To so besede policista iz Kopra, ki bi jih moral prebrati vsak Slovenec

Na Facebook socialnem omrežju se je razširilo besedilo policista iz Kopra, v katerem je brez dlake na jeziku izrazil svoje mnenje o aktualnih dogodkih v Sloveniji. Izpostavil je slabo vodenje države in slabo upravljanje z državnimi institucijami. Preberite si njegov zapis v celoti (besedilo ni prečiščeno in je tako, kot ga je policist zapisal):

Mah, ne vem... mogoče bom napisal nekaj neumnega... me ne briga.... Spil sem dva pira (preveč) za ublažitev stresa in dobil pisateljski navdih. Se je nabiralo... sicer že dolgo, ampak od ponedeljka je pa zgodba zase.

Ta teden bi moral biti še na dopustu, če sem si ga zaslužil ali ne, naj sodi tisti, ki mi ga odobri... V ponedeljek popoldne, ko je o izolski tragediji že itak vsak vedel vse in preveč, me je direktor PU prosil, če se lahko predčasno vrnem v službo. Razumljivo... glede na okoliščine bi se vrnil, tudi če me ne bi prosil... ampak k vragu vse skupaj..., take bedake, kot je izolski morilec, smo nekoč imeli pod kontrolo z dvemi kepami po buči in ne s petimi parlamentarnimi komisijami, varuhom človekovih pravic, informacijsko pooblaščenko, 15-imi evropskimi komisijami in še za bataljon družbenih parazitov brez jajc in zdravega razuma zraven. Vsi pa s petkratnikom naših plač. Za vaganje megle, da se razume.
Ker je bil izolski morilec rezervist milice do leta 81, je zdaj v očeh nekih kvazi desničarjev oz. ultra demokratov udbovski likvidator, ki je imel orožje še od takrat. Ma vi ste res ene mone. Če bi udba res tako delala in imela take kadre, Slovenija danes ne bi bila samostojna, Samo toliko da veste, tako preprosto je to. Vaški posebnež in pijanček je zagotovo primeren kader za tajno službo. Nihče se pa ne vpraša, ali ga 81-tega niso morebiti izbrisali iz rezerve, ker so ocenili da pa le ni najbolj primeren. In za osvežitev: kolikor se spomnim, je bil v bivši jugi vsakdo v neki rezervi, večina v vojski, nekaj malega pa v milici. To je bila takrat zakonska obveza in ne pogodben dogovor, kot je danes.

Dobesedno mi rata slabo, ko berem ene komentarje..... pustimo to, edina dobra stvar komentiranja novic na raznih portalih je ta, da z malo spremljanja ugotoviš, koliko bedakov se dejansko skriva pod anonimnostjo interneta. In ko ta procent spraviš v število prebivalstva Slovenije ugotoviš, da je med nami toliko kretenov, da bi morali izumreti še pred dinozavri. Res no...

Ampak, po drugi strani..... to godljo, ki jo skrivamo pod imenom demokracija, ste nam na glavo v največji meri spravili ravno neki kvazi demokrati, ki se sicer večinoma skrivate pod desno ali levo opcijo, čeprav ste v bistvu in resnici pa vsi skupaj samo priložnostni oportunisti. V vsakem primeru pa večinoma najbolj navadni paraziti. .... ok, malo sem zašel, pa naj bo.

Policisti so umirali že prej, tako ali drugače... Razne trapaste primerjave, ki se vsake toliko pojavijo tu in tam, so brez smisla. Pek, mesar, uradnik, karkoli... niso dolžni izpostavljat svojega življenja. V nevarnosti se lahko umaknejo. Policist se ne more. Ivo se v ponedeljek popoldne ni mogel pridružiti množici pacientov in drugih v bolnici in iskati zavetja. Njegova dolžnost je bila ustaviti morilca. Za ceno svojega življenja. Nič manj in nič več. Od nikogar drugega tega niso pričakovali. Od Ivota so. In on je se je tega zavedal. Nobenemu ne bi nihče zameril, če bi bežal in se skril. Razumljivo. Ivo ni smel bežati in se skriti. Nihče od nas tega ne bi naredil. Ker od nas pričakujete, da bomo stopili vmes. Zato smo tu.

