Zapis slovenske voditeljice obkroža državo, tako je v bran stopila ravnatelju

Širom Slovenije se je te dni razširila zgodba o nekdanjemu ravnatelju Osnovne šole Prule, Dušanu Mercu. Ta je leta 2013 dvema osnovnošolcema prepovedal vstop v šolo, saj sta na športnem dnevu spolno napadla dve učenki. Ravnatelj je ukrepal tako, da je zaščitil osnovnošolski deklici, zdaj pa mora na sodišče.

Obtožnica Merca bremeni nevestnega dela, saj naj bi s prepovedjo dvema osnovnošolcema kršil pravico do izobraževanja.

Leta 2013 so se učenci ljubljanske osnovne šole Prule odpravili na športni dan v vedno mesto Atlantis tik pred zaključkom šolskega leta, dva devetošolca pa naj bi tam spolno napadla učenki omenjene šole. Ravnatelj Merc je bil o incidentu obveščen tri dni kasneje, ko mu je ena izmed deklet zaupala, kaj se je dogajalo na športnem dnevu. Fanta sta deklici izmučila z dolgotrajnim držanjem glav pod vodo, nato je sledil še spolni napad. Iz obeh deklet naj bi se fanta v dneh po napadu tudi norčevala iz obeh deklic.

Domnevnema napadalcema je ravnatelj takoj prepovedal vstop v šolo, nato pa doživel šok. Okrožna državna tožilka ravnatelju očita kršenje Zakona o osnovni šoli, četudi je s svojo potezo hotel le zaščititi zlorabljeni deklici.

Danes je ravnatelj Merc obiskal tudi studio Radia 1, kjer je opisa svojo izkušnjo izpred petih let.Zdaj se je ravnatelju v bran postavila tudi voditeljica Odmevov na nacionalki Rosvita Pesek, ki je kar na svojem Facebook profilu objavila zapis, s katerim se mnogi Slovenci strinjajo. Njen zapis objavljamo v celoti:

Nikoli nisem hodila na Tavčarjevo in demonstrirala pred sodiščem. Sinoči sem dobila občutek, da bom na naslednjo obravnavo primera MERC tja, čisto zares odšla. Vse smo pomešali. Pravico žrtve do zaščite, v tem primeru dveh devetošolk. Pravico ravnatelja, da odreagira na nasilje in devetošolcema, ker z izživljanjem in smešenjem žrtve še kar nista nehala, prepove prihod v šolo.

Ravnal je logično in človeško. Ampak ne za inšpektorja in tožilko. Onadva sta očitno prepričana, da nasilnima smrkavcema, ne bi smel prepovedati prihoda v šolo. Ali bi moral kaznovati dekleti in njima ukazati naj oni ostaneta doma, fanta pa bi se po šolskih hodnikih s svojim ravnanjem še važila?

Zdaj je na zatožni klopi ravnatelj Merc. Eden bolj elokvetnih ravnateljev, ki ga nikoli ni bilo strah. Ne šolskih oblasti, ki jim je včasih jasno in glasno povedal, kje ga lomijo, ne politikov, ki so ga hoteli krotiti. Šel je v nos, ker je imel svoje prepričanje, svoje mnenje in hrbtenico. Zdaj je v pokoju. In radi bi mu jo nalomili. Tako eksemplarično, da se bo vedelo.

Zanj se nihče ne postavi. Ne šolski minister Pikalo, ki bi moral vprašati inšpektorja po zdravju, ne ministrica Katič, ki je očitno nič ni zmotilo. Oprostite, ta mantra, da zadev politiki ne morejo komentirat, dokler je sojenje v teku, je ena najbolj sprevrženih stvari. Je gledanje vstran in Pilatovsko umivanje rok! Včeraj zjutraj bi na tožilstvu moralo frčati perje in generalni tožilec Šketa bi moral sklicati tiskovno konferenco. Ko so ga na Vrhovnem sodišču krepko polomili in v izjavi zapisali, da jih argumenti evropskega sodišča niso prepričali, se je dvignila pravna stroka. Nazadnje so se od tega stališča distancirali tudi vrhovni sodniki. In pozvali nadrejenega k pojasnilu.

