Kako volkovi spreminjajo reke: To je video posnetek, ki je svetu dal misliti!

Ko so leta 1995 v Yellowstonskem nacionalnem parku po 70 letih odsotnosti ponovno naselili volkove, se je zgodilo nekaj zelo izjemnega.

Ne le to, da so volkovi vplivali na ekosistem samega parka - v kratkem času so spremenili vegetacijo na nekaterih področjih in s tem omogočili, da so se v park vrnile mnoge druge živali.

V nekaj letih so volkovi spremenili celo podobo in struge številnih rek. O tem govori tudi video posnetek, ki je na spletu pristal že leta 2014, do danes pa nabral že več kot 41 milijonov ogledov.

O omenjeni temi je na TED predavanju govoril tudi George Monbiot, ki je z gledalci delil besede, ki ti dajo misliti:

"V nacionalnem parku Yellowstone smo ubili vse volkove. Ubili smo vse volkove južno od kanadske meje. Ampak v parku so to storili gozdni čuvaji v 20ih letih in potem so jih morali čez 60 let pripeljati nazaj, ker so se losi prenamnožili.

Nato je prišlo na tisoče ljudi gledati volkove - najbolj dostopno vidne volkove na svetu. Tudi jaz sem šel tja in opazoval to neverjetno družino volkov. Krdelo je družina. Ima nekaj odraslih in mladih iz več generacij. Gledal sem najbolj slavno, najbolj stabilno krdelo v Yellowstone parku. In potem, ko so zašli malo čez mejo, so ustrelili dva od odraslih, vključno z materjo, kateri pravimo alfa samica. Ostali člani družine so takoj zapadli v rivalstvo. Sestre so izgnale druge sestre. Ena se je več dni poskušala spet pridružiti družini. Niso ji pustile, ker so bile ljubosumne, saj je dobivala preveč pozornosti od dveh novih samcev.

Tudi ona je zašla iz območja parka in so jo ustrelili. Alfa samca so vrgli iz lastne družine. Zima je prihajala, on je izgubil svoj teritorij, svojo lovsko podporo, člane družine in svojo partnerko."

Poglejte si odličen video posnetek, v katerem lahko vidimo številne pozitivne plati, ki jih prinesejo volkovi!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Slovenke zapele na dopustu: Njihov nastop na spletu podira rekorde!Luka Dončić zadel kot čarovnik: Postavil je nov rekord v ligi NBA!Izgubljena srnica se je približala punčki: Posnetek ima že 7 milijonov ogledov!Izjemen posnetek Slovencev: Poglej, kaj so počeli pod Solkanskim mostom!Labodji mladički prvič zaplavali v potoku: Posnetek je uspešnica na spletu!Mati in hčerka zapeli pesem iz Titanika: Njun nastop je balzam za dušo!Posnetek male mucke senzacija na spletu: Lastnici je kazala, kako nevarna je!Kvatropirci ganili z nastopom: Tako so zapeli pred hišo Oliverja Dragojevića!Mucka zaspala skupaj s piščančkom: Posnetek je uspešnica na spletu!Narava pokazala moč v Italiji: Nad obalo se je znesla tromba!Izgubljeni kuža na ulici prepoznal veterinarja: Tako ga je prosil za pomoč!Nesreča na avtocesti: Tovornjak je zbil vozilo!Čudovit nastop, ki obkroža Slovenijo: Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?Srhljivka iz Libanona: Glavno mesto pretresla grozljiva eksplozija!Šok med vožnjo skozi Karavanke: Takšen posnetek so objavili policisti!7-letni slepi deček na klavir zaigral pesem Queenov: Njegov nastop te bo navdušil!Deklici zapeli pesem "Dance Monkey": Njun posnetek je uspešnica na spletu!Nevesta pozirala pred fotografom, nato je odjeknila eksplozijaStrela na pašniku zadela kravoSlavko iz Slovenije zaigral na frajtonarico: Njegov nastop je razveselil mnoge!Prodajalka pregnala roparja: Njeno lekcijo so posnele kamere!Deklici sta podarila prav posebno škatlo: Darilo jo je ganilo do solz!Janez Janša s pozdravom kolesarjem: Takšen prizor je posnel na vrhu Triglava!Voznik posnel, kaj se med vožnjo dogaja v notranjosti pnevmatikeMed sprehodom je srečal košuto: Poglej, kakšen prizor je posnel!