VIDEO: Ognjeni zublji uničili katedralo Notre-Dame v Parizu, porušil se je zvonik

Znamenito katedralo Notre-Dame v Parizu so včeraj zajeli plameni. Vzrok požara še ni povsem jasen, po prvih podatkih naj bi zagorelo zaradi obnovitvenih del, ki so potekala v strehi katedrale.

Porušil se je tudi zvonik katedrale, policija pa je potrdila, da ob dogodku žrtev na srečo ni.

Gasilcem je sicer uspelo ohraniti konstrukcijo stavbe, a je ta močno poškodovana. Pri gašenju se je huje poškodoval tudi eden izmed gasilcev.

Katedrala je bila zgrajena v 12. stoletju, streha, ki jo je požar povsem uničil, pa je skoraj v celoti narejena iz lesa iz 13. stoletja. Vsako leto katedrala sprejme skoraj 13 milijonov obiskovalcev, kar je več kot znameniti Eifflov stolp.

850 let staro katedralo je okoli sedmih zvečer zajel ogenj, kmalu po začetku požara pa se je zrušil tudi zvonik katedrale. Dramo je na kamero posnela Sarah O'Connell, video posnetek pa se je hitro razširil po socialnih omrežjih:


Po več kot devetih urah je predstavnik pariške policije sporočil, da je ogenj pod nadzorom gasilcev.

Z ognjem se je borilo več kot 400 gasilcev, iz katedrale pa so na varno spravili tudi ogromno pomembnih predmetov. Po zadnjih podatkih so rešili domnevne ostanke trnjeve krone, ki naj bi jo nekoč nadeli Jezusu Kristusu, žebelj ted del Kristusovega križa, ki ga je v Evropo prinesla sv. Helena.

Prizore je na spletu delilo tudi francosko notranje ministrstvo:


Zdaj v katedrali potekajo preiskave, obenem pa gasilci še vedno hladijo konstrukcijo in gasijo manjša goreča območja v notranjosti.

V ŽIVO: Posledice požara na znameniti katedrali Notre-Dame:


Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem že sporočil, da se bo že danes začela mednarodna kampanija za zbiranje sredstev, s katerimi bi obnovili uničeno katedralo Notre-Dame. Med prvimi se je oglasil francoski milijarder François Pinault, ki je že obljubil pomoč v višini 100 milijonov evrov za obnovo.

Mnogi Parižani so v šoku, saj je uničen eden njihovih najprepoznavnejših simbolov. Ogenj je izbruhnil med sveto mašo, večino pa zvok alarma sploh ni motil, saj so mislili, da gre za vajo. Resno je postalo šele, ko je k duhovniku pristopil policist in mu razložil, kakšne so razmere.

Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Luka Sešek zapel pesem Zale in Gašperja! Z nastopom je navdušil mnoge...VIDEO: Kit grbavec skočil tik za majhno ladjico, prizor ti vzame sapoVIDEO: Drama na nacionalki! Kandidat omedlel med prenosom v živo...Zapeljala je iz mehanične delavnice! To je šok, ki ga je doživela voznica...VIDEO: Zala in Gašper v finalu! Tako sta zapela na odru Evrovizije 2019VIDEO: Zala in Gašper odkrito priznala! Takšna je resnica o Evrovizji 2019...VIDEO: Kako je Igorju Bavčarju v zaporu? Posneli so ga med ribolovom...To je težava, s katero se lastniki Tesle soočajo ob vsakem dežjuVIDEO: Pred hišo je posnel na tisoče vran! To se je zgodilo, ko je odprl okno...SMEH: Tako se na cestah obnašamo Slovenci: "Prometni predpisi so samo za šibke!"VIDEO: Zala in Gašper po nastopu šokirala: "Potem pa so razglasili Slovenijo..."Lastnik je kužku rekel, da je simpatičen! Odziv psa bo nasmejal tudi tebe...VIDEO: Kakšno presenečenje na poroki! Pesem Ave Maria je zapela v slovenščini...VIDEO: Odličen rezultat Zale in Gašperja! Zmago na Evroviziji 2019 slavila NizozemskaVIDEO: Kjer je volja, tam je pot! To je posnetek, ki obkroža socialna omrežja...Slovenski podjetnik 400 delavcem dal 1714 evrov regresa: "Raje zaploskajte sebi, zaslužili ste ga..."VIDEO: Najbolj nenavadni finalisti Evrovizije 2019! Islandija vas bo šokirala...VIDEO: Zapeljal je naravnost pred gasilce, trčenju se niso mogli izognitiVIDEO: Imamo že zmagovalko Evrovizije 2019? To je država, ki ji kaže najbolje...VIDEO: Ženi je čez obraz prilepil depilacijski trak! Zanj se ni končalo dobro...Psička je hotela skočiti v bazen! Poglejte si reakcijo, ko ji lastnik odpre vrataVIDEO: Zapeli so pesem Zale in Gašperja! Tako se sliši njihova izvedba "Sebi"...Lisica se je pretihotapila do kurnika! Tako je kuža kokoškam rešil življenje...VIDEO: Poljakinje iz Evrovizije navdušile: Tako so zapele uspešnico Metallice!Smejala sta se, ko sta poškodovala Teslo! Nista vedela, da ju snema kamera...