Kako volkovi spreminjajo reke: To je video posnetek, ki je svetu dal misliti!

Ko so leta 1995 v Yellowstonskem nacionalnem parku po 70 letih odsotnosti ponovno naselili volkove, se je zgodilo nekaj zelo izjemnega.

Ne le to, da so volkovi vplivali na ekosistem samega parka - v kratkem času so spremenili vegetacijo na nekaterih področjih in s tem omogočili, da so se v park vrnile mnoge druge živali.

V nekaj letih so volkovi spremenili celo podobo in struge številnih rek. O tem govori tudi video posnetek, ki je na spletu pristal že leta 2014, do danes pa nabral že več kot 41 milijonov ogledov.

O omenjeni temi je na TED predavanju govoril tudi George Monbiot, ki je z gledalci delil besede, ki ti dajo misliti:

"V nacionalnem parku Yellowstone smo ubili vse volkove. Ubili smo vse volkove južno od kanadske meje. Ampak v parku so to storili gozdni čuvaji v 20ih letih in potem so jih morali čez 60 let pripeljati nazaj, ker so se losi prenamnožili.

Nato je prišlo na tisoče ljudi gledati volkove - najbolj dostopno vidne volkove na svetu. Tudi jaz sem šel tja in opazoval to neverjetno družino volkov. Krdelo je družina. Ima nekaj odraslih in mladih iz več generacij. Gledal sem najbolj slavno, najbolj stabilno krdelo v Yellowstone parku. In potem, ko so zašli malo čez mejo, so ustrelili dva od odraslih, vključno z materjo, kateri pravimo alfa samica. Ostali člani družine so takoj zapadli v rivalstvo. Sestre so izgnale druge sestre. Ena se je več dni poskušala spet pridružiti družini. Niso ji pustile, ker so bile ljubosumne, saj je dobivala preveč pozornosti od dveh novih samcev.

Tudi ona je zašla iz območja parka in so jo ustrelili. Alfa samca so vrgli iz lastne družine. Zima je prihajala, on je izgubil svoj teritorij, svojo lovsko podporo, člane družine in svojo partnerko."

Poglejte si odličen video posnetek, v katerem lahko vidimo številne pozitivne plati, ki jih prinesejo volkovi!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Sebi je znižal, zaposlenim pa zvišal plačo: Hvaležni delavci so ga ganili do solz!VIDEO: Luka Basi udaril z novim hitom "Meta", pesem je že prava uspešnicaVIDEO: Prizor sredi gozda navdušil Slovence! Poglej, kaj je posnela kameraKolesar prevozil rdečo luč in zadel pešca: Ne boste verjeli, kaj je storil zatemSimpatična 4-letna deklica prevzela splet: Tako je z očetom pela pesem "Señorita"Buldog z reakcijo nasmejal splet: Tako se je odzval, ko je bila igralka v težavah!Modrijani zapeli svojo prvo pesem "Daleč je dom", nastop prevzel SlovenceTakšnega igranja na kitaro še niste videli! Na talentu je sezul sodnikeVIDEO: Posnetek gasilcev, ki je danes zgrozil Slovenijo: To so posneli na avtocesti!Malčka na ulici ganila svet: To sta storila, ko sta se po dolgem času videla!Psička v bolečinah čakala na cesti, nato so ji dobri ljudje rešili življenjeSMEH: Pred vozilom je stopil na cesto, nato hitro dobil poučno lekcijoVIDEO: Jezni tovornjakar s posnetkom obkroža Slovenijo: Tako se vozijo politiki!VIDEO: Tovornjakar šokiral Hrvaško: Grozljivo prehitevanje so posnele kamere!Na odru talenta očarala sodnike: 12-letna deklica iz Senegala senzacija na spletu!Žejnemu pasavcu pomagal tovornjakar, posnetek je senzacija na spletuBlagajničarka iz Srbije roparju dala vetra, ko jo je napadel z izvijačemNekdo jim je kradel zelenjavo z vrta: Kar je posnela kamera, je nasmejalo svet!Hodil je sredi ceste, ko ga je zadel voznik: Poglej, kaj je zatem storil kuža!VIDEO: Drama na tekmi v Stožicah: Slovenija po preobratu do zmage nad IzraelomVIDEO: Prihod nevihte v Puli, oblaki so izgledali kot pošastVIDEO: Mestni redar v Piranu stekel v ogenj, da bi 14-letniku rešil življenjeNa avtocesti se je vozil kar s formulo, policisti zdaj iščejo voznika10-letna deklica prevzela sodnike: Njen glas ti pokonci dvigne kocine!VIDEO: Jezna veganka toži sosede, ker na žaru pečejo meso