Poklic bolj podvržen tveganju, tega smo se vedno vsi zavedali. ampak v vsej moji karieri skupaj ( let)j ni umrlo toliko policistov samo zaradi uniforme, kot v zadnjih dveh letih. Je to naša želja biti podobni "najbolj demokratični" deželi sveta? Kako nam uspe uvažat samo drek in nobene dobre rešitve? In moram poudariti, zame velja popolnoma, pa za vsaj 99% drugih policistov tudi, za ta poklic smo se odločili zato, ker smo hoteli pomagati nedolžnim, potrebnim pomoči itd in preganjati tiste, ki delajo slabo. Ki škodijo drugim. Nobene politike ni tu, nobene znanosti. Noben noče biti državni inkasant na radarju....Samo najbolj preprosta in logična družbena pravila. Kaj je prav in kaj ni. In kdo bo tisti, ki bo poštene ščitil pred barabami. Tako preprosto je v bistvu to.
Nikoli se nismo pritoževali zaradi slabih plač in delovnih pogojev, dokler zadeve niso šle čez rob sprejemljivega.
Jaz sicer levih ali desnih delitev nikoli nisem maral. za mene je objektivna delitev edino pošten ali baraba. In zato, spoštovani politiki in ostali, ki odločate o naših usodah, vas imam dovolj. Ker ne znate drugega, kot metati v eter prazne obljube in si polniti žepe, ko pa vam kdo stopi na rep, cvilite kot mačke med gonjenjem o demokraciji, pravicah in podobno. Ali pa o svoji statusih. Za nameček ste si vmes izmislili še enih par dobrih služb, ki so same sebi namen, kjer kasirajo ultra plače ko zmešani in mešajo meglo.

Ne, ni tu zdrave logike, treba je opravičit svoj obstoj in se striktno držat brezveznih predpisov, ki so si jih izmslili, ne vem niti katerega faksa študenti. Ker to je pravna država. Ja, pravna država bedakov. Pravičnost in logična uporaba prava sta, kot zgleda, tema za 10. stopnjo na faksu, nam jih torej manjka še enih 5 ali 6 trenutno. Bo treba imet ene tri ali štiri dr. pred imenom. Potem bo mogoče tudi kakšen zakon bolj kratek, razumljiv in jedrnat. Predvsem pa učinkovit in uporaben. Ker to, kar imamo danes, je bolj podobno peskovniku, kjer namesto lopatic in grabljic uporabljamo zakonske dikcije, člene, paragrafe in cele knjige znanosti, kjer sta razumljiva samo izdajatelj, tiskarna in datum izdaje.

Kjer imamo na primer v ZKP-ju določbo, da se ne more opraviti hišna preiskava pri morilcu, če je umrl in ne bo postopka. Koga briga, če je v tej hiši še nekaj kosov orožja, par kil eksploziva in mogoče kakšno truplo zakopano na vrtu. Res, vsaka čast pravniki. Saj niti ne zamerim sodniku, ki je ravnal po črki zakona in odločil tako, kot je. Zamerim pa vsem tistim vehementnim pravnim strokovnjakom, ki so tak predpis pripravili in sprejeli. In ne mi zdaj prodajat rožic o "pravni državi", če ste pol predavanj presedeli, glej ga zlomka, v "Rožci", Ja, vem, kje je bila, ne vem, če je še tam... Osnove, dragi moji, ste pozabili in/ali spregledali.

Preveč takih vas poznam, žal, in če sem malo zloben, kjer bi morali še profesorju, ki vam je diplomo podpisal, vzeti pravice do predavanj, habilitacijo in mogoče tudi opravilno sposobnost. Samo zato, ker je takega "strokovnjaka" spustil skozi.


Point mojega ogorčenega pisanja, v katerem sem izlil nekaj žolča, ki se mi nabira največ od ponedeljka popoldne, večinoma pa že nekaj let (imam velik rezervorar, jbg) je ta, draga naša vlada, parlament in ostali, da vas imam dovolj. Če bi leta 91 vedel, kaj me čaka, bi takratnega načelnika UNZ nekam poslal, šel domov, spakiral kufer in šel, ne vem, mogoče v Novo Zelandijo ali Avstralijo. Magari na Borneo ali Antarkitiko. Kamorkoli. Pa nisem. Sem bil pač, tako kot večina ostalih, naiven.

