Voditeljica odmevov obkroža Slovenijo, tako je v bran stopila staršem slepih otrok

V četrtek so se pred državnim zborom zbrali starši slepih otrok skupaj s podporniki, ki so s protestom opozorili na nepošteno ravnanje države.

Sami so namreč prepričani, da bi morali biti upravičeni do dodatka za nego otroka in do dodatka za pomoč in postrežbo, saj so že vrsto let lahko prejemali le enega.

Več kot desetletje je tako veljalo napačno tolmačenje zakonodaje, starši slepih otrok pa se zdaj sprašujejo, kako bo država to krivico popravila. Na protestih je bila tudi Andreja, mama slepega in avtističnega Filipa, ki je za RTV Slovenija povedala, da samo "Filipu država dolguje 29.200 evrov brez obresti..."

Sama vodi tudi idejo Drugi dom, ki se je rodila zaradi skrbi staršev otrok s posebnimi potrebami. Več o društvu in njihovemu poslanstvu si lahko preberete na njihovi spletni strani - Drugi dom.

Zdaj je v bran slepim otrokom in njihovim staršem stopila tudi voditeljica Odmevov Rosvita Pesek, ki je na svojem Facebook profilu objavila zapis, v katerem je predstavila svoj pogled na perečo težavo.

Njene besede posredujemo tako, kot jih je zapisala sama:

Že nekaj dni sem premetavala sive celice o tem, kaj naj vam voščim za dva tako velika praznika, kot sta Rojstvo odrešenika in Dan naše skupne odločitve za Svojo državo.

Pa je včeraj priletelo nekaj, kar ni Voščilo, je pa dokaz tega, da smo se izgubili. Izgubila se je Država, v našem imenu.

Včeraj je pred parlamentom stala peščica staršev s slepimi in slabovidnimi otroki. Država, točneje ministrstvo za delo, jih je s svojimi napačnimi navodili Centrom za socialno delo, dolgih 12 let, prikrajšalo za enega od dodatkov, ki tem družinam pripadajo. Gre za približno 200 evrov na mesec.

In da bo breme na Državi še večje, so se 3 leta po odločitvi sodišča, še sprenevedali. Potem, ko je bilo iz odločitve Višjega delovnega sodišča jasno, da lahko družine prejemajo tako dodatek za postrežbo, kot dodatek za nego, so najprej o tem molčali, potem so o tem, da lahko družine prejemajo oba dodatka, obvestili le dva Centra in ko so se družine povezale in zahtevale pravico v vseh Centrih, so spet izdali navodilo, da so družine slepih in slabovidnih otrok, upravičene le do ENEGA dodatka. Dokler ni Odkrito pritisnila komercialna televizija in je visoki uslužbenec le prikimal obema pravicama.

In danes še kar vztrajajo in se sprašujejo, le po kateri pravni podlagi, naj tem družinam vrnejo to, kar so jim s svojimi navodili preprečili, da bi prejemali? Izgubili so pamet, glavo in ustavo.

Sprašujem vas, če smo se mi, ljudje, razumeli, ko smo glasovali ZA pred 28 leti? Če nekomu nekaj NE daš, kar mu pripada, je to PROTIPRAVNO. Pika. In narediti moraš vse, da škodo popraviš. Sam. Nemudoma. Brez pritiska medijev in brez protestov družin pred parlamentom!

Teh družin je okoli 25. In dolg ministrstva za delo, družine (?) in socialne zadeve do njih, je visok nekaj nad 300 tisoč evrov.

300 tisoč evrov je zbral sredi centra Ljubljane najbolj poslušan Radio1. Od posameznikov, ki so poklonili po nekaj evrov, do bolj naklonjenih donatorjev. V 28 urah! Ker smo LJUDJE ostali sočutni in pripravljeni pomagati. Ker nam je mar…

Država pa ob rekordni gospodarski rasti (ta menda najbolj šteje mar ne?), NE najde pravnih podlag za popravo krivice, poravnati se pa noče.
Pa bi bilo potrebno tako malo. Nakazilo na račune teh družin in zaveza novih oblastnikov, da se kaj takega nikoli več ne bo ponovilo. Vse druge zaveze in obljube visoke politike, ki jih bo obilo – kot pač ob vseh praznikih - ob tem postanejo nepomembne.

