Kako izdelati masko iz bombaža, ki nas varuje pred virusi?

Ob izbruhu epidemije je v Sloveniji priporočljiva uporaba zaščitne maske, predvsem ko se odpravimo v trgovino in se s tem izpostavljamo med drugimi ljudmi.

Zaloga zaščitnih mask je zelo okrnjena, zato nam strokovnjaki priporočajo, da si pralno masko iz bombaža izdelamo tudi sami.

Za spletno stran zdravstveniportal.si je spregovoril tudi Darko Siuka s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike ljubljanskega UKC, ki je spregovoril tudi o tem, kako pravilno izdelati masko za večkratno uporabo.

Na portalu izpostavljajo, naj si zaščitno masko sešijemo sami. Gosto bombažno tkanino prepognete na tri sloje, jo polikate, obšijete robove in prišijete vrvice, prav tako sešite iz bombažne tkanine. Maske vsak dan operite na 90 stopinj Celzija.

"Maske, ki jih boste sešili, lahko naredite tudi za svojce, sosede, prijatelje, sodelavce – čez nekaj tednov vam bodo neizmerno hvaležni. Splošna uporaba se sicer za zdaj še ne svetuje – ker jih ni dovolj! Zadnje študije pa so dokazale, da mikrokapljice v prostoru, v katerem je nekdo, ki je okužen, ostanejo v zraku do štiri ure, zato je nalezljivost izredno velika. Nosite jih, če ste v javnosti, povsod tam, kjer se zadržujejo ljudje," je za zdravstveniportal.si dejal zdravnik Darko Siuka.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Nuša Derenda zapela skupaj s sinom: Njun nastop navdušuje Slovence!21-letna Naja s posnetkom razjokala Slovenijo: "Poslavljam se"10-letnica na talentu zapela svetovno uspešnico: Za nastop je dobila zlati gumb!Zareklo se mu je pred ženo: To je posnetek, ki se mu smeji Slovenija!Huda ura pri sosedih: Takšnemu neurju smo se izognili včeraj!Šok za očeta: Tako se je odzval, ko mu je žena povedala, da bosta imela trojčke!Pes ji je razmetal stanovanje: Tako se je odzval, ko ga je lastnica okregala!Na talentu je zapela kot Whitney Houston: Brez besed je ostal še Simon Cowell!Robert Roškar obiskal slovenskega duhovnika: Do solz te bosta nasmejala!Mislil je, da mu pod oknom pojejo golobi: To je prizor, ki mu je bil priča!Šok za žensko voznico: Na avtocesti se ni mogla ustaviti, odpovedale so ji zavoreČuki pripravili čudovit video posnetek: Zapeli so 20 let staro uspešnico!Zmago Jelinčič zapustil sejo: "Takšnih bedastoč enostavno ne mislim poslušati!"14-letnik na odru odpihnil sodnike: Zapel je znano uspešnico iz leta 1968Izjava poslanke Violete Tomič, ki se ji danes smeji vsa SlovenijaTilen Artač udaril z novo parodijo: Priredil je znano slovensko uspešnico!Tako se je odzval nemški ovčar, ko je spoznal, da ga peljejo k veterinarjuGanljivo slovo od policijskega kužka: Zanj je skrbel slovenski policist!VIDEO: Grozljiv posnetek plazu na Norveškem: Hiše je odneslo v morje!VIDEO: Prelet ameriških reaktivcev v Sloveniji za zmago nad virusomMali tjulenj se je zapletel v mrežo: Poglej, kako se je zahvalil reševalcem!Grozljiv posnetek iz New Yorka: Policisti zapeljali v množico protestnikov!Najstnik navdušil sodnike na talentu: Zapel je kot Ed Sheeran!Lastniku med sajenjem rož na pomoč priskočil kuža: Poglej, kako mu je pomagal!V šovu The Voice je zapel pesem "Jealous": Z glasom je odpihnil sodnike!