reči.
Ali ga stradamo?
Pred tremi meseci je prebolel streptokokno angino. Antibiotik je, pri visokih vnetnih parametrih pomagal. A le za nekaj dni. Znova so se dvignili in znova smo bili na "istem". Na slabšem.
Potem je zbolel za uro infektom. Zdravljen. Prejel je nekaj napotnic - pod zelo hitro, IN DA SE NA TEM MESTU SKOZLAM. Ne. Čakalne dobe so takšne, da bi ga tja pripeljali z 20 kg.
Filip ne pove, če boli. Filip PRENAŠA. Prav VSE, kar mu ni potrebno.
Pa smo prehiteli napotnice in šli samoplačniško. Pomagali so nam, da kaj opravi tudi brez denarja. BRUHAM.
Bil je pri gastrointer. - V NEKAJ TEDNIH BO STANJE BOLJŠE JE POVEDAL PRED NEKAJ TEDNI. Samoplačniško. Ker bi čakal do avgusta.
Bil je pri urologu, ker ima ledvični kamen in urinira vso noč, ne spi, ne spimo več. Samoplačniško .
Opazovati. Čez tri mesece kontrolni UZ ledvice, da vidimo, kaj dogaja.
Sklepam, da samoplačniško. Kajti UZ trebušnih organov? Napotnica? In biti na vrsti kar?
Torej.
Ima napotnico za kardiologa. Utrip do 130. Jutri so se nas usmilili privat. HVALA. HVALA. Ostali samoplačniško so ga naročili v drugi polovici julija.
Ne vi meni o čakalnih vrstah. Ne vi meni o javnem zdravstvu. Ne vi meni o čemu sploh.
Ja. DANES SI ŽELIM PRIVAT BOLNICO. S stroko, ki ve, kaj dela. Da je ta fant v nevarno nelogičnem stanju. Pa mi hodili po glavi, ne spali in VSE PRODALI.
Jeb**e se. ČLOVEK JE.
In da. Prijavila vas bom še bogu. Kaj bogu. HUDIČU. In ne bom molila, ne prosila.
Kje to je PRAVICA, RESNICA DOMA?
Je tam morda, kjer je "vaša mavrica"?
DOVOLJ.
Označeni ste Filipovi asistenti. VESTE. VSE VESTE. Z njim ste.... Vsak dan.

Andreja Pader Jagodič, Facebook


Andreja Pader Jagodič, Facebook
Z zapisom je Andreja opozorila, koliko posluha ima zdravstvo za Filipa, v besedilu pa označila še tri asistente, ki zanj skrbijo. Vsi izmed njih so še kako dobro seznanjeni z dogajanjem. Filip potrebuje takojšnjo pomoč, čakati ne more. Ne sme. Zanj je lahko usodna že "nedolžna" bolezen. Pa kljub temu pretekla izkušnja Andreje in Filipa govori zase.

Te dni so ganljivo življenjsko pot Andreje predstavili tudi v reviji Jana, Rok pa je na spletu objavil zapis in ob njem delil nekaj izsekov, ki jih je zapisal novinar Vasja Jager.


Revija Jana (št. 24, 13. junij, 2023), Rok Volfandov, Facebook
"ČE JE NE UBIJE RAK, JO BODO BIROKRATI"

Novinar: Vasja Jager, Revija Jana

Nekaj izsekov članka v Jani novinarja Vasje Jager. Bomo, bomo delili tudi celotni članek.

Pisalo se je o zavrnitvi osebne asistence za Andrejo, o Filipu in življenju.
Andreja je med intervjujem imela enega hujših napadov, kar sem jim jaz, kot opazovalec, bil kdaj priča. A se je "vrnila" in nadaljevala. Do konca izčrpana, a kritična in predvsem do solz, ki so se bleščale med pogovorom, prizadeta nad dogajanjem. Kot pravi. Kam naju bodo "stlačili"? Kam to midva "paševa"?

ANDREJA RES NIKOLI NE PROSI. NE ZASE. PA BI KDAJ MORALA.

Rok Volfandov, Facebook

Prispevek o Andreji in Filipu si lahko preberete na povezavi: Če je ne ubije rak, jo bodo birokrati ali v pretekli izdaji revije Jana (št. 24, 13. junij, 2023).

Filipova mama je že pri starosti 27 let zbolela, sedaj se je bolezen ponovila še tretjič. Obsevanja so jo povsem izčrpala in skoraj uničila, poleg raka na maternici pa jo pestijo še mnoge druge bolezni, ki ji otežujejo življenje.

