Kako izdelati masko iz bombaža, ki nas varuje pred virusi?

Ob izbruhu epidemije je v Sloveniji priporočljiva uporaba zaščitne maske, predvsem ko se odpravimo v trgovino in se s tem izpostavljamo med drugimi ljudmi.

Zaloga zaščitnih mask je zelo okrnjena, zato nam strokovnjaki priporočajo, da si pralno masko iz bombaža izdelamo tudi sami.

Za spletno stran zdravstveniportal.si je spregovoril tudi Darko Siuka s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike ljubljanskega UKC, ki je spregovoril tudi o tem, kako pravilno izdelati masko za večkratno uporabo.

Na portalu izpostavljajo, naj si zaščitno masko sešijemo sami. Gosto bombažno tkanino prepognete na tri sloje, jo polikate, obšijete robove in prišijete vrvice, prav tako sešite iz bombažne tkanine. Maske vsak dan operite na 90 stopinj Celzija.

"Maske, ki jih boste sešili, lahko naredite tudi za svojce, sosede, prijatelje, sodelavce – čez nekaj tednov vam bodo neizmerno hvaležni. Splošna uporaba se sicer za zdaj še ne svetuje – ker jih ni dovolj! Zadnje študije pa so dokazale, da mikrokapljice v prostoru, v katerem je nekdo, ki je okužen, ostanejo v zraku do štiri ure, zato je nalezljivost izredno velika. Nosite jih, če ste v javnosti, povsod tam, kjer se zadržujejo ljudje," je za zdravstveniportal.si dejal zdravnik Darko Siuka.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Modrijani ganili z novo pesmijo: Jokali boste ob videospotu!VIDEO: Drama na 24 ur: Soočenje, ki ga je zaznamoval Zmago Jelinčič!Posnetek papig, ki je obkrožil svet: Pogovarjali sta se kot ljudje!Zmedena lepotica na črpalki: Kar je počela, je nasmejalo mnoge!Oblekel se je v dedka, nato navdušil množico: Tako je zaigral na klavir!Filip ganljivo zapel s slepo prijateljico: Njun nastop je poezija za dušo!Pilot poletel z mladičkom šimpanza: Razlog te bo ganil do solz!Voznik navdušil s posnetkom: Poglej, kako je parkiral svoje vozilo!15-letna deklica ganila sodnike: Tako je zapela na odru ameriškega talenta!SMEH: Kalamari odnesli ministra Hojsa: Tako se šali Denis Avdić!Vožnja gasilcev na kraj nesreče: Vozilo na avtocesti je zmečkalo!Tudi policisti delajo napake: Takšne neumnosti počnejo na cestah!Slepa krafna nasmejala Slovence, privoščila si je Lepo AfnoJelinčič vztraja pri svojem: "Študenti, ki so doma pri mamici, ne bi smeli dobiti denarja!"Župnik Martin Golob spregovoril o odhodu: Preselil se bo iz Bohinja!Darja Gajšek navdušila starejše: To je nastop, ki obkroža Slovenijo!Brata navdušila na ameriškem talentu: Skupaj sta zaigrala na orglice!Posnetek Jelinčiča v družbi Bavčarja, ki obkroža Slovenijo: "Narod je glup!"Prizor nad Singapurjem, ki jemlje sapo: Posneli so ognjeno mavrico!Luka Basi navdušil oboževalce: Tako je svoje pesmi prepeval v Sloveniji!11-letni deček zapel "You Raise Me Up": Njegov glas se te dotakne!VIDEO: Kaos na slovenski obali: Takšna gneča je bila čez vikend v Portorožu!SMEH: Kako sta Anja Ramšak in Robert Roškar preživela 24 ur vklenjena v lisiceMucka je skotila tri mladičke: Tako jih je tolažila zlata prinašalka!Deček z avtizmom navdušil sodnike: Na klavir je zaigral svojo skladbo!