Lev iz živalskega vrta v Ljubljani prestal operacijo očesa

Veterinarski ekipi ZOO Ljubljana je letos uspel še en velik podvig - operacija očesa azijskega leva Maksimusa.

Odstraniti so mu morali degenerativno spremenjeno (motno) lečo, ki se je izpahnila v prednjo očesno kamrico. Maksi na to oko ni mogel videti, stanje pa bi lahko vodilo tudi do povišanega očesnega pritiska ter trajne okvare očesnega živca in mrežnice.

Ker gre za zahteven specialističen poseg, ki zahteva posebno opremo in specifično kirurško znanje, so se oskrbniki povezali z največjim specialistom za veterinarsko oftalmologijo v Evropi, Tadejem Zemljičem, dr. vet. med.

Leva Maksimusa so oskrbniki natrenirali, da sam vstopa v transportni boks, kar pomembno zmanjša stres in dolžino anestezije. Prepeljali so ga v očesno ambulanto za živali dr. Zemljiča, ga sedirali in prenesli na operacijsko mizo. Po intubaciji, namestitvi infuzij in instrumentov za spremljanje življenjskih funkcij, je bilo treba 170-kilogramskega leva namestiti v primeren položaj za precizen poseg pod mikroskopom, ki je trajal približno uro in pol.

Maksi je po posegu odlično okreval. Zaradi odsotnosti očesne leče je na operirano oko izrazito daljnoviden, a nanj ponovno vidi, predvsem pa je poseg preprečil napredovanje in razvoj novih, kompleksnejših težav.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Tesla pri 110 km/h treščila v stavboGrizli medved ujel severnega jelena: Posnetek ima 7 milijonov ogledov!Jazbec sredi belega dne ob gozdni poti lovil pse in ljudiKuža je simuliral poškodbo tačke, nato mu je lastnik omenil sprehodPevka iz Nemčije šokirala sodnike: Takšnega nastopa niso pričakovali!VIDEO: Prizor iz Slovenije, ki je prava uspešnica: Na cesti so posneli laboda!VIDEO: Luka Dončić v prvem polčasu dosegel isto število točk kot PhoenixŠok na gorenjski avtocesti: Takšnemu prizoru so bili priča policisti!Policist se je osmešil pred kamero: Posnetek ima že 17 milijonov ogledov!Slon življenje rešil antilopi: Tako je klical na pomoč, ko se je utapljala!VIDEO: Ukrajina zmagovalka Evrovizije 2022: Prejeli so rekordno število glasov!Ko se Slovenec znajde na Balkanu: Žena se je držala za glavo!Fanta sta se prvič srečala na britanskem talentu: Za nastop sta dobila zlati gumb!Lastnik bowling centra pri Krškem v šoku: Takšno škodo so povzročili vlomilci!Reporter Milan s parodijo na potapljanje: Posnetek, ki je doza smeha!Na klavir je zaigral uspešnico Linkin Park, mimoidoči so bili navdušeniVIDEO: Ganljiv videospot za pesem Ukrajincev, s katero so zmagali na EvrovizijiUrška Kužet in Nika Svetlin skupaj zapeli uspešnico Slovenskih MuzikantovMongolec na talentu šokiral sodnike: Takšne moči še niste videli!Več mesecev so izginjali smetnjaki, zdaj so našli krivcaSestri zapeli svetovno uspešnico, ki jo pojeta Andrea Bocelli in Celine DionNa talentu navdušil s čarovnijo: Takšno točko je pripravil za avdicijo!VIDEO: Pisarna za moške: Parodija, ki se ji te dni smeji Slovenija!VIDEO: 30 metrov dolga hiša iz Slovenije, ki navdušuje z elegancoMoški tvegal svoje življenje: Deklico je rešil pred padcem iz 8. nadstropja!