Nizozemci prepovedali burke in zakrite obraze v javnih poslopjih in javnem prevozu

Nizozemska je kot šesta država v Evropi prepovedala nošenje oblačil in pokrival, ki zakrivajo obraz, v javnih poslopjih in javnem prevozu.

Prepoved velja za muslimanski oblačili burko in nikab, obenem pa tudi za kapuce in čelade, ki prekrivajo obraz.

Skrajno desni politik Geert Wilders se je za prepoved takšnih oblačil zavzemal že leta 2005, zakon pa so sprejeli z aktualnim mesecem avgustom 2019. Prepoved nošenja oblačil, ki prekrivajo obraz, tako velja v vseh izobraževalnih ustanovah, javnih institucijah in poslopjih, bolnišnicah ter tudi v javnem prevozu.

Za prepoved so se odločili, zaradi varnosti, saj je pomembno, da se ljudi na javnih mestih prepozna. Kazen za kršenje prepovedi znaša 150 evrov.

Prepoved sicer ne velja za nošenje omenjenih oblačil na ulicah, tako kot to od leta 2010 velja v Franciji. Podobna pravila pa imajo tudi v Belgiji, na Danskem in v Avstriji.
0
JeklenaPest
Pred 15 tedni
Ninja masko vstran, če ne pa "gate doj!"
0
Bojana Dvorsak
Pred 15 tedni
In kdaj bo to v Sloveniji, če smo že v EU bi morali zakoni biti enaki? Ali ne.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Posnetek nesreče tovornjaka na ljubljanski obvoznici, ki je šokirala SlovenijoBesede o nesreči tovornjaka s cisterno, ki bi jih moral prebrati vsak voznikNa hrvaškem talentu 14-letnik raznežil sodnike: Zapel je pesem Oliverja Dragojevića!VIDEO: Luka Dončić zadel nemogoče, komentatorja sta ostala brez besedRuski specialci z orožjem ustavili voznika: Poteza je žensko pustila v šoku!VIDEO: Z motorko je prestrašil prijatelja: Potegavščina se je slabo končala!VIDEO: Rusinje navdušile Slovenijo: Tako so zapele za Zmaga Jelinčiča!Deklica iz Brazilije v cerkvi zapela "Hallelujah", njen glas ti bo naježil kožoVIDEO: Denis Avdić gostil 10-letno Slovenko, ki na spletu objavlja posnetkeVIDEO: V Piranu tuli sirena za nevarnost: Mesto je pod vodo!Bosanec pokazal, kako se Bosanci obnašajo v Nemčiji in kako v BosniVIDEO: Malčka sta zaplesala pred kamerami: Njun ples na spletu ruši rekorde!Vid Valič v publiki napačnega vprašal glede položajev pri seksuVIDEO: Kaos v Dalmaciji: Razburkano morje povzročilo ekstremne razmere!Parodija nasmejala Slovenijo: Spet so si privoščili Zorana Jankovića!Kitajski kmet postal senzacija s 70.000 kokošmi: Svet je navdušil s prosto rejo!Sredi noči je zapela operno pesem: Ne boste verjeli, kako so se odzvali sosedje!VIDEO: Ganljiva reklama, ki je razjokala Slovence: Takšen učinek imajo dobra dela!Posnetek iz Srbije navdušil Balkan: Najprej sta plesala, nato so se jima pridružili drugi!Kužka je spustila na sneg, ta je z reakcijo nasmejal vsakogarVIDEO: Prinesla je pošto, nato je prijaznega kužka pošpricala s solzivcemVIDEO: Izvir Hublja ob preteklem deževju pokazal svojo pravo močNa kamero so ujeli rojstvo delfina: Prizor bo ganil tudi tebe!Vdova je mislila, da bo za vedno sama: To je prizor, ki mu je vsak dan priča pod oknom!Razgreto kocko jekla z mostu vrgli v vodo, sledila je eksplozija