Danes sem 25 let starejši in nisem več toliko naiven. Smejem se, sicer bolj grenko, ko poslušam razna modrovanja "vrhunskih strokovnjakov", vseh možnih strok, ki si ne znajo niti jajca zjutraj sami ocreti. In na primer meni solijo pamet o tem, kako se vodi policijska intervencija. Hvala, res. Po 34 letih uspešnih intervencij rabim ravno par strokovnjakov, ki so policijski avto, pištolo in pendrek videli samo na slikah, da mi povejo, kako se to dela. Res, Slovenija, idealno priložnost za uspeh ste uspeli zafurat do nezavesti. V samo 25-ih letih. Rekord nedvomno. Po moje niti kakšna Somalija ni tako blizu. Ne se sekirat, pogoji za penzijo so skoraj tu, še malo me boste morali prenašat (in jaz vas), potem pa adijo. In vse najboljše tistim, ki ostanejo. Bojim se, da jim bo mnogo težje, kot meni in moji generaciji:

Moram omeniti še dve stvari, ki sta mi bili največje razočaranje v življenju. Prva je bila, ko sem šel v policijo in ugotovil, da policija ni to, kar sem si predstavljal. Ampak s tem sem se nekako sprijaznil.

Druga je bila, ko sem spoznal, da policija danes ni več niti to, kar je bila takrat.

Jutri popoldne grem na pogreb. Kolega Ivo s prometne, saj veste. Poznal sem ga samo bežno, na videz. Ampak dovolj, da mi je bil simpatičen in da sem vedel, da je pravi policist. Tak z jajci, dušo in občutkom, kaj je prav in kaj ni. Policist, kakor si ga predstavljamo v idealiziranih podobah. Poštenjak, človek v pravem pomenu besede. Ki zna ločit barabo od ostalih. Kar je za policiste edino pomembno. Tak, kot vidim sebe....Na žalost v ponedeljek popoldne ni ločil dovolj hitro....

Vse najboljše Ljubotu, ki se je kmalu zatem znašel v isti situaciji.....

Vsi dobri in pošteni ljudje, ki boste to prebrali, vzemite to tako, kot je napisano. Kdor me osebno pozna itak ve, kaj in kako mislim. Brez dlake na jeziku in brez anonimnosti na internetu.


Amadeo Žigon, OKC PU KoperČe se strinjaš z besedami policista, potem deli članek naprej, da obkroži vso Slovenijo!
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Slovenec z resnico o beguncu Ahmadu obkroža državo. Je povedal prav?VIDEO: Traktorist iz Hrvaške postal spletna senzacija, tako je domov peljal drvaVIDEO: Korošica obiskala Denisa Avdića, ob njenih besedah je pokal od smehaVIDEO: Ko je slišal, kaj počnejo v slovenskem šovu, je izgubil živce in znorelBabica si ni mislila, da jo bo princ Harry prepoznal. Kar je storil, obkroža svet!Najbolj preprost način odmrzovanja stekel, ki se na spletu širi kot virusVIDEO: V srbskem mestu odprli novo krožišče. Kar so posnele kamere, obkroža svet!VIDEO: To je deklica, ki se je rodila članu Okroglih Muzikantov. Ji lahko pomagamo?Nevesta na poroki zagleda bivšo ženo moža. Kar ji je povedala, je vse spravilo v solze!VIDEO: Helena Blagne ganila Slovence z novo pesmijo. Bo to še ena uspešnica?Štiri mlada dekleta so se postavile v vrsto. Ko se obrnejo, vsak ostane brez besed!VIDEO: Korošica končno zadovoljila Denisa Avdića, to je njen nov posnetekMala deklica je po snegu sprehajala konja. Ko se ustavi, odziv konja vsem stopi srce!Dvojčkoma je mati rekla, naj gresta spat. Njun odziv je brez besed pustil še njo!VIDEO: Italijanski mafijec pred kamero z glavo udaril novinarja, zlomil mu je nosSMEH: Pahor in Šarec obiskala Avdića, takšnega soočenja še niste videliNEMOGOČE: Kaj takega se v nogometu lahko zgodi samo, če ga igrajo ženske!Vse življenje je zaradi vere nosila kapo, zdaj je doživela nepozabno preobrazboPotepuška mucka vzame hrano samo, če je v vrečki. Ko boste videli razlog, boste jokali!Ko je žirantka slišala, katero pesem poje deklica, so ji obraz oblile solze