Našel je kužka, ki ni več dihal! Poglejte si, kako mu je rešil življenje...

Tudi lastniki kužkov in ostalih domačih živali bi morali poznati temeljne postopke oživljanja. Nikoli namreč ne vemo, kdaj bo našo zbranost in pomoč potrebovala tudi kakšna žival.

Prevečkrat namreč lastniki v takšnih trenutkih počnejo napake, zato je prav, da smo seznanjeni tudi o oživljanju pri živalih.

Na spletu je pristal video posnetek iz kraja Rize v Turčiji, ko je moški po imenu Omer Yilmaz s svojim posredovanjem postal heroj. Ko se je sprehajal mimo ene izmed trgovin, je iz notranjosti zaslišal klice na pomoč. Hitro je stekel v trgovino, tam pa naletel na nezavestnega kužka.

Trgovec je potepuškega kužka hranil, ko je naenkrat nehal dihati. Omer je hitro ugotovil, da se je majhen kuža zadušil s koščkom klobase, ki mu jo je dal trgovec. Košček je uspel spraviti iz sapnika, a se kuža še vedno ni odzval.

Z njim je hitro stekel do korita z vodo, tam pa začel s temeljni postopki oživljanja. Na srečo je njegov postopek bil pravilen, kuža pa je po nekaj minutah normalno zadihal. Poglejte si, kako je moški iz Turčije življenje rešil negibnemu kužku!Kako pravilno oživljati kužke?


Najprej se je pri pomoči kužkov potrebno prepričati, če žival res potrebuje oživljanje. Pokličemo jo lahko po imenu ali nežno potegnemo za nogo. Če ne dobimo povratne informacije, je pes nezavesten. V kolikor pri tem ne začutimo bitja srca ali dihanja, je takoj potrebno izvesti temeljne postopke oživljanja. Če ne zaznavamo dihanja, kužku položite usta čez smrček in gobček ter pihnite vanj.

Psa predihavamo s frekvenco 10 do 15 vpihov na minuto, vmes pa je potrebno preverjati srčni utrpi - ta je najbolj izrazit na stegenski arteriji psa. Če utripa še vedno ne začutite, začnite z masažo srca. Začnite nad njegovim zadnjim rebrom, frekvenca pritiskov pa naj bo približno 60 do 100 krat na minuto, odvisno od velikosti psa. Po minuti preverite srčni utrip kužka!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
89-letni kmet je težko zlezel v traktor: Takšno rešitev mu je pripravil sin!Policista na pločniku zalil z vodo: Voznik je podlo dejanje posnel na kamero!VIDEO: Slovenska evroposlanka Irena Joveva za napad na Hrvaško dobila kartonOtrok v šovu The Voice zapel pesem "Shallow", sodnike je pustil brez besedSmetar na ameriškem idolu razjokal sodnike: Njegov glas te bo odpihnil!Maskota se ni znala obdržati na nogah, posnetek je doza smeha13-letna deklica zapela pesem "Creep", sodnikom je naježila kožoOče svojo hčerko v šoli pobral s FerrarijemPijana voznica z BMW-jem poletela čez krožišče, nesrečo so posnele kamereSramežljiv najstnik zapel svetovno uspešnico: Sodniki so bili ganjeni!Posnel je trenutek, ko je v cerkev posvetilo sonce: Prizor ti bo vzel sapo!Splezal je na visoko goro: Ko se kamera odmakne, ti srce pade v hlače!Kartel pred policisti pobegnil z letalom: Vzleteli so kar na cesti!VIDEO: Luka Dončić trojko zadel s polovice: To je najboljša poteza dneva!Deček bi se v reki skoraj utopil: Življenje mu je rešil dedek!Košarkar grdo padel na glavo: Nasprotnik je od šoka zajokal!Malček ni hotel spati brez kužkov: Posnetek ima že več kot milijon ogledov!Romuni parkirali na mestu za invalide: To je lekcija, ki so jo dobili!Sibirski haski poskrbel za smeh na poligonu za pseOsvajal je ženske sredi Ljubljane: Poglej, kako so ga zavrnile!Modrijani navdušili Slovence: To je njihova nova pesem "Ljubiva"Zmago Jelinčič spet udaril: "Kravje prdce bi lahko lovil in prodajal!"Edo Murić v zadnji sekundi zadel noro trojko, komentator ni mogel verjetiDramatični pristanki in vzleti potniških letal med nevihto CiaraPo presaditvi pljuč je prvič zajela sapo: Posnetek ima 14 milijonov ogledov!