Dr. Mateja Logar opozarja: Tigrasti komarji prinašajo nove bolezni v Evropo!

Na družbenem omrežju Facebook je te dni pristal video posnetek iz informativne oddaje Odmevi, kjer so spregovorili o novih boleznih v Evropi.

Povod za nove bolezni so predvsem invazivne vrste komarjev, ki so se naselile že v 13 državah po Evropski uniji.

"Zaradi toplejšega ozračja se k nam širijo invazivne vrste komarjev. Lahko v Sloveniji zbolimo za malarijo?" so ob video posnetku zapisali na omrežju Facebook.


Odmevi, Facebook
Na vprašanje je svoje mnenje o tem podala Dr. Mateja Logar, ki je potrdila, da se k nam širijo bolezni, ki jih pred naselitvijo komarjev nismo poznali. Zaradi porasta tigrastih komarjev beležimo tudi porast bolezni, kot so mrzlica denga, mrzlica čikungunja in virus zika. Omenjene bolezni so bile pred leti prisotne zgolj v delih Afrike, Azije in Amerike.

V zadnjih 20 letih so tigrasti komarji vse večja grožnja Evropi. Za najbolj invazivno vrsto komarjev na svetu sicer veljajo Azijski tigrasti komarji, ki se tudi po Evropi širi vse hitreje.
0
JeklenaPest
Pred 4 tedni
Učena in galantna dama slovenske medicine...
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Po težki bolezni umrla Anita Ogulin: Štiri dni pred smrtjo je objavila zapis!VIDEO: Martin Golob osvojil Triglav: Njegove modre besede obkrožajo Slovenijo!VIDEO: Huda ura v Slovenski Bistrici: Klestila je ogromna toča s premerom 10 cm!VIDEO: Slovenija stopila skupaj: Gasilci iz celotne države proti požaru na Krasu!VIDEO: Slovenec od blizu posnel modrasa: "Je bil kar jezen, je sikal in pihal!"Slovenci podrli svetovni rekord: Istočasno je nastopilo kar 1.137 harmonikarjev!VIDEO: Grozljiv posnetek debele toče: Tako je včeraj klestilo pri Ptuju!VIDEO: Ganljivo slovo za pokojno Anito Ogulin: Objavili so njen zadnji pogovor!VIDEO: Gasilci posneli, kako sta letali Air Tractor tik ob njih gasili na KrasuStarša v Dolomitih poskrbela za šok: Oče je majhnega otroka držal kar v naročju!Slovenska parodija na pesem o čebelah: Duhovit posnetek, ki je doza smeha!Špela Grošelj predstavila novo pesem: Poslušalce je prevzela z afriškimi ritmi!VIDEO: Oče je spremenil geslo za internet: Posnetek, ki je nasmejal Slovenijo!Gasilci brez milosti: Ker je parkiral ob hidrantu, so na vozilu razbili steklo!Pretep v Portorožu vodil do zažiga? Splet obkroža posnetek teden dni pred požarom!VIDEO: Skoraj tornado pri Slovenski Bistrici: Prizor, ki so ga posneli med nevihto!Kamera, ki v živo prenaša prizore iz brloga: V njem se nahaja več kot 2000 klopotač!VIDEO: 20-letni napadalec ustrelil Trumpa: Posnetek poskusa atentata!VIDEO: Snemal je prehitro vožnjo v BiH: Trčenju s tovornjakom se niso izognili!VIDEO: 15-letnik v šovu zaigral na kitaro: Takšnega talenta še niste videli!VIDEO: Na Krasu divja hud požar: Slovenijo obkrožajo posnetki iz zraka!Zapeli so uspešnico skupine Pepel in kri: Njihov nastop je navdušil Slovenijo!VIDEO: Slovenski igralec šokiral: "Ženske začnejo po 25 letu propadat, 30 je že pogreb"VIDEO: Butasti vozniki na slovenski avtocesti: Peljali so kar po reševalnem pasu!Nenavaden prizor iz Dubrovnika