Saj smo v prvi vrsti Ljudje s srcem, mar ne….

Avtorica zapisa: Rosvita Pesek, Facebook

Bo tudi tokrat zgovorna in poštena voditeljica Odmevov s svojim zapisom dala misliti Slovencem? Prav bi bilo, da si njene besede prebere čimveč državljanov, obenem pa bi bilo tudi zelo prav, da bi Slovenci skupaj stopili v bran tistim, ki so v naši družbi najbolj ranljivi.

Delimo besede Rosvite Pesek še naprej, da obkrožijo vso Slovenijo!

Video: RTV Slovenija
3
Rok Volfand
Pred 25 tedni
Morda sta KLIP in Rosvita Pesek premaknila to veliko zadevo, mi se ji DRŽAVA skuša izogniti. Pravijo, da ni bilo nobenega protipravnega elementa in, da zato padajo sodbe staršev na sodiščih. Ah...V zakonu jasno in izrecno piše, da je dejanje protipravno isti trenutek, ko komurkoli naredi kakršnokoli škodo. Kdo ne zna brati Zakona? Najbolj šolani in prvi poklicani...
4
Klavdija Presnik
Pred 25 tedni
SRAMOTA ! Vse skupaj je , pravi voditeljica, vredno 4 boljše avtomobile. Pravite ni zakona ???? Kdo pa jih piše ? In še, mislite, da jih je premalo? VSI SMO Z NJIMI. Mnogo več nas je, kot se vam sanja. Predstavnik Ministrstva . Kakšen neprepričljiv govor ste imeli. Sami sebe ste ugriznili v r..
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Norčevali so se, ker ima raka: Na talentu je dobil zlati gumb strogega Simona!Pozor, prihaja huda ura z nevihtami! Izključena ni niti debela točaVIDEO: Žena ga je zapustila! To je posnetek, s katerim se ji je kruto maščevalVIDEO: Grozljivka na hrvaškem reliju! Roku Turku nasproti pripeljal avtomobilVIDEO: Slovenskemu reševalcu prekipelo, policist mu je napisal kazenNa glavnem trgu so začeli plesati salso! Ne boste verjeli, kaj je storil policistSMEH: Nesrečni voznik iz Ljubljane! To se je zgodilo, ko je zapeljal iz predoraVegani vdrli v klavnico in se privezali na verigo! Dejanje so takoj obžalovaliVIDEO: Nesreča na avtocesti pred Vrhniko, nato pa šok za voznikeVIDEO: Na Hrvaškem nedaleč od obale posneli belega morskega psaRusko tekmovanje v klofutanju? Zdaj imajo novo različico, ki navdušuje moškeMrtva "pošast" pokazala svojo moč! Tako je zdrobila pločevinkoVIDEO: Huda ura v Sloveniji! Kot dlan velika toča, pri Grosuplju skoraj tornadoDrama z Nizozemske: Prečkal je železniške tire, četudi so bili zablokirani!VIDEO: Primark v Ljubljani odprl svoja vrata! Poglejte, kako izgleda notranjostMichelin predstavil novo inovacijo: Pnevmatike, ki jih ne moremo predreti!Kako pravilno stepemo smetano? Kuhar pravi, da celo življenje to počnemo narobeVIDEO: Tako se konča za motokrosiste, ko želijo na silo prehiteti Tima GajserjaMed vojno sta se zaljubila! Poglej ganljiv prizor, ko se srečata 75 let kasnejeVoznik na cesti ostal brez besed, vozilo je pred njim zdrsnilo v prepadVIDEO: Župnik iz Bohinja povedal, kaj imajo zaljubljenci skupnega s tabernakljemVoditeljica na Radiu 1 v solzah: "Ne vem, kaj naj naredim! Težko mi je..."Tako izgleda zapuščena vasica Slapnik, v kateri bodo snemali resničnostni šovMalček nasmejal ves svet! Tako je ukradel pozornost, ko je oče jedel kosiloZvečer sta se kopala v bazenu, nato ju je napadel krokodil