VIDEO: Severni sij nad Slovenijo: Nebo se je obarvalo v rdečo barvo!

Včeraj so v večernih urah v več krajih po Sloveniji opazili severni sij, ki je posledica sončeve geomagnetne nevihte.

Omenjen pojav se zgodi takrat, ko ob sončevih izbruhih električno nabiti delci poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro, ob stiku z našim ozračjem pa reagirajo ter posledično zažarijo.

Pretekli petek so astronomi zaznali močan sončev izbruh, zaradi česar so napovedali, da bo tudi v naših krajih po vsej verjetnosti videti severni sij. O omenjenem pojavu so sinoči poročali iz okolice Murske Sobote, Trebnjega, Bleda, Šentjurja pri Celju, Ljutomera, Ljubljane in mnogih drugih krajev.


Anže Kolarič, Facebook

Marac Gin, Facebook
Severni sij ali avrora je sijaj vidne svetlobe v zgornjih delih ozračja, viden ponoči. Po navadi je zelene ali rdeče barve. Ta naravni pojav je aurora borealis ali severni sij verjetno poimenoval francoski astronom Pierre Gassendi leta 1621 po rimski boginji jutranje zarje Avrori.

V tem letu je na površju Sonca povečano število izbruhov in neviht, saj omenjena zvezda zaključuje svoj cikel, ki se zgodi vsakih 11 let. Ob tem menja strani svojega južnega in severnega pola, zaradi večjega števila neviht pa se v vesolje spusti ogromna količina ionov. Ko ioni zadenejo ob Zemljino atmosfero, ta zaradi dušika in kisika zažari v rumeno-oranžnih oziroma zeleno-modrih odtenkih.


Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Nina Pušlar in Lado Bizovičar zapela pesem, ki jo je nekoč prepevala Elda VilerFranckina hiša, najstarejša hiša na Kozjanskem iz leta 1796Prijatelji v jezeru opazili kravo, ki se je utapljala: Rešili so ji življenje!Tanja Žagar poskrbela za dobro voljo: Pokazala je talent ob igranju harmonike!Lado Bizovičar priredil največje spletne hite: Nastop, ki obkroža Slovenijo!VIDEO: Luka Dončić ob zmešnjavi dosegel nemogoč koš: Kot bi metal v cirkusu!Sin opernega pevca Andree Bocellija z očetom in sestro zapel božično pesemVIDEO: Slovenski voznik izgubil tovor na prikolici: Mirno je nadaljeval z vožnjo!Potepuški pes je skoraj zmrznil na ulici: Življenje so mu rešili dobri ljudje!Tilen Artač priredil pesem skupine Foxy Teens: Parodija je nasmejala Slovenijo!Peter je prišel k spovedi: Duhovnik je bil šokiran, ko je slišal njegove grehe!Slovenski ansambel zapel enega najlepših valčkov v zadnjem časuDve potniški letali istočasno vzletita: Prizor ima več kot milijon ogledov!Andrej Jerman, ki je zaposlen na Radiu Ognjišče, zapel uspešnico "Ko dvigneš me"Dekleta iz skupine Chicas zapele pesem o gasilcu: Navdušile so Slovenijo!Slovenska zasedba s prijatelji izvedla uspešnico Ansambla bratov AvsenikSlovenska pevka Ditka skupaj z očetom v živo zapela novo božično pesemFirbci zapeli uspešnico legendarnih Slapov: Njihov nastop je navdušil Slovenijo!Ugrabljeno deklico izpustili na svobodo: Posneli trenutek, ko je objela očeta!Tilen Artač nasmejal kot Robert Golob: Tako se je odzval na padec podpore vladi!Robert Roškar je Anji Ramšak uredil nohte: Tako se je izkazal pri manikuri!Simpatična pevka Tjaša Božič predstavila svojo prvo pesem "Moj Bine"Parodija na novo gibanje: Tilen Artač postal slovenski premier kot Werner!Za hobotnico je izdelal labirint: Pokazala je, kako pametne so te živali!Čudovita prenova stanovanja v Ljubljani, ki se nahaja v bloku iz 70-ih let