Kako poteka obnova vasi Struge, ki so jo v avgustu prizadele hude poplave

V občini Luče so ob avgustovskih poplavah največjemu razdejanju bili priča v vasici Struge, ki se je ob deroči vodi spremenila v otok.

Mnogi prebivalci so v strahu za življenje zbežali na strehe, reševalci pa so jih čez podivjano reko Savinjo reševali z vrvjo.

Tam se je na petkovo jutro 4. avgusta 2023 odvijala nočna mora, kot je prebivalci zaselka ne pomnijo. Voda je drla z vseh strani, prebivalci pa materialnih stvari niso mogli reševati - za to ni bilo časa, reševali so lahko le svoja življenja.

Grozljiva podoba vasi Struge po poplavah:


V vas sta se peš najprej prebila gorski reševalec GRS Celje Boštjan Pahovnik in reševalec na divjih vodah Franček Strmčnik. Sprva sta reševala in prebujala prebivalce Luč, nato sta se peš odpravila proti Strigam. Ko sta prispela, je Boštjan nemudoma poklical regionalni center in opozoril, da nujno potrebujejo helikopterje. "V petih minutah lahko umre 30 ljudi," so bile njegove besede, ki so celo pri reševalcih vzbudile grozo. V zgornjem delu zaselka so ljudje čakali v najvišjih nadstropjih hiš, da bi jih reševalci lahko spravili na varno.

Na drugi strani podivjane reke sta našla osebo, ki je imela vrv in jo znala uporabiti. Vrv so vrgli na drugo stran in vzpostavili tirolsko žičnico. Tako sta reševalca rešila 16 oseb, ki sta jih z vrvno tehniko prepeljala na varno, na drugo stran obrežja. Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo sprožil nov zemeljski plaz, ki bi preusmeril reko Savinjo. Do preostalih ujetih ljudi nista mogla, na srečo so jih rešili s policijskim in vojaškim helikopterjem.
Reševanje ujetih prebivalcev s pomočjo vrvi:


Struge še danes ob napovedanem deževju ogroža plaz - pred dnevi je območje obiskal tudi vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, ki je prebivalce Strug pozval, naj se preselijo na začasne lokacije. V tem času sicer aktivno poteka obnova zaselka, vendar bo pot do popolne obnove še dolga in naporna. Poglejte si, kako Struge izgledajo danes, skoraj tri mesece po katastrofi, ki je prizadela večji del Slovenije.

Prizor iz Strug po poplavah in danes:

0
JeklenaPest
Pred 5 tedni
Šefic ni tam od nobene koristi. Joj, kaj bi do sedaj že Srečko Šestan naredil...!
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Nina Pušlar in Lado Bizovičar zapela pesem, ki jo je nekoč prepevala Elda VilerFranckina hiša, najstarejša hiša na Kozjanskem iz leta 1796Prijatelji v jezeru opazili kravo, ki se je utapljala: Rešili so ji življenje!Tanja Žagar poskrbela za dobro voljo: Pokazala je talent ob igranju harmonike!Lado Bizovičar priredil največje spletne hite: Nastop, ki obkroža Slovenijo!VIDEO: Luka Dončić ob zmešnjavi dosegel nemogoč koš: Kot bi metal v cirkusu!Sin opernega pevca Andree Bocellija z očetom in sestro zapel božično pesemVIDEO: Slovenski voznik izgubil tovor na prikolici: Mirno je nadaljeval z vožnjo!Potepuški pes je skoraj zmrznil na ulici: Življenje so mu rešili dobri ljudje!Tilen Artač priredil pesem skupine Foxy Teens: Parodija je nasmejala Slovenijo!Peter je prišel k spovedi: Duhovnik je bil šokiran, ko je slišal njegove grehe!Slovenski ansambel zapel enega najlepših valčkov v zadnjem časuDve potniški letali istočasno vzletita: Prizor ima več kot milijon ogledov!Andrej Jerman, ki je zaposlen na Radiu Ognjišče, zapel uspešnico "Ko dvigneš me"Dekleta iz skupine Chicas zapele pesem o gasilcu: Navdušile so Slovenijo!Slovenska zasedba s prijatelji izvedla uspešnico Ansambla bratov AvsenikSlovenska pevka Ditka skupaj z očetom v živo zapela novo božično pesemFirbci zapeli uspešnico legendarnih Slapov: Njihov nastop je navdušil Slovenijo!Ugrabljeno deklico izpustili na svobodo: Posneli trenutek, ko je objela očeta!Tilen Artač nasmejal kot Robert Golob: Tako se je odzval na padec podpore vladi!Robert Roškar je Anji Ramšak uredil nohte: Tako se je izkazal pri manikuri!Simpatična pevka Tjaša Božič predstavila svojo prvo pesem "Moj Bine"Parodija na novo gibanje: Tilen Artač postal slovenski premier kot Werner!Za hobotnico je izdelal labirint: Pokazala je, kako pametne so te živali!Čudovita prenova stanovanja v Ljubljani, ki se nahaja v bloku iz 70-ih let