Zapis slovenske voditeljice obkroža državo, tako je v bran stopila ravnatelju

Širom Slovenije se je te dni razširila zgodba o nekdanjemu ravnatelju Osnovne šole Prule, Dušanu Mercu. Ta je leta 2013 dvema osnovnošolcema prepovedal vstop v šolo, saj sta na športnem dnevu spolno napadla dve učenki. Ravnatelj je ukrepal tako, da je zaščitil osnovnošolski deklici, zdaj pa mora na sodišče.

Obtožnica Merca bremeni nevestnega dela, saj naj bi s prepovedjo dvema osnovnošolcema kršil pravico do izobraževanja.

Leta 2013 so se učenci ljubljanske osnovne šole Prule odpravili na športni dan v vedno mesto Atlantis tik pred zaključkom šolskega leta, dva devetošolca pa naj bi tam spolno napadla učenki omenjene šole. Ravnatelj Merc je bil o incidentu obveščen tri dni kasneje, ko mu je ena izmed deklet zaupala, kaj se je dogajalo na športnem dnevu. Fanta sta deklici izmučila z dolgotrajnim držanjem glav pod vodo, nato je sledil še spolni napad. Iz obeh deklet naj bi se fanta v dneh po napadu tudi norčevala iz obeh deklic.

Domnevnema napadalcema je ravnatelj takoj prepovedal vstop v šolo, nato pa doživel šok. Okrožna državna tožilka ravnatelju očita kršenje Zakona o osnovni šoli, četudi je s svojo potezo hotel le zaščititi zlorabljeni deklici.

Danes je ravnatelj Merc obiskal tudi studio Radia 1, kjer je opisa svojo izkušnjo izpred petih let.Zdaj se je ravnatelju v bran postavila tudi voditeljica Odmevov na nacionalki Rosvita Pesek, ki je kar na svojem Facebook profilu objavila zapis, s katerim se mnogi Slovenci strinjajo. Njen zapis objavljamo v celoti:

Nikoli nisem hodila na Tavčarjevo in demonstrirala pred sodiščem. Sinoči sem dobila občutek, da bom na naslednjo obravnavo primera MERC tja, čisto zares odšla. Vse smo pomešali. Pravico žrtve do zaščite, v tem primeru dveh devetošolk. Pravico ravnatelja, da odreagira na nasilje in devetošolcema, ker z izživljanjem in smešenjem žrtve še kar nista nehala, prepove prihod v šolo.

Ravnal je logično in človeško. Ampak ne za inšpektorja in tožilko. Onadva sta očitno prepričana, da nasilnima smrkavcema, ne bi smel prepovedati prihoda v šolo. Ali bi moral kaznovati dekleti in njima ukazati naj oni ostaneta doma, fanta pa bi se po šolskih hodnikih s svojim ravnanjem še važila?

Zdaj je na zatožni klopi ravnatelj Merc. Eden bolj elokvetnih ravnateljev, ki ga nikoli ni bilo strah. Ne šolskih oblasti, ki jim je včasih jasno in glasno povedal, kje ga lomijo, ne politikov, ki so ga hoteli krotiti. Šel je v nos, ker je imel svoje prepričanje, svoje mnenje in hrbtenico. Zdaj je v pokoju. In radi bi mu jo nalomili. Tako eksemplarično, da se bo vedelo.

Zanj se nihče ne postavi. Ne šolski minister Pikalo, ki bi moral vprašati inšpektorja po zdravju, ne ministrica Katič, ki je očitno nič ni zmotilo. Oprostite, ta mantra, da zadev politiki ne morejo komentirat, dokler je sojenje v teku, je ena najbolj sprevrženih stvari. Je gledanje vstran in Pilatovsko umivanje rok! Včeraj zjutraj bi na tožilstvu moralo frčati perje in generalni tožilec Šketa bi moral sklicati tiskovno konferenco. Ko so ga na Vrhovnem sodišču krepko polomili in v izjavi zapisali, da jih argumenti evropskega sodišča niso prepričali, se je dvignila pravna stroka. Nazadnje so se od tega stališča distancirali tudi vrhovni sodniki. In pozvali nadrejenega k pojasnilu.

