VIDEO: Slovenec v Trstu vztrajal: "Z mano boste govorili slovensko!"

Slovenski zamejci imajo vso pravico, da recimo v Trstu govorijo in so ogovorjeni v slovenščini. Žal pa tega zakona ne upošteva skorajda nihče.

Avtobusna kontrolorja iz Italije sta si po mnenju mnogih drznila preveč, ko je Tržačan hotel, da ga ogovarjata v slovenščini.

Na Facebook omrežju je v teh dneh zaokrožil video posnetek, v katerem je moč videti italijanska uradnika med sporom s slovenskim zamejcem. Kot poroča Primorski dnevnik, se je incident zgodil v Trstu, na Ulici Pietraferrata.

Ko sta kontrolorja na avtobusu pregledovala vozovnice, je slovenski zamejec zahteval, da ga ogovarjata v slovenščini. Pogovor sta kljub temu nadaljevala v italijanščini, na pomoč pa sta poklicala tudi karabinjerje. Slovenski zamejec namreč pri sebi ni imel vozovnice, ker že leta prosi, da mu omogočijo dvojezično.

"V Italiji nisem dolžan govoriti slovensko. V Italiji boš govoril italijansko. Če grem jaz v Slovenijo, bom mogoče govoril slovensko. Ti si v Italiji in boš govoril italijansko," sta bila odločna kontrolorja. Na koncu sta še dodala, naj se "baha doma, v Sloveniji."

Moški je zatem karabinjerjema razložil, da lahko glede na Zaščitni zakon za Slovence v Italiji (Zakon 38/2001, člen 8.) govori v slovenskem jeziku.

Sta si italijanska kontrolorja avtobusa drznila preveč ali je slovenski zamejec zgolj izzival usodo? Poglejte video posnetek in presodite sami...

0
JeklenaPest
Pred 13 tedni
Sem sicer patriot, a vseeno mislim, da sta pijavki imeli prav. Imam ostarela soseda, ki sta do penzije delala v Nemčiji. On je Haložan, žal fazno nekoliko premaknjen, ona pa Nemka. Pod menoj (v bloku) živita že kakih 15 let, grakčeta pa vselej nemško. No.., on indijansko nemško. Prvo leto sem z njo govoril v nemščini, potem pa sem jima dal vedeti, da je temu šlus. Na domači grudi govorim slovensko, ona pa bi se lahko potrudila in vsaj malo naučila po naše. Ampak ne. No.., z njo pač več ne govorim.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Šok za reševalce na primorski avtocesti: To je prizor, ki so mu bili priča!Ko je mama šla v službo, mu ni dala poljubčka: Posnetek fantka je nasmejal svet!VIDEO: Nastop deklice, ki je navdušil Balkan: Tako je zapela jugoslovansko pesem!Jahta zapeljala v marino in treščila v zasidrane barkeVIDEO: Tilen Artač oponašal Šarca in Tonina: Parodija je nasmejala Slovenijo!VIDEO: Osel je po več letih zagledal dekle: Njegova reakcija obkroža svet!Kužki so obkrožili goske: Ne boste verjeli, kakšen prizor so posneli na kamero!VIDEO: Migranti so Slovencu ukradli avto: Besede lastnika obkrožajo Slovenijo!Sredi belega dne so vdrli v hišo v Braziliji: Tako jim je lastnik dal vetra!Moški je z barvo napolnil 66.000 kozarčkov: Kar je ustvaril, jemlje sapo!Luka Dončić in Boban Marjanović poskrbela za smeh: To sta počela med tekmo!VIDEO: Na skuterju je bežal pred policisti: Na tla ga je spravila kar ženska!VIDEO: Luka Dončić izgubil živce: Skoraj bi se stepel z novincem!Smetar s potezo obkrožil svet: Tako vsak teden pomaga starejši ženski!VIDEO: Lesena hiška iz Ivančne Gorice: Njena podoba je navdušila Slovence!Mali ježki so izgubili mamico: Ne boste verjeli, kdo jih je posvojil potem!NBA igralec zaigral poškodbo, nato je pod košem silovito zabilVIDEO: Prepelič obnorel Evropo: Ob zvoku sirene za zmago zadel čez celo igrišče!Malček s smehom obkrožil svet: Med pesmico je ukradel vso pozornost!Razkošna jahta za 311 milijonov evrov, ki jemlje sapo! Poglej, kaj vse ponuja...SMEH: Slovenska voditeljica doživela šok: Pred kamerami jo je prestrašil stvor!VIDEO: Gostje v Ljubljani doživeli šok: Kosilo so jim pripravili iz ostankov hrane!Nogometaš "pokosil" trenerja, komentator smeha ni mogel zadržatiVIDEO: Ne boste verjeli, kaj je s Ferrarijem počel v ovinku pri 300 km/hVIDEO: Prvi posnetek Julije na sodišču: Levo roko je skrivala v žepu!