Novi posnetki iz Italije po izbruhu koronavirusa: Slovenija sprejema prve ukrepe!

V Italiji so danes zabeležili že šesto žrtev koronavirusa, po zadnjih podatkih pa je pri naših zahodnih sosedih s kitajskim virusom okuženih že 219 oseb.

Slovenijo obenem skrbijo pričevanja zdravstvenih delavcev, ki so besni zaradi pomanjkanja informacij, razpoložljive kapacitete pa niti slučajno niso primerne za morebitni izbruh bolezni pri nas.

Na severu Italije vladajo izredne razmere - zaprte so šole, univerze, restavracije in številna podjetja. Število okuženih je tam znova krepko naraslo - po zadnjih podatkih jih je že 219, največ od tega v Lombardiji.


V Novi Gorici so sprejeli prve ukrepe - do nadaljnjega so v tamkajšnjem zdravstvenem domu odpovedali vse preventivne zdravstvene preglede za otroke, posebne ukrepe pa so sprejeli tudi v igralnicah, v katerih velika večina gostov prihaja prav iz Benečije.

Na Facebook omrežju je že zaokrožila informacija, da na mejnem prehodu Starod (Pasjak) policisti ne dovolijo vstopa vozilom z italijanskimi registrskimi tablicami. Policisti so obenem zaščiteni, na obrazu pa imajo maske. Pri nas takšnih ukrepov še nismo sprejeli.


Facebook
V sosednji Italiji je zaradi strogih ukrepov za zajezitev virusa v enajstih mestih stroga karantena, mesta pa je mogoče zapustiti ali obiskati zgolj s posebnim dovoljenjem.


V mnogih trgovinah so pošle zaloge nekaterih osnovnih živil, odpovedane so vse javne prireditve. Do 1. marca ali dlje bodo zaprti tudi vrtci, šole in univerze, bari pa lahko obratujejo le do 18. ure.

V javnost je odjeknila tudi novica, da bodo tik ob meji s Slovenijo v Miljah (Lazaret) uredili center za izolacijo pacientov s koronavirusom. Drug tak center bo postavljen v kraju Tricesimo nedaleč stran od Vidma.


Kako ravnati v primeru, če sumimo, da smo zboleli:

Vsi, ki so bili v severnih pokrajinah, naj se samoopazujejo in v primeru vročine nad 38 stopinjami, kašlja ali težkega dihanja kontaktirajo po telefonu, posebej poudarjamo po telefonu, svojega izbranega zdravnika ali dežurno zdravstveno službo.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

- Upoštevamo pravila higiene kašlja.

- Redno si umivamo roke z milom in vodo.

- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

- Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Soseda s posnetkom nasmejala Balkan: Tako sta se zabavala med korono!Zmago Jelinčić: "Delavec bo dobil manj denarja, kot tisti, ki je lenuh in ne dela!"Na oknu jo je obiskala lisica: Ko ji je odprla vrata, je sledil najlepši prizor!Slovenca so vprašali, kaj bi izbral: Posnetek te bo nasmejal do solz!Učitelj je vsak dan kaznoval dečka, ker je zamudil v šolo: Resnica ga je ganila do solz!Mucka nasmejala svet: Tako se je odzvala, ko ji je lastnik zakril okno!Med karanteno se je zaljubil v sosedo: Ko sta se srečala, je jokala od smeha!Lesena hiša mlade družine v Kamniku: Notranjost vas bo prevzela!Beg pred policisti predvajali v živo: Sledila je grozljiva nesreča!Kuža, ki je s svojo reakcijo osvojil svet: Tako se je razveselil postelje!Oče je jokal od smeha: Tako se je hčerka trudila, da popravi omaro!Na avtocesti v Izraelu posneli motor brez motoristaVIDEO: Andrej Šter ga je imel dovolj: "Pejd u ku***"Luka Basi ob morju zaigral na klavir: Bo ta pesem njegova nova uspešnica?Oče in hčerka zapela kot Andrea Bocelli in Celine Dion: Njun nastop ruši rekorde!Motorist se je maščeval vozniku, ki mu je pokazal sredinca in vanj vrgel steklenicoJanez Janša napisal pesem za Slovence: To je moja domovina!Novinarka poročala o virusu, ko je do nje pristopil moški: Policisti so ga aretirali!Jan Plestenjak zapel novo pesem: Poklonil jo je tistim, ki se žrtvujejo za druge!Župnik iz Bohinja z novim posnetkom: "To je skrivnost, ki jo noben virus ne premaga!"Na ulici so zaigrali skladbo Beethovna: Njihov nastop ti bo naježil kožo!Morski pes zaplaval v kroglo, polno ribKako v Pakistanu kaznujejo tiste, ki kršijo karanteno: Skakati morajo kot žabe!Mačke v stanovanju začutile potres, preden se je zgodilDramatičen posnetek v zraku: Pri hitrosti 320 km/h je treščil v drugega padalca!