VIDEO: Slovenec v Trstu vztrajal: "Z mano boste govorili slovensko!"

Slovenski zamejci imajo vso pravico, da recimo v Trstu govorijo in so ogovorjeni v slovenščini. Žal pa tega zakona ne upošteva skorajda nihče.

Avtobusna kontrolorja iz Italije sta si po mnenju mnogih drznila preveč, ko je Tržačan hotel, da ga ogovarjata v slovenščini.

Na Facebook omrežju je v teh dneh zaokrožil video posnetek, v katerem je moč videti italijanska uradnika med sporom s slovenskim zamejcem. Kot poroča Primorski dnevnik, se je incident zgodil v Trstu, na Ulici Pietraferrata.

Ko sta kontrolorja na avtobusu pregledovala vozovnice, je slovenski zamejec zahteval, da ga ogovarjata v slovenščini. Pogovor sta kljub temu nadaljevala v italijanščini, na pomoč pa sta poklicala tudi karabinjerje. Slovenski zamejec namreč pri sebi ni imel vozovnice, ker že leta prosi, da mu omogočijo dvojezično.

"V Italiji nisem dolžan govoriti slovensko. V Italiji boš govoril italijansko. Če grem jaz v Slovenijo, bom mogoče govoril slovensko. Ti si v Italiji in boš govoril italijansko," sta bila odločna kontrolorja. Na koncu sta še dodala, naj se "baha doma, v Sloveniji."

Moški je zatem karabinjerjema razložil, da lahko glede na Zaščitni zakon za Slovence v Italiji (Zakon 38/2001, člen 8.) govori v slovenskem jeziku.

Sta si italijanska kontrolorja avtobusa drznila preveč ali je slovenski zamejec zgolj izzival usodo? Poglejte video posnetek in presodite sami...

0
JeklenaPest
Pred 4 tedni
Sem sicer patriot, a vseeno mislim, da sta pijavki imeli prav. Imam ostarela soseda, ki sta do penzije delala v Nemčiji. On je Haložan, žal fazno nekoliko premaknjen, ona pa Nemka. Pod menoj (v bloku) živita že kakih 15 let, grakčeta pa vselej nemško. No.., on indijansko nemško. Prvo leto sem z njo govoril v nemščini, potem pa sem jima dal vedeti, da je temu šlus. Na domači grudi govorim slovensko, ona pa bi se lahko potrudila in vsaj malo naučila po naše. Ampak ne. No.., z njo pač več ne govorim.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
SMEH: Slovenec na sup deski v Izoli s svojimi podvigi nasmejal spletVIDEO: Vozniku BMW-ja dal lekcijo s Puntom! To so posneli pri naših sosedihVIDEO: Papiga Kaja spet navdušuje Slovence: To je njen nov posnetek!Kmetje ostali brez besed: Na polju se je ustvaril orjaški peščeni tornado!VIDEO: Zmago Jelinčič znova udaril, pred kamero je pokazal svoj pevski talentMaribor izgubil bitko za Ligo Prvakov, povratno tekmo slavil RosenborgVIDEO: Bohinjski župnik obiskal Medžugorje, s posnetkom znova navdušil SlovenceVIDEO: Čudovita poročna torta zakoncev iz Slovenije, ki s podobo jemlje sapoDrama med vožnjo po avtocesti: Obrnila je vozilo, da bi pobegnila pred ognjem!VIDEO: Voznik ostal brez besed: To je prizor, ki mu je bil priča na snegu!VIDEO: To je največji poletni hit na Balkanu! Slovenska pevka ima več kot 35 milijonov ogledovLastnik na dvorišču postavil hiško: Poglejte si, kdo zdaj prebiva v njej!Tovornjakar se je izognil plačilu cestnine, nato je dobil takojšnjo lekcijoVIDEO: Šokantni prizori iz Luksemburga: Tornado v nekaj sekundah uničil vse!VIDEO: Babica pojedla vnukove piškote z marihuano! Poglej, kako jo je zadeloSMEH: Vozilo je ustavil na prehodu: Ne boste verjeli, kaj je storil pešec!VIDEO: Poljak prehiteval kar čez dvojno polno črto, nato je takoj dobil lekcijoNa pašniku je zaigral na violino, konj je z odzivom takoj obkrožil spletPobožal je medvedjega mladička, nato pa takoj spoznal svojo napakoKakšna poteza angleškega nogometaša: Ne boste verjeli, kako je preprečil zadetekKužki obstali, kot bi bili zamrznjeni! To je posnetek, ki danes navdušuje spletVIDEO: Za rojstni dan dobil BMW in ga porinil v reko: Želel si je Jaguarja!VIDEO: Grozljivka med gašenjem požara, letalo bi skoraj treščilo ob tlaDomačinu se je prevrnil smetnjak, nato so prišli gasilci! Poglej, kaj so storiliDivji voznik dokazal, da lahko pobegne policijskemu helikopterju