Tako hitro se vrti CT naprava, ko nam opravijo diagnostične preiskave

Ena izmed naprav, s katero zdravniki gledajo naš organizem, je naprava za računalniško tomografijo, bolj znana pod kratico CT.

Gre za postopek, ki je zamisel klasičnega rentgenskega snemanja dvignil na višjo raven.

Namesto opazovanja zunanjih obrisov kosti in organom nam CT ustvari popoln 3D računalniški model opazovanega dela telesa. Metoda temelji na merjenju absorpcije rentgenskih žarkov, računalnik pa ob pridobljenih podatkih ustvari prikaz notranjosti telesa.

Leta 1972 sta CT neodvisno skonstruirala britanski fizik Godfrey Hounsfield in Allan Cormack iz ameriške zvezne države Massachusetts, leto dni kasneje pa se je začel že uporabljati v klinični praksi.

Te dni je na spletu pristal video posnetek odprte CT naprave, pri katerem lahko vidimo, kako hitro se notranji mehanizem vrti ob njegovem delovanju. Poglejte si hitrost delovanja CT naprave, ki jemlje sapo!
0
Vanda Oblak
Pred 18 tedni
čemu,pri tej hitrosti,take čakalne vrste.....pardon.saj niso,če takoj plačaš.....
0
JeklenaPest
Pred 19 tedni
Tukaj pa nastopijo že kar konkretne centrifugalne sile. Če se en del, težak par kg, odtrga, postane smrtno nevaren projektil. Sicer pa je vseeno, če pri zdravniku umreš od tega ali od čakanja...
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Voznik tovornjaka posnel prizor: "Tako izgleda debil na avtocesti!"Papiga iz Splita ruši rekorde: Tako je "telefonirala" ob lastniku!VIDEO: Tako sta si v lase skočila Zoran Janković in Zmago Jelinčič!Kamere posnele komedijo: Ne boste verjeli, kje je parkirala!Papiga iz Splita poskrbela za smeh: Takšne vragolije počenja ob 6. uri zjutraj!Voznik na Madžarskem posnel prizor, ki jemlje sapo: Tega ne vidiš vsak dan!Nastop, ki je Hrvaško dvignil na noge: 20-letni Filip zapel z angelskim glasom!Nov šok za Avstralijo po požarih: Prizadele so jih poplave, toča in oblaki prahu!VIDEO: Posnetek z gorenjske avtoceste: Tako se je prevrnil voznik kombija!Po poljubu je sledil šok za dekle: Kar je storil fant, mu ne bo oprostila!SMEH: Privoščili so si Karla Erjavca: Prisluhni, kaj bo počel zdaj!Babica na talentu obnorela sodnike: Dokazala je, da so leta samo številka!Nastop, ki je navdušil Slovence: Tako so zaigrali in zapeli dve svoji pesmi!2-letni deček zmagovalec španskega talenta: Njegov nastop te bo navdušil!Voznik tovornjaka zgrožen: To je na avtocesti počel idiot pred mano!Posnetek, ki ga morate videti: Tako je kuža igral družabno igro Jenga!Klemen Slakonja oponašal petje Jana Plestenjaka: Smeha ni manjkalo!Kužka so mučili in ga zapustili kot smet: Zdaj je končno našel ljubezen!Sramežljiva najstnica v šovu The Voice Kids zapela pesem Lady GagaVIDEO: Slovenec zapel kot Zdravko Čolić: Njegov nastop te bo navdušil!Posnetek, ki obkroža splet: Tako se je dežja v Avstraliji razveselil kmet!Voznik tovornjaka poskrbel za šok: Zapeljal je naravnost v helikopter!Vodna tromba na Ferskih otokih, posnetek ti vzame sapoOtt Tanak doživel grozljivo nesrečo na WRC reliju v Monte CarluSnežni metež v Kanadi: Tako je sneg v 24 urah prekril hišo!