Kako pomagati ponesrečencem: Prispevek, ki lahko reši življenje!

V Sloveniji je že več kot 10.000 prvih posredovalcev - gre za posameznike, ki nimajo zdravstvene izobrazbe, vendar se odzovejo ob pozivih dispečerske službe.

Prav zato v Društvu Prvih posredovalcev javnost ozaveščajo, kako pomagati v takšnih primerih, na spletu pa objavljajo koristne vsebine.

Društvo je bilo ustanovljeno novembra 2018 z namenom promoviranja pomena delovanja prvih posredovalcev, o tem osveščati javnost, pomagati vsem prvim posredovalcem pri dodatnih izobraževanjih in pridobivanju znanja, organiziranje izobraževalnih srečanj in dogodkov ter zbiranje donacijskih sredstev za vse zgoraj navedene namene.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja.

Ko kličemo na številko 112, moramo biti čim bolj mirni, čeprav je težko in slediti navodilom dispečerja.


Društvo Prvih posredovalcev, Facebook
Bistvo, ki ga moramo povedati, je:

- KDO kliče?
- KAJ se je zgodilo?
- KJE se je zgodilo?
- KDAJ se je zgodilo?
- KOLIKO je ponesrečencev?
- KAKŠNE so poškodbe?
- ALI SO KAKŠNE NEVARNE STVARI v bližini?
- KAKŠNA pomoč je potrebna?

Obvezno je, da sledimo navodilom dispečerja ter smo čim bolj mirni.

Krvavitve



Društvo Prvih posredovalcev, Facebook
Krvavitev je izguba krvi iz obtočil. Ločimo jih glede na izvor (arterijska, venska, kapilarna ter odtrganine), lokacijo (zunanja, notranja) ali vzrok (bolezenska, poškodbena).
Krvavitev glede na izvor:
- KAPILARNA KRVAVITEV: kri mezi, krvavitev je majhna in običajno sama preneha. Običajno so to odrgnine. Pustimo, da se rana sama zaceli.
- VENSKA KRVAVITEV: kri je temnordeča, enakomerno teče (vene oz. dovodnice so žile, po katerih se kri vrača iz organov in tkiv v srce).
Oskrbimo tako, da z direktnim pritiskom sterilne gaze pokrijemo mesto krvavitve ter povijemo s povojem. Če bi nam krvavitev prišla čez sterilno gazo in povoj moramo razmišljati o KOMPRESIJSKI PREVEZI.
- KOMPRESIJSKA PREVEZA: na rano položimo gazo ali prvi povoj, nato damo čez gazo in prvi povoj na krvaveče mesto nerazvit povoj in čvrsto povijemo.
Po nastavitvi kompresijske obveze je treba obvezo kontrolirati vsakih 5–10 min. Če opazimo, da je prekrvavljena, pomeni, da je obveza prerahla in jo je treba močneje poviti. Uporabimo nov povoj, ki ga namestimo čez prvega, ali prevezo znova pravilno namestimo. Če je obveza pretesna, pa ud distalno od obveze pomodri (prekinitev venskega odtoka krvi) ali pobledi (prekinitev arterijskega dotoka krvi). V takem primeru je treba kompresijsko obvezo nekoliko popustiti.
Dokončno oskrbimo s trikotno ruto, ki jo namestimo za imobilizacijo uda - roke, če je poškodovana noga, damo poškodovanca ležati, nogo pa podložimo.
Poškodovani osebi ne dajemo piti ali jesti.
- ARTERIJSKA KRVAVITEV kri je svetlordeča, pulzirajoče brizga (arterije oz. odvodnice so žile, ki prenašajo s kisikom bogato kri od srca proti organom in tkivom). Iz arterije lahko človek izgubi velike količine krvi, kar je lahko tudi smrtno nevarno, če so poškodovane velike arterije na vratu, pazduhi ali dimljah.
Oskrbimo tako, da najprej naredimo pritisk žile ob kost nad krvavitvijo. Nato s sterilno gazo pokrijemo rano ter naredimo KOMPRESIJSKO PREVEZO.
(opis kompresijske preveze višje gori).
Nato damo ud v trikotno ruto za imobilizacijo uda - roke, če je poškodovana noga, damo poškodovanca ležati ter poškodovano nogo podložimo.
Poškodovani osebi ne dajemo jesti ali piti.
- ODTRGANINE o popolni amputaciji govorimo, kadar so v celoti prekinjena vsa tkiva, ki so povezovala odtrgani del s telesom. Pri nepopolni amputaciji še obstaja povezava odtrganega dela telesa preko mišic, kože, žil ali živcev.
Pri ukrepanju ob amputaciji imamo dva bistvena postopka, in sicer ustavitev krvavitve, ki je lahko življenje ogrožajoča, in poskus ohranitve amputiranega dela okončine.
Oskrbimo tako, da najprej naredimo pritisk žile ob kost nad krvavitvijo. Nato nad odtrganim udom damo Esmarchova preveza (pri amputacijah, hudih krvavitvah) – uporaba širokega traku (5 cm), trikotne rute, namenskega traku. Nikoli ne uporabljamo ozkega traku ali vrvice, saj s tem dodatno okvarjamo tkivo; Ko damo Esmarchovo prevezo moramo obvezno na ud napisati uro, kdaj smo naredili prevezo. Esmarchovo prevezo uporabimo izjemoma, ko drugače ne moremo zaustaviti krvavitve (huda krvavitev, amputacije). Treba je uporabiti širok trak ali pas in zabeležiti točen čas nastavitve obveze. Krn uda sterilno pokrijemo z gazo ter povijemo. Odtrgani ud ustrezno pokrijemo s sterilno gazo ter povijemo. Nato odtrgani del uda damo v 1. vrečko. To 1. vrečko damo v 2. vrečko v kateri je voda in led. Nato te dve vrečki damo v 3. vrečko, katera je za prenos odtrganega uda.

