Kačji pastir lahko požre 100 komarjev na dan: Tako jih privabite v svoje okolje!

Zagotovo mnogi izmed nas obožujemo vroče poletne dni, z višjimi temperaturami pa smo žal priča tudi večjemu številu nadležnih insektov.

Pri tem najbolj izstopajo komarji, ki prinašajo številne bolezni - eden njihovih največjih plenilcev je prav kačji pastir, ki lahko dnevno požre več kot 100 komarjev.

Predvsem v toplejših mesecih se nadležni komarji najbolj razmnožijo, nevarni pa so tudi zaradi prenašanja bolezni, kot so malarija, denga in virus zika. Narava za omenjeno nadlogo ponuja odlično naravno rešitev - kačje pastirje.


National Geographic, YouTube
Kačji pastirji sodijo med največje danes živeče žuželke, s svojo podobo pa brez dvoma spadajo tudi pod najbolj izjemne. Nobena druga žival ne dosega njihovih letalnih sposobnosti - ker lahko nadzorujejo vsako krilo posebej, jim to omogoča tudi vzvratno letenje. S svojimi barvitimi telesi in pisanimi vzorci obenem vedno privabijo pozornost.

Če tudi sami strmite k naravnemu načinu, kako se znebiti komarjev, potem morate v svoje okolje privabiti kačje pastirje. Tako boste občutno zmanjšali populacijo komarjev ob svojem domu.


Kačjim pastirjem morate najprej ustvariti prijazno okolje. V kolikor imate možnost, postavite ob svojem domu ribnik - kačji pastirji odlagajo jajčeca v vodo, zato je na vašem vrtu ribnik ključnega pomena. Ni nujno, da postavite velik ribnik - že manjša količina vode bo zadostovala, da privabite te koristne žuželke, v ribnik pa dodajte nekaj vodnih rastlin, ki posnemajo naravni habitat. Tudi v okolici posadite avtohtone trave in cvetoče rastline, da boste tako kačjim pastirjem zagotovili mesto za počitek in lov. Domače rastline privabljajo tudi druge žuželke, ki kačjim pastirjem zagotavljajo vir hrane.Na svojem vrtu se izogibajte uporabe pesticidov, saj so ti lahko škodljivi za kačje pastirje. Namesto tega se osredotočite na naravne metode zatiranja škodljivcev. Ob ribniku postavite tudi ploščate skale, ki omenjenim živalim nudijo popolno površino za sončenje.

Za uspevanje svojih ličink potrebujejo kačji pastirji čisto vodo - poskrbite, da bo voda vašega ribnika čista in da bo naseljena s koristnimi bitji, kot so vodni polži, ki pomagajo ohranjati vodo čisto. Če boste sledili tem korakom, boste na zelo dobri poti, da v svoje okolje privabite kačje pastirje in tako na naraven način zmanjšate populacijo komarjev. Brez dvoma nasvet, ki ga velja deliti s prijatelji.

Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Po težki bolezni umrla Anita Ogulin: Štiri dni pred smrtjo je objavila zapis!VIDEO: Huda ura v Slovenski Bistrici: Klestila je ogromna toča s premerom 10 cm!VIDEO: Martin Golob osvojil Triglav: Njegove modre besede obkrožajo Slovenijo!VIDEO: Slovenija stopila skupaj: Gasilci iz celotne države proti požaru na Krasu!VIDEO: Grozljiv posnetek debele toče: Tako je včeraj klestilo pri Ptuju!Slovenci podrli svetovni rekord: Istočasno je nastopilo kar 1.137 harmonikarjev!VIDEO: Ganljivo slovo za pokojno Anito Ogulin: Objavili so njen zadnji pogovor!Radijska voditeljica Lara Tošić doživela prometno nesrečo, objavila je posnetekStarša v Dolomitih poskrbela za šok: Oče je majhnega otroka držal kar v naročju!Slovenska parodija na pesem o čebelah: Duhovit posnetek, ki je doza smeha!VIDEO: Gasilci posneli, kako sta letali Air Tractor tik ob njih gasili na KrasuVIDEO: Oče je spremenil geslo za internet: Posnetek, ki je nasmejal Slovenijo!Pretep v Portorožu vodil do zažiga? Splet obkroža posnetek teden dni pred požarom!VIDEO: Skoraj tornado pri Slovenski Bistrici: Prizor, ki so ga posneli med nevihto!VIDEO: 20-letni napadalec ustrelil Trumpa: Posnetek poskusa atentata!VIDEO: Snemal je prehitro vožnjo v BiH: Trčenju s tovornjakom se niso izognili!Tjaša Božič in Poskočni priredili slovensko uspešnico, navdušili so poslušalceVIDEO: 15-letnik v šovu zaigral na kitaro: Takšnega talenta še niste videli!VIDEO: Na Krasu divja hud požar: Slovenijo obkrožajo posnetki iz zraka!Kamera, ki v živo prenaša prizore iz brloga: V njem se nahaja več kot 2000 klopotač!Zapeli so uspešnico skupine Pepel in kri: Njihov nastop je navdušil Slovenijo!VIDEO: Slovenski igralec šokiral: "Ženske začnejo po 25 letu propadat, 30 je že pogreb"VIDEO: Butasti vozniki na slovenski avtocesti: Peljali so kar po reševalnem pasu!Nenavaden prizor iz DubrovnikaŠpela Grošelj predstavila novo pesem: Poslušalce je prevzela z afriškimi ritmi!