Besede o nesreči tovornjaka s cisterno, ki bi jih moral prebrati vsak voznik

Pretekla tragedija tovornjaka na ljubljanski obvoznici, v kateri je življenje zaradi neprilagojene vožnje 41-letnega voznika osebnega vozila življenje izgubil 53-letni voznik tovornega vozila iz Madžarske, še vedno pretresa Slovenijo.

Splet je preplavil video posnetek nadzornih kamer Darsa, ki so ujele tragedijo.

Dars je kmalu po prometni nesreči tovornjaka in osebnega vozila na ljubljanski obvoznici posredoval video posnetek, ki razkriva potek pretekle tragedije. Skupaj s številnimi gasilci so bili tudi pri Darsu mnenja, da takšni prizori znatno pomagajo pri ozaveščanju voznikov o dejstvu, kako hitro se lahko ob neprilagojeni vožnji in neustrezni opremi zgodi tragedija.


Dars
Grozljiv prizor z naših cest je dal misliti voznikom po celem svetu. Skupaj z Darsom, gasilci in mnogimi mediji smo prepričani, da bo vsebina video posnetka povečala varnost in ozaveščenost voznikov, posledično pa zmanjšala možnost tragedij, v katerih bi bila izgubljena dragocena življenja.

Prav danes je nastopil čas, ko je na naših vozilih potrebno namestiti zimske pnevmatike. Zakon o varnostni cestnega prometa v 114. členu namreč določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer. Vse voznike obenem naproščamo, da upoštevajo predpisane zakone in na svojih jeklenih konjičkih poskrbijo za ustrezno opremo.


Kako hitro lahko v nasprotnem primeru pride do tragedije, razkriva prav tragičen video posnetek, v katerem je 41-letni povzročitelj prometne nesreče na ljubljanski obvoznici vozil neprilagojeno razmeram. V tragediji, ki je sledila, je ugasnilo še eno življenje na naših cestah.

Video posnetek Darsa je obenem dokaz, da za prometne nesreče niso vedno krivi vozniki tovornih vozil, kot veleva prepričanje mnogih slovenskih voznikov. Tovornjakarji na cestah opravljajo spoštovanja vredno delo, ob katerem se obenem srečujejo z mnogimi nevarnostmi.

V kolikor ob pretekli nesreči do trčenja ne bi prišlo na nevarnem odseku, kjer je hitrost omejena na 80 km/h, bi se ta po vsej verjetnosti končala le z zvito pločevino. A usoda je v jutranjih urah pretekle srede hotela drugače.

Darsove kamere posnele trenutek tik pred nesrečo (Vir: Dars):


Res je, da smo vsi le ljudje, ki delamo napake. Žal pa kdaj še kako majhna napaka vodi v tragedijo, kot je pred dnevi dodobra pretresla Slovenijo in svet. Ker je po toči zvoniti prepozno, še enkrat apeliramo na javnost, da na cestah upoštevate prometne znake in vsa pravila, ki ste se jih naučili ob opravljanju vozniškega dovoljenja. Nikar si ne dovolite, da bi zaradi neustrezne in neprilagojene vožnje imeli koga na vesti in preostanek življenja nosili breme zaradi svoje malomarnosti v prometu.

Svojcem in prijateljem pokojnega voznika iz Madžarske še enkrat izrekamo sožalje.

Članek izraža mnenje urednikov spletnega portala Klip.si
0
JeklenaPest
Pred 1 mesecem
Žal nikjer nisem zasledil ocene, v kakšnem stanju so bile gume na usodni corsi...
3
Sebastijan Korče
Pred 1 mesecem
Lepo napisano...dejstvo je, da dobrih voznikov ni, temveč samo izkušeni vozniki, ki spoštujejo prometne predpise..vozniki se bodo morali zavedati, da prometni znaki niso za okras in so jih strokovnjaki postavili prav z namenom na ta mesta..vendar jih na žalost večina voznikov ne spoštuje..in potem so nesreče in smrtne žrtve..
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Malček, ki je navdušil svet: Njegov ples ti bo polepšal dan!Vrnila se je iz vojske, a je pes ni prepoznal: Kmalu je sledilo veselje!VIDEO: Hrvaški pilot navdušil z gesto: To je na letalu rekel Pogačarjevi sestri!Zaspal je ob bazenu, nato pa šok: Prebudil ga je medved!Potepuška psička vsak dan čakala pred njeno hišo: Posnetek ti bo polepšal dan!Marko Potrč znova udaril: "Nimamo rekordnih okužb, maske ne bom nosil!"Tilen Artač zapel kot Aleksandra Pivec: Tako si je privoščil njen odstop!Tilen Artač prepeval v novi parodiji: "Dej si masko gor!"Tanja Žagar s posnetkom obkroža Slovenijo: Tako je plesala ob novi pesmi!Grozljivka na avtocesti: Motorista je nalašč sklatil pri 140 km/hFilip iz Laškega zapel operno pesem: Njegov glas je balzam za dušo!Pilotka navdušila s posnetkom: Tako je letela na Portugalsko!Nuna iz Italije zvezda na spletu: Z nastopom je odpihnila sodnike!Zmago Jelinčič o priseljencih v Sloveniji: To mu je odgovoril Janez Janša!Slovenski kolesarji dobili svojo himno: Priredili so znano pesem!Katja na harmoniko zaigrala skladbo Lojzeta Slaka: Nastop navdušuje Slovence!Novinarko RTV Slovenija dvignila v zrak: Prizor, ki je zgrozil gledalko!Voznik z BMW-jem zbil motorista in pobegnil: Takšno lekcijo so mu dali vozniki!Domačini rešili deklico, ki je padla iz tretjega nadstropjaŽenska kužka vrgla v jezero: Ni vedela, da jo nekdo snema!Kamera sredi noči posnela ganljiv prizor: Malček se je stisnil k svojemu kužku!Snemalci prekršili pravila, da so rešili ujete pingvinePevci so zapeli v prazni cerkvi: Njihov nastop je kot bi poslušal angele!Neverjetni prizori na Tour de France: Tadej Pogačar je pisal zgodovino!Oblekel se je v grm in strašil ljudi: Potegavščina, ki je nasmejala mnoge!