Igran scenarij: Poškodba z motorno žago:



Tujki v dihalih


Poznamo 2 vrsti zapore dihalne poti. Prepoznamo ju tako, da pri DELNI zapori oseba še KAŠLJA, pri POPOLNI pa NE KAŠLJA več.
- DELNA zapora dihalne poti - oseba še KAŠLJA, zato je naša naloga, da ga spodbujamo h kašlju. Osebo opazujemo, da ne pride do situacije ko se DELNA zapora dihalne poti spremeni v POPOLNO zaporo.
- POPOLNA zapora dihalne poti - oseba NE KAŠLJA, vendar še diha, krili z rokami, kima če ga karkoli vprašate, zato moramo takoj začeti s 5 udarci med lopaticami. Osebo postavimo pred sebe, jo nagnemo ter s peto dlani udarimo med lopatice. Po vsakem udarcu preverimo ali se mogoče tujek že vidi in ga lahko odstranimo s prsti. Če po petih udarcih nismo uspešni sledi 5x Heimlichov prijem. Postavimo se za prizadetega, ga nagnemo nekoliko naprej in sklenemo roke okoli zgornjega dela trebuha. Dlani stisnemo v pest, s palcema proti trebušni steni in ju položimo v predel med popkom in žličko. Izvedemo močan sunek, usmerjen proti sebi in navzgor. Če se zapora ne razreši sledijo ponovno udarci med lopaticami. To ponavljamo toliko časa, dokler tujek ne pade ven oziroma oseba izgubi zavest ter postopamo po protokolu za temeljne postopke oživljanja.

Temeljni postopki oživljanja z AED



Društvo Prvih posredovalcev, Facebook
1. Ko vidimo osebo na tleh, preverimo, če je VARNO in nato pristopimo do nje.
2. Primemo jo za ramena, ter jo nežno stresemo in pokličemo ''Gospod/gospa ali me slišite?''
3. Če se ne odziva POKLIČEMO "NA POMOČ'', da privabimo ljudi iz okolice, da nam pomagajo.
4. Nato sprostimo dihalno pot tako, da DLAN ENE ROKE POLOŽIMO NA ČELO, drugo roko PA POLOŽIMO NA BRADO.
5. Za tem pogledamo, če ima KAKŠEN TUJEK V USTIH ali USTNO PROTEZO. Če ima karkoli poskusimo ODSTRANITI - ne delamo na silo!
6. Nato se z obrazom nagnemo nad njegova usta in nos, ter POSLUŠAMO, ČUTIMO TER GLEDAMO v smeri prsnega koša - ZA TO SI VZAMEMO 10 SEKUND ČASA.
7. LAIKI PULZA NE PREVERJAJO!
8. ČE DIHA GA OBRNEMO V STABILNI BOČNI POLOŽAJ.
9. ČE NE DIHA ZAČNEMO S TEMELJINIMI POSTOPKI OŽIVLJANJA, druga oseba pa pokliče na številko 112.
10. Najprej začnemo s STISI PRSNEGA KOŠA - mesto stisov je spodnja polovica prsnice.
11. Stise izvajamo tako, da peto roke položimo na mesto, kjer bomo izvajali stise, drugo roko pa položimo na prvo roko, da imamo večjo moč.
12. Stise izvajamo pri ODRASLIH 5-6cm, OTROCIH 4-5cm, DOJENČKIH 1/3 globine prsnega koša (PRI OTROCIH, DOJENČKIH IN UTOPLJENCIH smo pozorni na prvih 5 VPIHOV preden začnemo s stisi prsnega koša).
13. Frekvenca stisov prsnega koša na minuto je 100-120/min.
14. Če sta dva in imata na voljo dihalni balon ali pocket masko je razmerje stisov in vpihov 30:2, če nimamo pripomočkov za dajanje vpihov nam NI treba delati usta na usta, delamo samo stise prsnega koša (če je oseba pobruhana in krvava ji ne boste dali vpihe).
15. Tretja oseba, ki je klicala na 112, se pri dispečerju pozanima, kje je najbližji AED, ter ga gre iskati.
16. Ko dobimo AED na kraj, moramo med stisi nalepiti elektrodi na GOL prsni koš. Elektrodi imata narisani mesti, kamor se jih prilepi.
17. Nato, ko nadaljujemo s stisi prsnega koša, smo pozorni na navodila AED. Od takrat ko je AED priklopljen smo pozorni na njegova navodila.
18. Ko se AED odloči ANALIZIRATI SRČNI RITEM, se osebe nihče NE SME DOTIKATI.
19. AED se bo sam odločil ali je potrebno izvesti električni sunek ali ne.
20. Nato nadaljujemo s stisi prsnega koša ter predihavanjem (če imamo dihalni balon ali pocket masko), do prihoda reševalcev, oziroma dokler se ne utrudimo ali oseba ne začne spontano dihati.

