Kako izdelati masko iz bombaža, ki nas varuje pred virusi?

Ob izbruhu epidemije je v Sloveniji priporočljiva uporaba zaščitne maske, predvsem ko se odpravimo v trgovino in se s tem izpostavljamo med drugimi ljudmi.

Zaloga zaščitnih mask je zelo okrnjena, zato nam strokovnjaki priporočajo, da si pralno masko iz bombaža izdelamo tudi sami.

Za spletno stran zdravstveniportal.si je spregovoril tudi Darko Siuka s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike ljubljanskega UKC, ki je spregovoril tudi o tem, kako pravilno izdelati masko za večkratno uporabo.

Na portalu izpostavljajo, naj si zaščitno masko sešijemo sami. Gosto bombažno tkanino prepognete na tri sloje, jo polikate, obšijete robove in prišijete vrvice, prav tako sešite iz bombažne tkanine. Maske vsak dan operite na 90 stopinj Celzija.

"Maske, ki jih boste sešili, lahko naredite tudi za svojce, sosede, prijatelje, sodelavce – čez nekaj tednov vam bodo neizmerno hvaležni. Splošna uporaba se sicer za zdaj še ne svetuje – ker jih ni dovolj! Zadnje študije pa so dokazale, da mikrokapljice v prostoru, v katerem je nekdo, ki je okužen, ostanejo v zraku do štiri ure, zato je nalezljivost izredno velika. Nosite jih, če ste v javnosti, povsod tam, kjer se zadržujejo ljudje," je za zdravstveniportal.si dejal zdravnik Darko Siuka.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Slovenke zapele na dopustu: Njihov nastop na spletu podira rekorde!Posnetek male mucke senzacija na spletu: Lastnici je kazala, kako nevarna je!Vidra je bežala pred lačno orko: Poglej, kako si je rešila življenje!Čudovit nastop, ki obkroža Slovenijo: Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?Izjemen posnetek Slovencev: Poglej, kaj so počeli pod Solkanskim mostom!Deklici sta podarila prav posebno škatlo: Darilo jo je ganilo do solz!Kako napadejo morski psi: Človeška kri proti ribji krvi!Mati in hčerka zapeli pesem iz Titanika: Njun nastop je balzam za dušo!Besede, ki so zgrozile Slovence: Tako na spletu žalijo slovenske novinarje!Mucka zaspala skupaj s piščančkom: Posnetek je uspešnica na spletu!Radijski voditelj iz Slovenije pokazal talent: Navdušil je s svojo pesmijo!Potapljač posnel podmornico, ko je peljala pod njimMladiček volka srečal malega kužka: Takšen prizor so posneli!Filip zapel z operno pevko: Prisluhni, kako sta zapela slovensko pesem!Janez Janša s pozdravom kolesarjem: Takšen prizor je posnel na vrhu Triglava!VIDEO: Neverjeten prizor na Hrvaškem: Z vozilom je zapeljal kar v morje!Grozljiv posnetek iz Rusije: Eksplodirala je bencinska črpalka!Divji tiger napadel tigra v živalskem vrtuGrozljivka za ekipo gasilcev: Skoraj bi jih zadela goreča pnevmatika!Moški prijel sekiro, nato je razbil steklo na avtomobilu: Rešil je ujetega kužka!Mladiček nosoroga raznežil splet: Tako se je v živalskem vrtu igral z oskrbnikom!Strela na pašniku zadela kravoKanadčan posnel trenutek, ko se je ogromen tornado dotaknil talProdajalka pregnala roparja: Njeno lekcijo so posnele kamere!Posnetek, ki je razjokal svet: Ženska zapustila svojega psa, kot da je smet!