VIDEO: Leto dni od smrti Oliverja Dragojevića: To so pesmi, ki ne bodo pozabljene

Danes, 29. julija 2019, mineva natanko leto dni od smrti legendarnega hrvaškega pevca. Oliver Dragojević je izgubil boj s hudo boleznijo, njegove pesmi pa kljub smrti še vedno živijo naprej. In zagotovo bodo še dolgo!

Smrt hrvaškega pevca je odmevala po vsem svetu, o njej pa so poročali tudi mnogi priznani svetovni mediji, kot so New York Times, Daily Mail in Las Vegas Sun.

Dragojević je bil po poreklu iz Vele Luke na otoku Korčula, kjer je preživel svoje otroštvo. V Splitu je obiskoval glasbeno šolo, najprej se je učil klavir, nato klarinet in kitaro. Prve vidnejše uspehe je požel že leta 1963 kot pevec in klaviaturist kultne splitske skupine Batali.

Med letoma 1967 in 1972 je igral po mnogih zahodnoevropskih klubih, krajši čas je sodeloval z Dubrovniškimi trubadurji, s splitsko skupino More, poleti leta 1974 pa se je ponovno pridružil skupini Batali. Odtlej dalje je prejel mnoge najprestižnejše festivalske in diskografske nagrade, pa tudi državno nagrado Reda Danice hrvatske. Velja za enega najuspešnejših in najbolj priljubljenih pevcev hrvaške zabavne glasbe.

Leta 2017 so mu odkrili raka na pljučih, nato še tumor. Po hudi bolezni je umrl 29. julija 2018 ob peti uri zjutraj v splitski bolnišnici, star 70 let.

Poglej še: Oliver Dragojević za vedno odplul na Korčulo, prizori ganijo do solz

31. julija so mu na rivi v Splitu pripravili veličasten sprevod, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč ljudi. Svojci in prijatelji so se skupaj s krsto vkrcali na katamaran, ki je v spremstvu številnih ladij in bark odplul v Velo Luko, kjer so Oliverja v sredo, 1. avgusta 2018 ob 18. uri pokopali v družinskem krogu.

Vlada Republike Hrvaške je za 31. julij razglasila dan žalovanja. Zastave so izobesili na pol droga, po ulicah so prepevali Oliverjeve pesmi, v HNK Split pa je potekala žalna slovesnost, ki se je je udeležil tudi državni vrh.

Prisluhnite nekaterim največjim uspešnicam Oliverja Dragojevića, ki bodo zagotovo še mnogo desetletij odmevale širom bivše Jugoslavije.


Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Nuša Derenda zapela skupaj s sinom: Njun nastop navdušuje Slovence!21-letna Naja s posnetkom razjokala Slovenijo: "Poslavljam se"10-letnica na talentu zapela svetovno uspešnico: Za nastop je dobila zlati gumb!Zareklo se mu je pred ženo: To je posnetek, ki se mu smeji Slovenija!Huda ura pri sosedih: Takšnemu neurju smo se izognili včeraj!Šok za očeta: Tako se je odzval, ko mu je žena povedala, da bosta imela trojčke!Pes ji je razmetal stanovanje: Tako se je odzval, ko ga je lastnica okregala!Na talentu je zapela kot Whitney Houston: Brez besed je ostal še Simon Cowell!Robert Roškar obiskal slovenskega duhovnika: Do solz te bosta nasmejala!Mislil je, da mu pod oknom pojejo golobi: To je prizor, ki mu je bil priča!Šok za žensko voznico: Na avtocesti se ni mogla ustaviti, odpovedale so ji zavoreČuki pripravili čudovit video posnetek: Zapeli so 20 let staro uspešnico!Zmago Jelinčič zapustil sejo: "Takšnih bedastoč enostavno ne mislim poslušati!"14-letnik na odru odpihnil sodnike: Zapel je znano uspešnico iz leta 1968Izjava poslanke Violete Tomič, ki se ji danes smeji vsa SlovenijaTilen Artač udaril z novo parodijo: Priredil je znano slovensko uspešnico!Tako se je odzval nemški ovčar, ko je spoznal, da ga peljejo k veterinarjuGanljivo slovo od policijskega kužka: Zanj je skrbel slovenski policist!VIDEO: Grozljiv posnetek plazu na Norveškem: Hiše je odneslo v morje!VIDEO: Prelet ameriških reaktivcev v Sloveniji za zmago nad virusomMali tjulenj se je zapletel v mrežo: Poglej, kako se je zahvalil reševalcem!Grozljiv posnetek iz New Yorka: Policisti zapeljali v množico protestnikov!Najstnik navdušil sodnike na talentu: Zapel je kot Ed Sheeran!Lastniku med sajenjem rož na pomoč priskočil kuža: Poglej, kako mu je pomagal!V šovu The Voice je zapel pesem "Jealous": Z glasom je odpihnil sodnike!