VIDEO: Slovenec v Trstu vztrajal: "Z mano boste govorili slovensko!"

Slovenski zamejci imajo vso pravico, da recimo v Trstu govorijo in so ogovorjeni v slovenščini. Žal pa tega zakona ne upošteva skorajda nihče.

Avtobusna kontrolorja iz Italije sta si po mnenju mnogih drznila preveč, ko je Tržačan hotel, da ga ogovarjata v slovenščini.

Na Facebook omrežju je v teh dneh zaokrožil video posnetek, v katerem je moč videti italijanska uradnika med sporom s slovenskim zamejcem. Kot poroča Primorski dnevnik, se je incident zgodil v Trstu, na Ulici Pietraferrata.

Ko sta kontrolorja na avtobusu pregledovala vozovnice, je slovenski zamejec zahteval, da ga ogovarjata v slovenščini. Pogovor sta kljub temu nadaljevala v italijanščini, na pomoč pa sta poklicala tudi karabinjerje. Slovenski zamejec namreč pri sebi ni imel vozovnice, ker že leta prosi, da mu omogočijo dvojezično.

"V Italiji nisem dolžan govoriti slovensko. V Italiji boš govoril italijansko. Če grem jaz v Slovenijo, bom mogoče govoril slovensko. Ti si v Italiji in boš govoril italijansko," sta bila odločna kontrolorja. Na koncu sta še dodala, naj se "baha doma, v Sloveniji."

Moški je zatem karabinjerjema razložil, da lahko glede na Zaščitni zakon za Slovence v Italiji (Zakon 38/2001, člen 8.) govori v slovenskem jeziku.

Sta si italijanska kontrolorja avtobusa drznila preveč ali je slovenski zamejec zgolj izzival usodo? Poglejte video posnetek in presodite sami...

0
JeklenaPest
Pred 26 tedni
Sem sicer patriot, a vseeno mislim, da sta pijavki imeli prav. Imam ostarela soseda, ki sta do penzije delala v Nemčiji. On je Haložan, žal fazno nekoliko premaknjen, ona pa Nemka. Pod menoj (v bloku) živita že kakih 15 let, grakčeta pa vselej nemško. No.., on indijansko nemško. Prvo leto sem z njo govoril v nemščini, potem pa sem jima dal vedeti, da je temu šlus. Na domači grudi govorim slovensko, ona pa bi se lahko potrudila in vsaj malo naučila po naše. Ampak ne. No.., z njo pač več ne govorim.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Na prosto je izpustil račke: Odziv živali je doza smeha!VIDEO: Fant iz pekla: Ne boste verjeli, kaj je storil dekletu!Mačka ni vedela, kaj bi z dojenčkom: Konec vas bo nasmejal do solz!Filipinec razjokal sodnike: Zapel je pesem, ki jo pojeta Bocelli in Celine Dion!VIDEO: Slovenec zapel kot Petar Grašo: Njegov nastop ti bo naježil kožo!Na mrzli ulici so rešili buldoga: Da je preživel, je jedel listje!Prizor iz Avstralije obkrožil splet: Izsušena reka je ob dežju znova zaživela!VIDEO: Grozljivi posnetki iz Splita: Hrvati podpirajo morilca!Posnetek, ki je razjezil Srbe: Voznik avtobusa peljal kar mimo zapornic!VIDEO: Nora podaja Luke Dončića, ki je navdušila NBA komentatorjaMucko posneli ob Newtonovi zibelki: Ukradla je vso pozornost!Voznik ratraka se je stepel s smučarjemTovornjakar se ni zaustavil pred železnico: Vanj je z vso silo trčil vlak!Prizor, ki gane: Preživela koala v Avstraliji dobila novo družino!Nažigal je svoj avtomobil, nato mu je eksplodiral motorVoznik avtobusa mislil, da je samVIDEO: Boban zadel trojko, Luka Dončić je vriskal od veseljaLetala spustila več ton korenja, da bi pomagali lačnim živalim v AvstralijiSMEH: Karl Erjavec zapel pred kongresom: Parodija je nasmejala Slovenijo!17-letnica prevzela splet z angelskim glasom, ko je zapela "Amazing Grace"Klemen Slakonja nasmejal kot Melania Trump: Tako je govoril o Sloveniji!Babica na balkonu rešila padalca, ki je skočil s stolpniceSosed je zaradi joka poklical policijo: Kriva je bila papiga!Posnetek, ki ogreje srce: Tako so lastniku pomagali pri iskanju kužka!Čudovit posnetek iz Los Angelesa: Tako na fizioterapiji napreduje mali Kris!