Tako hitro se vrti CT naprava, ko nam opravijo diagnostične preiskave

Ena izmed naprav, s katero zdravniki gledajo naš organizem, je naprava za računalniško tomografijo, bolj znana pod kratico CT.

Gre za postopek, ki je zamisel klasičnega rentgenskega snemanja dvignil na višjo raven.

Namesto opazovanja zunanjih obrisov kosti in organom nam CT ustvari popoln 3D računalniški model opazovanega dela telesa. Metoda temelji na merjenju absorpcije rentgenskih žarkov, računalnik pa ob pridobljenih podatkih ustvari prikaz notranjosti telesa.

Leta 1972 sta CT neodvisno skonstruirala britanski fizik Godfrey Hounsfield in Allan Cormack iz ameriške zvezne države Massachusetts, leto dni kasneje pa se je začel že uporabljati v klinični praksi.

Te dni je na spletu pristal video posnetek odprte CT naprave, pri katerem lahko vidimo, kako hitro se notranji mehanizem vrti ob njegovem delovanju. Poglejte si hitrost delovanja CT naprave, ki jemlje sapo!
0
Vanda Oblak
Pred 5 tedni
čemu,pri tej hitrosti,take čakalne vrste.....pardon.saj niso,če takoj plačaš.....
0
JeklenaPest
Pred 5 tedni
Tukaj pa nastopijo že kar konkretne centrifugalne sile. Če se en del, težak par kg, odtrga, postane smrtno nevaren projektil. Sicer pa je vseeno, če pri zdravniku umreš od tega ali od čakanja...
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Šok za reševalce na primorski avtocesti: To je prizor, ki so mu bili priča!V vozilo invalida je zalučal opeko: Kamera je posnela takojšnjo lekcijo!VIDEO: Nastop deklice, ki je navdušil Balkan: Tako je zapela jugoslovansko pesem!Ko je mama šla v službo, mu ni dala poljubčka: Posnetek fantka je nasmejal svet!SMEH: Zagorska ruleta, ki je nasmejala Balkan: Preživijo jo le redkiHarpijski orel s svojo velikostjo prevzel svet: Ljudje mislijo, da je v njem človek!VIDEO: Tilen Artač oponašal Šarca in Tonina: Parodija je nasmejala Slovenijo!Jahta zapeljala v marino in treščila v zasidrane barkeKužki so obkrožili goske: Ne boste verjeli, kakšen prizor so posneli na kamero!VIDEO: Migranti so Slovencu ukradli avto: Besede lastnika obkrožajo Slovenijo!VIDEO: Ker je bil hitrejši, je reli vozilo prehitel kar po zeleniciSredi belega dne so vdrli v hišo v Braziliji: Tako jim je lastnik dal vetra!Moški je z barvo napolnil 66.000 kozarčkov: Kar je ustvaril, jemlje sapo!VIDEO: Luka Dončić izgubil živce: Skoraj bi se stepel z novincem!VIDEO: Osel je po več letih zagledal dekle: Njegova reakcija obkroža svet!Luka Dončić in Boban Marjanović poskrbela za smeh: To sta počela med tekmo!NBA igralec zaigral poškodbo, nato je pod košem silovito zabilMali ježki so izgubili mamico: Ne boste verjeli, kdo jih je posvojil potem!VIDEO: Prepelič obnorel Evropo: Ob zvoku sirene za zmago zadel čez celo igrišče!Razkošna jahta za 311 milijonov evrov, ki jemlje sapo! Poglej, kaj vse ponuja...Nogometaš "pokosil" trenerja, komentator smeha ni mogel zadržatiVIDEO: Ne boste verjeli, kaj je s Ferrarijem počel v ovinku pri 300 km/hVIDEO: Gostje v Ljubljani doživeli šok: Kosilo so jim pripravili iz ostankov hrane!Malček s smehom obkrožil svet: Med pesmico je ukradel vso pozornost!Smetar s potezo obkrožil svet: Tako vsak teden pomaga starejši ženski!