Kako izdelati masko iz bombaža, ki nas varuje pred virusi?

Ob izbruhu epidemije je v Sloveniji priporočljiva uporaba zaščitne maske, predvsem ko se odpravimo v trgovino in se s tem izpostavljamo med drugimi ljudmi.

Zaloga zaščitnih mask je zelo okrnjena, zato nam strokovnjaki priporočajo, da si pralno masko iz bombaža izdelamo tudi sami.

Za spletno stran zdravstveniportal.si je spregovoril tudi Darko Siuka s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike ljubljanskega UKC, ki je spregovoril tudi o tem, kako pravilno izdelati masko za večkratno uporabo.

Na portalu izpostavljajo, naj si zaščitno masko sešijemo sami. Gosto bombažno tkanino prepognete na tri sloje, jo polikate, obšijete robove in prišijete vrvice, prav tako sešite iz bombažne tkanine. Maske vsak dan operite na 90 stopinj Celzija.

"Maske, ki jih boste sešili, lahko naredite tudi za svojce, sosede, prijatelje, sodelavce – čez nekaj tednov vam bodo neizmerno hvaležni. Splošna uporaba se sicer za zdaj še ne svetuje – ker jih ni dovolj! Zadnje študije pa so dokazale, da mikrokapljice v prostoru, v katerem je nekdo, ki je okužen, ostanejo v zraku do štiri ure, zato je nalezljivost izredno velika. Nosite jih, če ste v javnosti, povsod tam, kjer se zadržujejo ljudje," je za zdravstveniportal.si dejal zdravnik Darko Siuka.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Zmago Jelinčić: "Delavec bo dobil manj denarja, kot tisti, ki je lenuh in ne dela!"Učitelj je vsak dan kaznoval dečka, ker je zamudil v šolo: Resnica ga je ganila do solz!Mucka nasmejala svet: Tako se je odzvala, ko ji je lastnik zakril okno!Beg pred policisti predvajali v živo: Sledila je grozljiva nesreča!Kanadčan od blizu posnel luno: Je na kamero ujel nezemljane?Nenavaden gost na avtocesti: Posnetek je uspešnica na spletu!Zmago Jelinčič brez dlake na jeziku: To je povedal o koronavirusu!Motorist se je maščeval vozniku, ki mu je pokazal sredinca in vanj vrgel steklenicoLisica ji je med snemanjem ukradla mobilni telefon: Posnetek ti bo polepšal dan!Na smučišču je v snegu našel žensko: Tako ji je rešil življenje!Pred domom v Trzinu ganili starejše: Tako sta zapela Alenka Gotar in njen mož!Dramatičen posnetek v zraku: Pri hitrosti 320 km/h je treščil v drugega padalca!Oče in hčerka zapela kot Andrea Bocelli in Celine Dion: Njun nastop ruši rekorde!Romi izkoristili odprta vrata v Krškem: Njihovo krajo so posneli na kamero!Tilen Artač v parodiji zapel kot Avseniki: Tako izgleda življenje v bloku!Novinarka poročala o virusu, ko je do nje pristopil moški: Policisti so ga aretirali!Župnik iz Bohinja z novim posnetkom: "To je skrivnost, ki jo noben virus ne premaga!"Na ulici so zaigrali skladbo Beethovna: Njihov nastop ti bo naježil kožo!Beluga kit prvič v življenju videl pingvinaSlovenec zapel ljudsko uspešnico: Njegov nastop je pravi balzam za dušo!Posnetek meteorja pri Ajdovščini: Videti ga je bilo pri belem dnevu!Izbral je napačen dan za oranžno majico: Policisti so ga pretepli po krivem!Kvatropirci zapeli svojo pesem iz karantene: Njihovo petje te bo navdušilo!Mladiček pritlikavega povodnega konja pokazal, kako se potapljaOče in hčerka zapela pesem "True Colors": Njun nastop je poezija za dušo!