VIDEO: Ognjeni zublji uničili katedralo Notre-Dame v Parizu, porušil se je zvonik

Znamenito katedralo Notre-Dame v Parizu so včeraj zajeli plameni. Vzrok požara še ni povsem jasen, po prvih podatkih naj bi zagorelo zaradi obnovitvenih del, ki so potekala v strehi katedrale.

Porušil se je tudi zvonik katedrale, policija pa je potrdila, da ob dogodku žrtev na srečo ni.

Gasilcem je sicer uspelo ohraniti konstrukcijo stavbe, a je ta močno poškodovana. Pri gašenju se je huje poškodoval tudi eden izmed gasilcev.

Katedrala je bila zgrajena v 12. stoletju, streha, ki jo je požar povsem uničil, pa je skoraj v celoti narejena iz lesa iz 13. stoletja. Vsako leto katedrala sprejme skoraj 13 milijonov obiskovalcev, kar je več kot znameniti Eifflov stolp.

850 let staro katedralo je okoli sedmih zvečer zajel ogenj, kmalu po začetku požara pa se je zrušil tudi zvonik katedrale. Dramo je na kamero posnela Sarah O'Connell, video posnetek pa se je hitro razširil po socialnih omrežjih:


Po več kot devetih urah je predstavnik pariške policije sporočil, da je ogenj pod nadzorom gasilcev.

Z ognjem se je borilo več kot 400 gasilcev, iz katedrale pa so na varno spravili tudi ogromno pomembnih predmetov. Po zadnjih podatkih so rešili domnevne ostanke trnjeve krone, ki naj bi jo nekoč nadeli Jezusu Kristusu, žebelj ted del Kristusovega križa, ki ga je v Evropo prinesla sv. Helena.

Prizore je na spletu delilo tudi francosko notranje ministrstvo:


Zdaj v katedrali potekajo preiskave, obenem pa gasilci še vedno hladijo konstrukcijo in gasijo manjša goreča območja v notranjosti.

V ŽIVO: Posledice požara na znameniti katedrali Notre-Dame:


Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem že sporočil, da se bo že danes začela mednarodna kampanija za zbiranje sredstev, s katerimi bi obnovili uničeno katedralo Notre-Dame. Med prvimi se je oglasil francoski milijarder François Pinault, ki je že obljubil pomoč v višini 100 milijonov evrov za obnovo.

Mnogi Parižani so v šoku, saj je uničen eden njihovih najprepoznavnejših simbolov. Ogenj je izbruhnil med sveto mašo, večino pa zvok alarma sploh ni motil, saj so mislili, da gre za vajo. Resno je postalo šele, ko je k duhovniku pristopil policist in mu razložil, kakšne so razmere.

Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Kaos na avtocesti: Tako je reševalcem na pomoč priskočil motorist!Zareklo se mu je pred ženo: To je posnetek, ki se mu smeji Slovenija!Pevski zbor, ki ga sestavljajo brezdomci: Na talentu so osvojili zlati gumb!21-letna Naja s posnetkom razjokala Slovenijo: "Poslavljam se"Slovenka na citre zaigrala hrvaško uspešnico, ki jo prepeva SeverinaMalček prvič slišal skladbo Beethovna: Njegova reakcija te bo ganila do solz!Šok za očeta: Tako se je odzval, ko mu je žena povedala, da bosta imela trojčke!Kuža jokal od sreče: Po dveh mesecih je znova videl svojo lastnico!Lastnik zavrgel psičko z mladički: Dneve ga je čakala, a se ni vrnil ponjo!Papiga, ki ti polepša dan: Tako se je smejala, ko je izstopila iz sobe!Darja Gajšek zaigrala na harmoniko: Njen nastop obkroža Slovenijo!Mislil je, da mu pod oknom pojejo golobi: To je prizor, ki mu je bil priča!Trije gasilci nastopili na britanskem talentu: Njihov glas te bo očaral!7-letna deklica zapela z očetom: Tako sta se lotila uspešnice "Shallow"Ne boste verjeli, kaj nas letos čaka na morju: "To je višek ukrepov!"VIDEO: Policisti mirne protestnike v Ljubljani strpali v maricoVIDEO: Domačini sredi Kopra ustavili voznike: Imeli so prav poseben razlog!Novinar obiskal poslanca Miho Kordiša: To mu je podaril, ko je spal ob 13:15VIDEO: Prelet ameriških reaktivcev v Sloveniji za zmago nad virusomLastnik je psičko privezal za drevo: Ko so jo našli, se je od strahu tresla!Šok za žensko voznico: Na avtocesti se ni mogla ustaviti, odpovedale so ji zavoreRusi se ne šalijo: To so storili z vozilom, mimo katerega gasilci niso mogli!Lastniku med sajenjem rož na pomoč priskočil kuža: Poglej, kako mu je pomagal!Grozljiv posnetek iz New Yorka: Policisti zapeljali v množico protestnikov!Na talentu je zapela kot Whitney Houston: Brez besed je ostal še Simon Cowell!