VIDEO: Ste zamudili krvavo Luno? Tako je izgledala danes zjutraj...

Navsezgodaj zjutraj je bilo danes na nebu moč opazovati prav poseben pojav, ki mu astronomi pravijo super krvava Luna. To je trenutek, ko je Luna najbližje Zemlji, obenem pa se zgodi tudi popoln Lunin mrk.

Luna je od Zemlje takrat oddaljena le 360.000 kilometrov.

Krvava Luna se pojavi, ko imamo popolni Lunin mrk. Ker je Luna takrat v senci Zemlje, se svetloba od nje ne more odbijati. Kljub temu pa del Sončeve svetlobe v Zemeljni atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večji del modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši. Tako ostanejo je večinoma odtenki rdeče barve, od tod pa poimenovanje krvava Luna.


Foto: EPA

Super krvavo Luno so lahko opazovali prebivalci polovice našega planeta - v Sverni in Srednji Ameriki so pojav videli v nedeljo ponoči po lokalnem času, v delu Južne Amerike in zahodne Evrope pa v ponedeljek zgodaj zjutraj. V Sloveniji je bil pojav viden od 4:34 naprej, ko je Luna vstopila v Zemljino senco, ob 5:41 pa se je začel popolni mrk.

Izjemne prizore s krvavo Luno je na spletu delil tudi en izmed opazovalcev, ki je celoten pojav posnel s timelapse tehniko. Poglejte si, kako je bila danes zgodaj zjutraj videti super krvava Luna!
0
JeklenaPest
Pred 13 tedni
Kot astronom amater sem Luno zjutraj čakal z manjšim binokularjem astronomskega karakterja (10X50). V pripravljenosti je bil tudi impozantnejši velik 25X100 binokular. A na koncu vseh priprav nisem videl nič. Sem doma na Ptuju in nebo je bilo oblačno. Pa drugič. Nekaj pa vam lahko zatrdim: izraza "krvava Luna" si zagotovo ni izmislil noben astronom.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Župnik iz Bohinja je zaspal na mašo, njegovo sporočilo obkroža SlovenijoVIDEO: Kmetu je prekipelo! Tako je dal lekcijo protestnikom, ki so zasedli njegovo posestSMEH: Tilen Artač nasmejal s priredbo Avsenikov, privoščil si je uporabnike spletaVIDEO: Denis Avdić pokazal pevski talent, tako sta z Leo Sirk zapela pesem ShallowPrišel je k veterinarju, da bi prevzel kužka! Odziv psa te nasmeje do solz...VIDEO: Čudovit vrt iz Budanj, ki Slovencem jemlje sapo! Izgleda kot iz pravljice...VIDEO: Ste že videli, kaj Dončić počne NBA novincu? Posnetek se širi kot požar...VIDEO: Marjan Šarec "nahecal" hrvaške novinarje, odgovarjal jim je v slovenščiniVIDEO: Turista obtičala sredi Slovenije, nad pomočjo domačinov sta bila navdušenaVIDEO: Čustveno slovo voditeljice RTV! Tako je za konec zapela pred kamerami...VIDEO: Malček med festivalom ukradel vso pozornost! Njegov ples te bo očaral...Potepuška mucka z mijavkanjem prevzela svet, njeno oglašanje je prav posebnoVIDEO: Na najboljši način je prelisičil vratarja! Njegovi potezi se klanjajo...VIDEO: Župnik iz Bohinja spet obkroža Slovenijo, to je povedal o veliki nočiVIDEO: Škodo na katedrali Notre-Dame posneli iz zraka, posnetek šokiral mnogeŽenska je doma imela srnjaka! Zbežal je, po dveh letih sta se znova srečala...Žirantka na talentu doživela šok, zastal ji je dih! Pred sabo je videla duha...VIDEO: Nevesta med poroko do solz ganila ženina! Poglejte, kaj mu je podarila...SMEH: Nekdo je pohitril posnetek pristanka na Luni, prizori so nasmejali mnogeVIDEO: Bratec je prvič videl novorojeno sestrico, od sreče je zajokalVIDEO: Jan Oblak zablestel z noro dvojno obrambo, klanjajo se mu še vratarjiVIDEO: Letalo z največjim razponom kril na svetu opravilo svoj prvi poletDekleta so stopile na parket, ko so ugasnile luči! Nastop v temi je prevzel svet...VIDEO: Jean-Claude Juncker med slovesnostjo skoraj zažgal prvo damo RuandeVIDEO: Slovenka navdušila s postopkom, kako pobarvati velikonočna jajca s svilo