Andreja je pred kratkim zaprosila za pomoč in poslala vlogo za osebno asistenco zase, ob tem pa doživela največje ponižanje v svojem življenju. Doma jo je obiskala dvočlanska komisija in rutinsko razsodila, da ni ugotovljena potreba po osebni asistenci. Pritožba na njuno odločitev ni mogoča. Andreja je ob tem novinarju revije Jana zaupala, da sta komisijo sestavljala socialna delavka in diplomirani kineziolog, ki sploh nista vpisana v register pristojnih izvedencev za to področje. Komisije ni prepričalo niti stališče nevrologa, ortopeda in splošnega zdravnika - vsi so namreč podali mnenje, da Andreja sama ne more več živeti brez osebne asistence.

Ob tem se mnogi upravičeno sprašujemo - koliko so vredna naša življenja? Življenja bližnjih, za katere bi dali vse na svetu? Zavedamo se, da v zdravstvu najdemo veliko posameznikov zlatega srca z veliko empatije in sočutja. Pa vendar, kam tonemo z zdravstvenim sistemom?

"Ko potrebuješ, vidiš kako deluje. Sploh ne deluje. Glavno, da skrbimo, da ne odstranijo medvedov, ker je nehumano, da ne odstranijo volkov, ker ni humano in metuljčki in podgane... Kdo bo pa mislil na človeka? Kdo se bo zavzel za človeka? Kaj moramo res biti del takšnega kupa dreka? Pa saj se ne moreš pritožiti bogu, so se sami postavili za bogove. Za tiste bogove, ki odločajo o življenju. Pravzaprav NE odločajo. Ker jih ne briga in ne zanima. Draga moja, pošiljam objemček obema. To je ta trenutek edino, kar lahko storim. Želela bi več..."

Helena Berglez, Facebook
0
Jože Cimerman
Pred 2 meseci
Ne zdravniki ne slišijo , slišijo , oziroma vidijo samo debele kuverte ,in samo čakajo da se kdo stegne , da ne rabijo delat , ker jih delo zelo otruja , kod da je delo zdravnikov , delo z lopato na vročem soncu , le pojdite v druge države vas bojo hitro pogruntali.
Resnica zelo boli , zato nočete objavit mojega celega članka.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Primorski fantje zapeli pesem v spomin Bogdanu: Nastop, ki je ganil Slovenijo!Slovenki zapeli čudovito cerkveno pesem: Njun nastop je balzam za dušo!Robert Roškar priredil evrovizijsko pesem Raiven: Njegov nastop je doza smeha!VIDEO: Franc Šegovc praznoval 87. rojstni dan: Tako je zaigral na harmoniko!VIDEO: Tilen Artač zapel kot Robert Golob: Nastop, ki je nasmejal Slovenijo!Ženina in nevesto ganili do solz: Takšno presenečenje so pevci pripravili v cerkvi!VIDEO: Ogromna toča prizadela Francijo: Uničevala je strehe in avtomobile!Hrvat se po pijani noči pogovarja z očetom: Posnetek, ki je doza smeha!VIDEO: Malček zapel hrvaško pesem z Evrovizije: Njegov nastop obkroža državo!Družina iz Slovenije, ki se je preselila v pol manjšo hišo: Notranjost te bo prevzela!Slovenski ansambel zapel s tercetom: Njihov nastop je navdušil mnoge!VIDEO: Gadi v živo zapeli svojo uspešnico: Njihov nastop je navdušil Slovence!Slovenski pevci priredili uspešnico "Tista bela roža", njihov nastop navdušujeVIDEO: Italijan na Krasu prenovil porušeno župnišče, da bi ohranil kulturno dediščinoVIDEO: Posnetek z naše avtoceste: Avtobus zaprl pot reševalnemu vozilu!VIDEO: Presenečenje za otroke iz Ajdovščine: Pilot letala jim je polepšal dan!VIDEO: Na talentu s plešo nasmejal sodnike: Za nastop je prejel zlati gumb!Ganljiv posnetek brezdomca iz Slovenj Gradca, ki biva v neživljenjskih razmerahTanja Žagar objavila čudovit posnetek nastopa: Zapela je svojo veliko uspešnico!VIDEO: Strašljiv prizor sredi gozda: Jezna mama medvedka napadla vozilo!Miran Rudan zapel pesem, ki je stara 26 let: Se jo še spomnite?Poskočni predstavili novo pesem o vroči mami: Nasmejali so svoje oboževalce!Ganljiv sprejem za Hrvata, ki je nastopil na Evrovizji: Preplavile so ga solze!Ženski pevski zbor zapel "Pastirče mlado": Njihov nastop je navdušil številne Slovence!Afriški slon na obisku v Sloveniji: Noč je preživel v ljubljanskem živalskem vrtu!