Včeraj se ni zgodilo nič, pa bi se moralo! Vse bi moralo zaskrbeti. Vključno z vlado in premierom. Neodvisnost sodstva gor ali dol. Izgubljamo občutek za normalnost. Za zdravo pamet. Vse nas je že strah. Vsi se bojimo, da ja ne bomo kaj narobe rekli. Ceno za našo bojazljivost pa plačuje upokojeni ravnatelj Merc. Ker je deklici, ki sta ju sošolca napadla zavaroval in sošolcema pokazal vrata.

Potem ga je inšpektor, očitno pravno spodbujen s strani očeta enega od dečkov, mrcvaril 8 mesecev in iskal dlako v jajcu. Zdaj po petih letih in pol se ravnatelj zagovarja na sodišču.

Ker je bil sinoči ravno 29. november, nekdanji dan republike še to; tisti, ki smo na plebiscitu glasovali za novo Republiko Slovenijo, si takega razpada vrednot in fiaska tožilstva, kot ga izkazuje primer Merc, NISMO ŽELELI.

Avtorica zapisa: Rosvita Pesek, Facebook

Delimo zapis naprej in skupaj stopimo v bran poštenemu ravnatelju, ki je s svojim dejanjem zaščitil zlorabljeni osnovnošolski deklici!
Sledi nam na Facebooku za več zanimivih prispevkov
0
Stanka Kozel
Pred 11 tedni
Stoprocentno podpiram gospoda Merca. Več pokončnosti in zdrave pameti, pa bi bilo v naših šolah lahko veliko boljše.
0
Jorge Jimenez
Pred 11 tedni
Inšpektor je dobil službo kako in kakšne so njegove sposobnosti za to službo.Je pač prijatelj enega od staršev povzročitelja in ga bo ščitil.Ampak zakaj ščiti tožilstvo povzročitelja v čigavem interesu.Je pa res če pomagaš in ščitiš žrtev nasilja si ga nastradal.To je dokazano ne pišemo tjavdan.
0
Vladimir Makorič
Pred 11 tedni
Podpiram g. Merca. V šolah je potrebno narediti red.
1
Florjan Mlakar
Pred 12 tedni
naj bi bili naši šolski inšpektorji intelektualci. definicija itelektualca je:intelektualec vse ve, to je pa tudi vse
0
Dusica Dobersek
Pred 12 tedni
Čestitam in podpiram g. Merca, ki je večkrat pokazal, da stoji za svojimi besedami in je s svojimi dejanji poskušal v šolstvo pripeljati nekaj zdrave kmečke pameti. Podpiram go. Pesek in upam, da se bo še več ljudi glasno in jasno odzvalo v zvezi s to zadevo. Predvidevam, da sta nasilna fanta sedaj polnoletna in bo javnost lahko izvedela tudi njuna imena in morda bomo potem lažje razumeli dejanje tožilstva in vseh vpletenih.
2
Ernest Požar
Pred 12 tedni
Nisem ljubitelj Rosvitinih vodenj, tokrat pa se ji priklonim do tal. Ravnatelju pa najvišje državno odlikovanje za pravičnostpokončno držo, če bi ostajala, pa dvojno penzijo. V tej državi manjka poštenja, morale, pravičnosti, pokončnosti, strpnosti... skoraj vsega manjka, predvsem pa zdrave pameti.
1
Ksenija Ben Ali
Pred 12 tedni
To je pri nas že znana zgodba, da starši v šolah zmeraj branijo barabe, če jim učitelj kaj reče kar bi jih užalilo.
Starši takih otrok nikoli ne stopijo na stran učitelja, ki je pač moral ukrepati proti njim ampak so zmeraj na strani svojega otroka, ki je počel neprimerna dejanja. Ponavadi še v pričo njih komentirajo, kako si je učitelj drznil tako z njimi ravnati. Kako naj po tem takem otroci sploh imajo spoštovanje in rešpekt do učiteljev?
