Kako volkovi spreminjajo reke: To je video posnetek, ki je svetu dal misliti!

Ko so leta 1995 v Yellowstonskem nacionalnem parku po 70 letih odsotnosti ponovno naselili volkove, se je zgodilo nekaj zelo izjemnega.

Ne le to, da so volkovi vplivali na ekosistem samega parka - v kratkem času so spremenili vegetacijo na nekaterih področjih in s tem omogočili, da so se v park vrnile mnoge druge živali.

V nekaj letih so volkovi spremenili celo podobo in struge številnih rek. O tem govori tudi video posnetek, ki je na spletu pristal že leta 2014, do danes pa nabral že več kot 41 milijonov ogledov.

O omenjeni temi je na TED predavanju govoril tudi George Monbiot, ki je z gledalci delil besede, ki ti dajo misliti:

"V nacionalnem parku Yellowstone smo ubili vse volkove. Ubili smo vse volkove južno od kanadske meje. Ampak v parku so to storili gozdni čuvaji v 20ih letih in potem so jih morali čez 60 let pripeljati nazaj, ker so se losi prenamnožili.

Nato je prišlo na tisoče ljudi gledati volkove - najbolj dostopno vidne volkove na svetu. Tudi jaz sem šel tja in opazoval to neverjetno družino volkov. Krdelo je družina. Ima nekaj odraslih in mladih iz več generacij. Gledal sem najbolj slavno, najbolj stabilno krdelo v Yellowstone parku. In potem, ko so zašli malo čez mejo, so ustrelili dva od odraslih, vključno z materjo, kateri pravimo alfa samica. Ostali člani družine so takoj zapadli v rivalstvo. Sestre so izgnale druge sestre. Ena se je več dni poskušala spet pridružiti družini. Niso ji pustile, ker so bile ljubosumne, saj je dobivala preveč pozornosti od dveh novih samcev.

Tudi ona je zašla iz območja parka in so jo ustrelili. Alfa samca so vrgli iz lastne družine. Zima je prihajala, on je izgubil svoj teritorij, svojo lovsko podporo, člane družine in svojo partnerko."

Poglejte si odličen video posnetek, v katerem lahko vidimo številne pozitivne plati, ki jih prinesejo volkovi!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Na prosto je izpustil račke: Odziv živali je doza smeha!VIDEO: Fant iz pekla: Ne boste verjeli, kaj je storil dekletu!Mačka ni vedela, kaj bi z dojenčkom: Konec vas bo nasmejal do solz!Filipinec razjokal sodnike: Zapel je pesem, ki jo pojeta Bocelli in Celine Dion!VIDEO: Slovenec zapel kot Petar Grašo: Njegov nastop ti bo naježil kožo!Na mrzli ulici so rešili buldoga: Da je preživel, je jedel listje!Prizor iz Avstralije obkrožil splet: Izsušena reka je ob dežju znova zaživela!VIDEO: Grozljivi posnetki iz Splita: Hrvati podpirajo morilca!Posnetek, ki je razjezil Srbe: Voznik avtobusa peljal kar mimo zapornic!VIDEO: Nora podaja Luke Dončića, ki je navdušila NBA komentatorjaMucko posneli ob Newtonovi zibelki: Ukradla je vso pozornost!Voznik ratraka se je stepel s smučarjemTovornjakar se ni zaustavil pred železnico: Vanj je z vso silo trčil vlak!Prizor, ki gane: Preživela koala v Avstraliji dobila novo družino!Nažigal je svoj avtomobil, nato mu je eksplodiral motorVoznik avtobusa mislil, da je samVIDEO: Boban zadel trojko, Luka Dončić je vriskal od veseljaLetala spustila več ton korenja, da bi pomagali lačnim živalim v AvstralijiSMEH: Karl Erjavec zapel pred kongresom: Parodija je nasmejala Slovenijo!17-letnica prevzela splet z angelskim glasom, ko je zapela "Amazing Grace"Klemen Slakonja nasmejal kot Melania Trump: Tako je govoril o Sloveniji!Babica na balkonu rešila padalca, ki je skočil s stolpniceSosed je zaradi joka poklical policijo: Kriva je bila papiga!Posnetek, ki ogreje srce: Tako so lastniku pomagali pri iskanju kužka!Čudovit posnetek iz Los Angelesa: Tako na fizioterapiji napreduje mali Kris!