Voditeljica odmevov obkroža Slovenijo, tako je v bran stopila staršem slepih otrok

V četrtek so se pred državnim zborom zbrali starši slepih otrok skupaj s podporniki, ki so s protestom opozorili na nepošteno ravnanje države.

Sami so namreč prepričani, da bi morali biti upravičeni do dodatka za nego otroka in do dodatka za pomoč in postrežbo, saj so že vrsto let lahko prejemali le enega.

Več kot desetletje je tako veljalo napačno tolmačenje zakonodaje, starši slepih otrok pa se zdaj sprašujejo, kako bo država to krivico popravila. Na protestih je bila tudi Andreja, mama slepega in avtističnega Filipa, ki je za RTV Slovenija povedala, da samo "Filipu država dolguje 29.200 evrov brez obresti..."

Sama vodi tudi idejo Drugi dom, ki se je rodila zaradi skrbi staršev otrok s posebnimi potrebami. Več o društvu in njihovemu poslanstvu si lahko preberete na njihovi spletni strani - Drugi dom.

Zdaj je v bran slepim otrokom in njihovim staršem stopila tudi voditeljica Odmevov Rosvita Pesek, ki je na svojem Facebook profilu objavila zapis, v katerem je predstavila svoj pogled na perečo težavo.

Njene besede posredujemo tako, kot jih je zapisala sama:

Že nekaj dni sem premetavala sive celice o tem, kaj naj vam voščim za dva tako velika praznika, kot sta Rojstvo odrešenika in Dan naše skupne odločitve za Svojo državo.

Pa je včeraj priletelo nekaj, kar ni Voščilo, je pa dokaz tega, da smo se izgubili. Izgubila se je Država, v našem imenu.

Včeraj je pred parlamentom stala peščica staršev s slepimi in slabovidnimi otroki. Država, točneje ministrstvo za delo, jih je s svojimi napačnimi navodili Centrom za socialno delo, dolgih 12 let, prikrajšalo za enega od dodatkov, ki tem družinam pripadajo. Gre za približno 200 evrov na mesec.

In da bo breme na Državi še večje, so se 3 leta po odločitvi sodišča, še sprenevedali. Potem, ko je bilo iz odločitve Višjega delovnega sodišča jasno, da lahko družine prejemajo tako dodatek za postrežbo, kot dodatek za nego, so najprej o tem molčali, potem so o tem, da lahko družine prejemajo oba dodatka, obvestili le dva Centra in ko so se družine povezale in zahtevale pravico v vseh Centrih, so spet izdali navodilo, da so družine slepih in slabovidnih otrok, upravičene le do ENEGA dodatka. Dokler ni Odkrito pritisnila komercialna televizija in je visoki uslužbenec le prikimal obema pravicama.

In danes še kar vztrajajo in se sprašujejo, le po kateri pravni podlagi, naj tem družinam vrnejo to, kar so jim s svojimi navodili preprečili, da bi prejemali? Izgubili so pamet, glavo in ustavo.

Sprašujem vas, če smo se mi, ljudje, razumeli, ko smo glasovali ZA pred 28 leti? Če nekomu nekaj NE daš, kar mu pripada, je to PROTIPRAVNO. Pika. In narediti moraš vse, da škodo popraviš. Sam. Nemudoma. Brez pritiska medijev in brez protestov družin pred parlamentom!

Teh družin je okoli 25. In dolg ministrstva za delo, družine (?) in socialne zadeve do njih, je visok nekaj nad 300 tisoč evrov.

300 tisoč evrov je zbral sredi centra Ljubljane najbolj poslušan Radio1. Od posameznikov, ki so poklonili po nekaj evrov, do bolj naklonjenih donatorjev. V 28 urah! Ker smo LJUDJE ostali sočutni in pripravljeni pomagati. Ker nam je mar…

Država pa ob rekordni gospodarski rasti (ta menda najbolj šteje mar ne?), NE najde pravnih podlag za popravo krivice, poravnati se pa noče.
Pa bi bilo potrebno tako malo. Nakazilo na račune teh družin in zaveza novih oblastnikov, da se kaj takega nikoli več ne bo ponovilo. Vse druge zaveze in obljube visoke politike, ki jih bo obilo – kot pač ob vseh praznikih - ob tem postanejo nepomembne.

