VIDEO: Nor podvig z akrobatskim letalom: Tako je poletel pod solkanskim mostom!

Danes so se v Solkanu pri Novi Gorici spomnili zgodovinskega mejnika, ki sta ga brata Edvard in Josip Rusjan s prvim motornim letalskim poletom postavila 25. novembra leta 1909 v Gorici z doma narejenim dvokrilnim letalom Eda I.

Pod solkanski most se je ob 110. obletnici spustil legendarni primorski pilot in večkratni prvak v akrobatskih poletih Benjamin Ličer Bendžo.

Z akrobatskim letalom Zlin Z-526 je Bendžo poletel pod mostom z največjim kamnitim lokom na svetu, katerega razpon meri 85 metrov. Pod mostom je tokrat s serijo poletov poletel že četrtič - prvič je za podvig poskrbel leta 1999 na prireditvi "Edvardu Rusjanu v slovo", ko je preletel stari kamniti most, nato pa atraktiven polet nadaljeval še pod novim mostom.

Včerajšnji polet pod solkanskim mostom:


Akrobatsko letalo je Bendžo pod kamniti most zapeljal še leta 2006 ob praznovanju 100. obletnice Bohinjske proge in leta 2009 ob obeležitvi 100. obletnice prvega poleta Edvarda Rusjana.


Današnji dogodek so spremljali tudi v živo na Facebook strani Mestna občina Nova Gorica, kjer je dogajanje skupaj z gosti komentiral športni novinar Sandi Škvarč.

Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Parkiral je kar na polju: Poglej, kakšno lekcijo mu je dal kmet!Po krivem je bil zaprt 37 let, zdaj je zapel na talentu: Nastop ti naježi kožo!Drama v parlamentu, poslanca sta si skočila v lase: "Kaj si misliš da si?!"Miha Deželak v solzah razkril skrivnost: Jokali so tudi sodelavci!Tilen Artač nasmejal s parodijo! Zapel je kot Vili Resnik: "Naj Hrvati slišijo"Pevski zbor, ki ga sestavljajo brezdomci: Na talentu so osvojili zlati gumb!Plesali so v parku, nato sta prišla policista na konjih: Posnetek je navdušil splet!Voznik na cesti posnel vrano in ježa: Ni mogel verjeti, kaj je počela ptica!VIDEO: V dolini Soče prenovili staro hišo: Poglejte, kako izgleda notranjost!Slovenka na citre zaigrala hrvaško uspešnico, ki jo prepeva SeverinaDarja Gajšek zaigrala na harmoniko: Njen nastop obkroža Slovenijo!Lastnik zavrgel psičko z mladički: Dneve ga je čakala, a se ni vrnil ponjo!Malček prvič slišal skladbo Beethovna: Njegova reakcija te bo ganila do solz!Papiga, ki ti polepša dan: Tako se je smejala, ko je izstopila iz sobe!Kuža jokal od sreče: Po dveh mesecih je znova videl svojo lastnico!Zgrožen voznik v Srbiji: "Tudi v Nemčiji stopiš na plin, ko te prehitevajo?"Kaos na avtocesti: Tako je reševalcem na pomoč priskočil motorist!Trije gasilci nastopili na britanskem talentu: Njihov glas te bo očaral!VIDEO: Policisti mirne protestnike v Ljubljani strpali v maricoNe boste verjeli, kaj nas letos čaka na morju: "To je višek ukrepov!"Deklica na talentu očarala sodnike: Njen pevski talent te bo navdušil!Izjemen nastop moškega s Havajev: Tako je zapel pesem Hallelujah!Oče in sin blestela na talentu: Zapela sta uspešnico Franka Sinatre!Obiskala je vasico na Japonskem, v kateri živi na tisoče lisicNovinar obiskal poslanca Miho Kordiša: To mu je podaril, ko je spal ob 13:15