VIDEO: Sluzenje morja ob Piranu: Takšnim prizorom so priča na slovenski obali!

Prebivalci in obiskovalci slovenske obale v zadnjih dneh opažajo nenavadno rjavo sluz, ki se je nabrala na gladini morja.

Gre za tako imenovano cvetenje morja, biologi pa pojasnjujejo, da gre za povsem naraven pojav.

Četudi omenjen pojav na prvi pogled izgleda kot onesnaženje, v resnici ne gre za to. Gre za normalen pojav, ki mu rečejo cvetenje ali sluzenje morja, domačini pa so s pojamo seznanjeni, saj ga niso doživeli prvič.


Akvarij Piran, Facebook
Sluz na gladini morja nastane zaradi delovanja fitoplanktona, ki pod določenimi pogoji v vodo izloči ogromen delež proizvedene organske snovi. Razlog, zakaj pride do omenjenega pojava, zaenkrat še ni povsem jasen.

Biologi pravijo, da bi lahko trajalo tudi več tednov, da mikroorganizmi omenjeno sluz razgradijo. Obstaja tudi možnost, da bi sluz odpihnila močnejša burja, a vremenski obeti ne kažejo na takšen scenarij. Poglejte si prizor iz Pirana, pri katerem lahko spremljamo cvetenje morja iz zraka.
0
JeklenaPest
Pred 3 tedni
Morski močefit....
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Slovenki gre na bruhanje, ko vidi tipa na kolesu: "Gnus, prezir, tip nima za burek!"Na barki v Egiptu predvajal slovensko pesem: Takšno je bilo vzdušje na barki!VIDEO: Zimski prizori sredi julija: Hudo neurje s točo, ki je prizadelo Italijo!Hofer umaknil oglas, ki je poskrbel za zgražanje: "Ne može nam niko ništa!"Ženin s pričami presenetil na poroki: Njihov nastop ima že 4 milijone ogledov!Slovenka je 2-letni hčerkici razložila, da nima očeta, ampak dve mamiciPetar Grašo ostal brez besed: Deklica je zanj zapela njegovo veliko uspešnico!VIDEO: BMW se mu je "zalimal" na rit: Čez nekaj sekund ga je tepla karma!Trik, kako odviti zamašek na novih plastenkah: "Ves čas ste jih narobe odpirali!"VIDEO: Izjemen prizor iz kočevskih gozdov: Kamera posnela volka, medveda in jelena!Slovenka je moža prosila, da ji kupi nov telefon: Njun pogovor je doza smeha!VIDEO: Grozljiva nesreča v Srbiji: Voznik po čudežu preživel trčenje z bagrom!Challe Salle vrača udarec: Objavil je novo pesem, v kateri odgovarja Zlatku!Saša Lešnjek navdušila Slovence: Zapela je uspešnico, ki jo je pela Neca Falk!Zmagovalna pesem festivala Melodije morja in sonca: Prvo mesto je osvojil Žan Videc!Trio Vivere ganil z novo pesmijo "Kanconeta": Osvojili so drugo mesto na MMS 2024!Operna pevka navdušila ob pianistu: Na železniški postaji je zapela "Ave Maria"Oto Pestner v živo zapel uspešnico "Poletna noč", nastop je navdušil SlovenceKačji pastir lahko požre 100 komarjev na dan: Tako jih privabite v svoje okolje!Preproste ideje, kako ustvariti unikaten lastnoročni podpis za vsako črkoKo se hijene lotijo napačnih živaliEva Boto predstavila novo pesem "Moje zlato", znova je navdušila poslušalceIzjemna promocija za Slovenijo: Tako so predstavili našo čudovito državo!Pogrešanega pohodnika našli po 10 dnehNevihta z močnim vetrom nad občino Trebnje