Toliko časa potrebujejo suha tla, da posrkajo vodo

Splet je te dni obkrožil video posnetek, pri katerem so izvedli enostaven eksperiment z vodo.

S poskusom so pokazali, kako hitro vodo absorbirajo premočena tla, kako hitro jo tla v normalnih poletnih dneh ter kako vodo posrkajo tla ob suši.

Video posnetek, ki ga je izvedel Dr. Rob Thompson, je na spletu že prava uspešnica - prizore si je zgolj na družbenem omrežju Twitter ogledalo že več kot 4 milijone spletnih uporabnikov.

Vodo so najprej posrkala premočena tla, sledila so ji tla ob normalnih poletnih dneh, najbolj počasi pa so vodo absorbirala tla ob sušnem obdobju. Prav zato so ob sušnem obdobju in nalivih poplave precej bolj pogoste.

Poglejte si enostaven eksperiment, pri katerem so avtorji pokazali, kako sušno obdobje vpliva na absorbiranje vode v presušeni zemlji.
0
graf
Pred 7 tedni
odlična predstavitev , v prvem primeru vlažna tla zlahka vpijejo vodo iz kozarca , v močni suši se pa zemlja skrči , postane zbita in nastane nekakšen filter ki nima sposobnosti absorpcije , kot bi vodo zlival na žogo ! Zato ena močna ploha ob nevihti ne pripomore k zmanjšanju suše ker meteorna voda prehitro izgine v špranjah , šele dolgotrajen dež pomaga da zemlja vpije dovolj vode ! Kajpak se to dostikrat zgodi prepozno za večino kulturnih rastlin ...
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Upokojenca iz Slovenije zapela pred kamero: Njun nastop je doza smeha!Srb je med tekmo dekle zaprosil za roko: Zanj se ni dobro končalo!VIDEO: Slovenka zgrožena nad besedami sina: Posnetek je doza smeha!Alfi Nipič in Luka Sešek skupaj zapela: Njun nastop navdušuje Slovenijo!10-letni Matija zapel slovensko uspešnico: Njegov nastop navdušuje Slovenijo!Luka Sešek zapel uspešnico Siddharte: Nastopil je z oktetom in vokalno skupino!Mačka je v hiši srečala pasjega mladička: Takšen prizor je posnela lastnica!Nuša Derenda in Nina Pušlar navdušili Slovenijo, ko sta zapeli znano uspešnicoParodija na gobarskega inšpektorja: Posnetek, ki je nasmejal Slovenijo!Deklica sredi noči poskrbela, da je bilo njenemu kužku toploČe bi Islandci prepevali slovenske pesmi: Parodija, ki je doza smeha!Mačka si je želela hrane: Tako je "zapela" ob svoji lastnici!VIDEO: Italijan drvel 227 km/h po stari cesti čez RebrniceAnsambel Petra Finka in Valentina Fink zapeli uspešnico "Morska pravljica"Zaradi orkana je poplavilo ulice: Domačin je ob hiši posnel morskega psa!Ganljiv prizor na ulici: Mama psička je nahranila potepuško mucko!VIDEO: Ženska iz Reke reševala moškega, ko ga je voda potegnila pod kombiKingstoni zapeli novo pesem "Jaz bi tebe mal": Bo to še ena njihova uspešnica?Tilen Artač odgovarjal kot Robert Golob: Parodija, ki se ji smeji Slovenija!VIDEO: Kvatropirci zapeli z Maraayo: Pesem lahko slišimo v seriji Ja, Chef!Robert Roškar opravljal delo kmetovalca: Tako slabo mu je šlo od rok!Lastniki posneli labradorca, ko je na povodcu sprehajal konjaGrozljivi posnetki, ko je zaradi orkana Ian deroča voda odnašala hišeAnže Logar med izjavo doživel nepričakovano: Zmotila ga je strastna oboževalka!Tilen Artač zapel pesem za samostojne podjetnike: Parodija obkroža Slovenijo!