Avtomatski eksterni defibrilator


Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku.

- S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi.
- AED ima 2 gumba (za vklop - zelen gumb in proženje električnega sunka - rdeč gumb). AED ima tudi glasovna navodila, ki so v SLOVENSKEM jeziku.
- Uporaba AED je VARNA in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.
- V primeru srčnega zastoja takoj začnemo s temeljnimi postopki oživljanja, če pa imamo na voljo tudi defibrilator, vklopimo napravo in se ravnamo po govornih navodilih.

Igran scenarij: Utopljen otrok:


Vljudno vas vabimo, da na njihovi Facebook strani Društvo Prvih posredovalcev delite koristne vsebine še naprej med prijatelje, več informacij o prijavah in samem društvu pa lahko najdete na njihovi spletni strani PrviPosredovalci.si

Povezave do objav na Facebook strani Društvo Prvih posredovalcev:

1. TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA Z AED

2. KLIC NA ŠTEVILKO 112

3. AVTOMATSKI EKSTERNI DEFIBRILATOR (AED)

4. KRVAVITEV

5. TUJKI V DIHALIH

Tudi sami lahko postanete prvi posredovalec - pred tem morate opraviti licenčni tečaj, nato pa še teoretični in praktični preizkus. Licenco je potrebno obnavljati letno, za obnavljanje znanja pa skrbijo tudi na srečanju prvih posredovalcev. Letos bo na Jezerskem 2.9.2023 potekalo že 6. takšno srečanje zapored. Vljudno vabljeni!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Huda ura v Avstriji: Temperatura v nekaj urah padla za 20 stopinj Celzija!Robert Roškar srečal najbolj simpatično gospo: Njun pogovor ti bo polepšal dan!Tilen Artač nastopil kot Jonas Žnidaršič: Njegov posnetek je doza smeha!VIDEO: Slovenske rokometašice pisale zgodovino: Uvrstile so se na olimpijske igre!Marjetka Vovk navdušila Slovence: Zapela je pesem, ki jo je napisal Deželak!VIDEO: Prihajajo nevihte, sodra in sneg: Tako bodo padavine jutri zajele Slovenijo!Elda Viler zapela v oddaji Glasbeni pozdrav: Njen nastop navdušuje Slovence!VIDEO: V Ljubljani ukradli vozilo, vse je posnela kamera: Grozi jim 3 leta zapora!Darja Gajšek presenetila oboževalca: Nastopila je za njegov 60. rojstni dan!Kajakaš v reki rešil 6-letnega dečka: Padel je s čolna, oče je odpeljal naprej!15-letnica navdušila s talentom: Za pevski nastop je prejela zlati gumb!VIDEO: Slovenski gozdar posnel tri rise: Posnetek ima že pol milijona ogledov!Izjemen prizor z Antarktike: Posneli pingvine, ko so z ledenika skakali v morje!Nevesta na poroki zaplesala z očetom: Brez besed sta pustila vse poročne goste!Dolenjski ansambel navdušil z nastopom: Zapeli so svojo uspešnico!VIDEO: Neumnost voznika na štajerski avtocesti: Peljal je kar v nasprotno smer!Travo so kosili kar ob zapadlem snegu: Posnetek, ki je nasmejal Slovence!VIDEO: Prestrašena srna v Izoli: Na pomoč so poklicali lovca, ta jo je ustrelil!VIDEO: Sneg pobelil kraje v Sloveniji: Temperatura padla za 20 stopinj Celzija!VIDEO: Saša Lendero zapela z Miho Hercogom: Tako dobro se razume z bivšim možem!Tilen Artač prepeval o dragih stanovanjih: Parodija, ki je doza smeha!Gregor Ravnik nastopil z operno pevko: Zapela sta slovensko ljudsko uspešnico!Zapel je pesem za svoje dekle: Posnetek, ki je nasmejal Slovence!Mati osumljenega umora Danke zagovarjala sinaFehtarji predstavili prvo avtorsko pesem: Znova so navdušili poslušalce!