Kako volkovi spreminjajo reke: To je video posnetek, ki je svetu dal misliti!

Ko so leta 1995 v Yellowstonskem nacionalnem parku po 70 letih odsotnosti ponovno naselili volkove, se je zgodilo nekaj zelo izjemnega.

Ne le to, da so volkovi vplivali na ekosistem samega parka - v kratkem času so spremenili vegetacijo na nekaterih področjih in s tem omogočili, da so se v park vrnile mnoge druge živali.

V nekaj letih so volkovi spremenili celo podobo in struge številnih rek. O tem govori tudi video posnetek, ki je na spletu pristal že leta 2014, do danes pa nabral že več kot 41 milijonov ogledov.

O omenjeni temi je na TED predavanju govoril tudi George Monbiot, ki je z gledalci delil besede, ki ti dajo misliti:

"V nacionalnem parku Yellowstone smo ubili vse volkove. Ubili smo vse volkove južno od kanadske meje. Ampak v parku so to storili gozdni čuvaji v 20ih letih in potem so jih morali čez 60 let pripeljati nazaj, ker so se losi prenamnožili.

Nato je prišlo na tisoče ljudi gledati volkove - najbolj dostopno vidne volkove na svetu. Tudi jaz sem šel tja in opazoval to neverjetno družino volkov. Krdelo je družina. Ima nekaj odraslih in mladih iz več generacij. Gledal sem najbolj slavno, najbolj stabilno krdelo v Yellowstone parku. In potem, ko so zašli malo čez mejo, so ustrelili dva od odraslih, vključno z materjo, kateri pravimo alfa samica. Ostali člani družine so takoj zapadli v rivalstvo. Sestre so izgnale druge sestre. Ena se je več dni poskušala spet pridružiti družini. Niso ji pustile, ker so bile ljubosumne, saj je dobivala preveč pozornosti od dveh novih samcev.

Tudi ona je zašla iz območja parka in so jo ustrelili. Alfa samca so vrgli iz lastne družine. Zima je prihajala, on je izgubil svoj teritorij, svojo lovsko podporo, člane družine in svojo partnerko."

Poglejte si odličen video posnetek, v katerem lahko vidimo številne pozitivne plati, ki jih prinesejo volkovi!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Gluha deklica prvič slišala glas sestrice: Njena reakcija je obkrožila svet!VIDEO: Tilen Artač zapel kot Helena Blagne: Parodija je nasmejala Slovence!VIDEO: Vegani so velikanu preprečili dostop do burgerja! Poglej, kaj jim je storil...Posnetek iz Italije senzacija na spletu: To se je zgodilo, ko so podirali drevesa!VIDEO: Zmago Jelinčič udaril v svojem slogu: "Obdavčimo tujce in dajmo našim!"Damjan Murko znova udaril: Voditelj ob njegovih odgovorih jokal od smeha!VIDEO: Šok na hrvaškem talentu: Ne boste verjeli, kaj je na odru počel Rus!Lastnik je kužku rekel, da je čas za kopanje: Takoj je vedel, kaj mora storiti!VIDEO: 14-letnica šokirala hrvaške sodnike: Njen glas ti pokonci dvigne kocine!Slovenki navdušili s plesom na drogu: Hrvaškim sodnikom sta vzeli sapo!Ogromno letalo poletelo med stavbami, prizor je vsem na spletu vzel sapoHaskiju se je od veselja zmešalo: Tako se je razveselil svojega lastnika!SMEH: Miha Deželak poklical na Hrvaško, govoril je s "Kristino Mandarino"VIDEO: Slovenka v roke vzela harmoniko, nato zaigrala pesem Franca MiheličaVIDEO: Župana privezali in ga vlekli po cesti, ker je pozabil na predvolilne obljubeZasačili so jo med krajo: Ne boste verjeli, kaj vse je skrivala v krilu!SMEH: Tako je sestra prelisičila malega bratca, da je jedel zdravo hranoSMEH: Po "fačuziju" nova cvetka: To je izjavila tekmovalka v Kmetiji!Župnik iz Bohinja obiskal starejše: Prisluhni, kaj je povedala 105-letna Angela!Pes s potezo ganil svet: Tako je potolažil rešeno potepuško mucko!Fant na železnici zaigral pesem Queenov: Njegov nastop je prevzel svet!Manca Špik znova očarala Slovence: To je njena nova pesem "Serenada"Madžarski voznik prehiteval po odstavnem pasu: Skoraj bi se zgodila tragedija!Kužka zgodaj zjutraj vdrla v spalnico malčka: Hotela sta jesti hrano!SMEH: 7 balkanskih načinov, kako uspavati otroke: Privoščil si je tudi Slovence!