Saj smo v prvi vrsti Ljudje s srcem, mar ne….

Avtorica zapisa: Rosvita Pesek, Facebook

Bo tudi tokrat zgovorna in poštena voditeljica Odmevov s svojim zapisom dala misliti Slovencem? Prav bi bilo, da si njene besede prebere čimveč državljanov, obenem pa bi bilo tudi zelo prav, da bi Slovenci skupaj stopili v bran tistim, ki so v naši družbi najbolj ranljivi.

Delimo besede Rosvite Pesek še naprej, da obkrožijo vso Slovenijo!

Video: RTV Slovenija
3
Rok Volfand
Pred 4 tedni
Morda sta KLIP in Rosvita Pesek premaknila to veliko zadevo, mi se ji DRŽAVA skuša izogniti. Pravijo, da ni bilo nobenega protipravnega elementa in, da zato padajo sodbe staršev na sodiščih. Ah...V zakonu jasno in izrecno piše, da je dejanje protipravno isti trenutek, ko komurkoli naredi kakršnokoli škodo. Kdo ne zna brati Zakona? Najbolj šolani in prvi poklicani...
4
Klavdija Presnik
Pred 4 tedni
SRAMOTA ! Vse skupaj je , pravi voditeljica, vredno 4 boljše avtomobile. Pravite ni zakona ???? Kdo pa jih piše ? In še, mislite, da jih je premalo? VSI SMO Z NJIMI. Mnogo več nas je, kot se vam sanja. Predstavnik Ministrstva . Kakšen neprepričljiv govor ste imeli. Sami sebe ste ugriznili v r..
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Švedski fotograf obiskal Slovenijo, njegov posnetek ti vzame sapoV zlatarni je hotela prodati prstan. Kar je storil prodajalec, jo je ganilo do solz!VIDEO: Ne boste verjeli, kako je nesrečo zakuhal voznik pri MedvodahVIDEO: Poroka, o kateri govori vsa Slovenija! Nevesta je ženina ganila do solz...Oče zaradi bolezni ni več prepoznal družine, sinova ideja je vse spremenilaVIDEO: To je prizor s snegom iz sosednje Avstrije, ki danes obkroža EvropoDeklica zapela 80 let staro pesem. Ko je odprla usta, so se sodniki takoj obrnili!VIDEO: Med nastopom Modrijanov možje s trebuhi do solz nasmejali SlovenceVIDEO: To je izjemen posnetek, ki ga je za Luko Dončića pripravil Real MadridVIDEO: Na kamero posneli izjemen prizor, tako se je v Švici sprožil snežni plazVIDEO: Moški brez razloga brcnil psa, nato je takoj dobil božjo kazenPsa sta na polju zaslišala kmeta. Kar so posneli na kamero, te nasmeje do solz!VIDEO: Legendarni Dirk Nowitzki navijače Luke Dončića nagovoril v slovenščiniNaveličana je bila svojih tankih las, po preobrazbi je bila druga osebaKazahstanski pevec šokiral svet s svojim glasom, njegovo petje ti vzame sapoVIDEO: Ne boste verjeli, koliko snega je Avstrijcu ostalo na avtomobiluRekel jim je, naj ne parkirajo pred stavbo. Ker niso poslušali, je sledila lekcija!ŠOK: Sredi gozda naleteli na privezanega kužka, življenje so mu rešili kolesarjiVIDEO: Vili Resnik se vrača v glasbo, to je njegova nova pesem "Diham zate"Na ulici so posneli dedka s kužkom, s svojo predanostjo sta obkrožila svet4-letna deklica na oder talentov stopila s psom, nastop je prevzel sodnikeV trgovini je ukradel pivo, nato ga je čez nekaj sekund tepla karmaKdaj ste bili nazadnje srečni? To je posnetek, ki je svetu dal misliti...Najstnika sta stopila na oder, petje dekleta je prevzelo še njenega prijateljaBalerina je pokazala svoj ples. Poglej si preobrat, ki je sledil ob koncu!