No kar naj jih branijo, slej ko prej bodo dobili po betici od svojih nemogočih mulcev, vendar bo takrat verjetno že za vse prepozno.
2
Dušan Veber
Pred 12 tedni
Se popolnoma strinjam, gos. Merca poznam osebno moram tudi poudariti, da večkrat nisva našla skupnega jezika pri kakšni zadevi. Bil je pravičen ravnatelj. Tudi mojega sina je postavil pred vrata ker si je to zaslužil, pa nisem najel advokata temveč sem mu dal prav. To kar se mu dogaja je sramota za naš pravni sistem.
3
Boris Cuder
Pred 12 tedni
Kapo Dol! in Vsa Čast Ravnatelju! Več Takih in Tako Mislečih!
3
Branko Karas
Pred 12 tedni
Inšpektor in tožilec pod nujn na specialistični pregled.Oba sta skregana z realnostjo in pravico.Kaj bi morali žrtve izključiti in ne počinitelje.Še več primerov je ko inšpektorji obsodijo žrtev in ne zločinca...Ta inšpektor je totalni debil in sploh nima izobrazbe za to delo ali pa je mastno podplačan.takoj ga odpustiti in kazensko kaznovati.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Slovenijo bosta na Evroviziji 2019 zastopala Zala Kralj in Gašper ŠantlVIDEO: Slovenka pokazala svoj recept, kako pripraviti najboljše pustne krofeVIDEO: To je prizor, ki so mu te dni sredi zime bili priča v Bosni78-letna ženska pokazala, kako se naličiti! Njena nova podoba te bo prevzela...VIDEO: Slovenski tovornjakar navdušil z iznajdljivostjo, tako je speljal ovinekVIDEO: Lea Sirk zakuhala škandal na Emi, zdaj pa znova udarila: »Ko jih j***!«VIDEO: Slovenci grdo nad zmagovalca Eme! Znova ste pokazali svoj obraz...VIDEO: Župnik iz Bohinja obkroža Slovenijo! To si misli o valentinovem...92-letni moški poklical policiste, ob vstopu v njegovo hišo jim je zastala sapaGluhe deklice zapele pesem Eda Sheerana, njihov nastop je sodnike ganil do solzVIDEO: Prizori s poroke, ob katerih je zajokala nevesta! Slovenec jo je ganil do solz...Na slovenskem radiu jo je zaprosil v etru! Ona mu je razkrila, da ima drugega...VIDEO: Stavil je proti Luki Dončiću! Poglejte si, kako ga je utišal naš košarkar...SMEH: Pred hišo je trosil sol, nato je kamera posnela njegovo napakoSMEH: Žena je rodila šestega otroka! To je bila reakcija očeta med porodom...Umrl je Šaban Šaulić: Srbski pevec življenje izgubil v tragični prometni nesreči!VIDEO: Slovenec komentiral skok Timija Zajca, njegove besede ti dajo mislitiMoški v vodi opazil utopljenega kužka. Poglej si, kako mu je rešil življenje!VIDEO: Lea Sirk po škandalu na EMI 2019: "Zdaj bi me v eni noči spljuvali..."SMEH: Tanja in Kori pokazala, kako bi izgledal najbolj iskren zmenekDeček je rekel, da poje kot Johnny Cash! Ko je začel peti, je obnorel občinstvo...Dron je poletel čez vetrno elektrarno, prizor je mnoge pustil brez besedVIDEO: 14-mesečni malček, ki smuča kot profesionalecVIDEO: Luka Dončić kršil protokol NBA, da bi navdušil slovenske navijačeVIDEO: To je 10 pesmi, ki smo jih slišali na Emi 2019. Katera vam je najbolj všeč?