Včeraj se ni zgodilo nič, pa bi se moralo! Vse bi moralo zaskrbeti. Vključno z vlado in premierom. Neodvisnost sodstva gor ali dol. Izgubljamo občutek za normalnost. Za zdravo pamet. Vse nas je že strah. Vsi se bojimo, da ja ne bomo kaj narobe rekli. Ceno za našo bojazljivost pa plačuje upokojeni ravnatelj Merc. Ker je deklici, ki sta ju sošolca napadla zavaroval in sošolcema pokazal vrata.

Potem ga je inšpektor, očitno pravno spodbujen s strani očeta enega od dečkov, mrcvaril 8 mesecev in iskal dlako v jajcu. Zdaj po petih letih in pol se ravnatelj zagovarja na sodišču.

Ker je bil sinoči ravno 29. november, nekdanji dan republike še to; tisti, ki smo na plebiscitu glasovali za novo Republiko Slovenijo, si takega razpada vrednot in fiaska tožilstva, kot ga izkazuje primer Merc, NISMO ŽELELI.

Avtorica zapisa: Rosvita Pesek, Facebook

Delimo zapis naprej in skupaj stopimo v bran poštenemu ravnatelju, ki je s svojim dejanjem zaščitil zlorabljeni osnovnošolski deklici!
Sledi nam na Facebooku za več zanimivih prispevkov
0
Stanka Kozel
Pred 1 mesecem
Stoprocentno podpiram gospoda Merca. Več pokončnosti in zdrave pameti, pa bi bilo v naših šolah lahko veliko boljše.
0
Jorge Jimenez
Pred 1 mesecem
Inšpektor je dobil službo kako in kakšne so njegove sposobnosti za to službo.Je pač prijatelj enega od staršev povzročitelja in ga bo ščitil.Ampak zakaj ščiti tožilstvo povzročitelja v čigavem interesu.Je pa res če pomagaš in ščitiš žrtev nasilja si ga nastradal.To je dokazano ne pišemo tjavdan.
0
Vladimir Makorič
Pred 1 mesecem
Podpiram g. Merca. V šolah je potrebno narediti red.
1
Florjan Mlakar
Pred 1 mesecem
naj bi bili naši šolski inšpektorji intelektualci. definicija itelektualca je:intelektualec vse ve, to je pa tudi vse
0
Dusica Dobersek
Pred 1 mesecem
Čestitam in podpiram g. Merca, ki je večkrat pokazal, da stoji za svojimi besedami in je s svojimi dejanji poskušal v šolstvo pripeljati nekaj zdrave kmečke pameti. Podpiram go. Pesek in upam, da se bo še več ljudi glasno in jasno odzvalo v zvezi s to zadevo. Predvidevam, da sta nasilna fanta sedaj polnoletna in bo javnost lahko izvedela tudi njuna imena in morda bomo potem lažje razumeli dejanje tožilstva in vseh vpletenih.
2
Ernest Požar
Pred 1 mesecem
Nisem ljubitelj Rosvitinih vodenj, tokrat pa se ji priklonim do tal. Ravnatelju pa najvišje državno odlikovanje za pravičnostpokončno držo, če bi ostajala, pa dvojno penzijo. V tej državi manjka poštenja, morale, pravičnosti, pokončnosti, strpnosti... skoraj vsega manjka, predvsem pa zdrave pameti.
1
Ksenija Ben Ali
Pred 1 mesecem
To je pri nas že znana zgodba, da starši v šolah zmeraj branijo barabe, če jim učitelj kaj reče kar bi jih užalilo.
Starši takih otrok nikoli ne stopijo na stran učitelja, ki je pač moral ukrepati proti njim ampak so zmeraj na strani svojega otroka, ki je počel neprimerna dejanja. Ponavadi še v pričo njih komentirajo, kako si je učitelj drznil tako z njimi ravnati. Kako naj po tem takem otroci sploh imajo spoštovanje in rešpekt do učiteljev?
No kar naj jih branijo, slej ko prej bodo dobili po betici od svojih nemogočih mulcev, vendar bo takrat verjetno že za vse prepozno.
2
Dušan Veber
Pred 1 mesecem
Se popolnoma strinjam, gos. Merca poznam osebno moram tudi poudariti, da večkrat nisva našla skupnega jezika pri kakšni zadevi. Bil je pravičen ravnatelj. Tudi mojega sina je postavil pred vrata ker si je to zaslužil, pa nisem najel advokata temveč sem mu dal prav. To kar se mu dogaja je sramota za naš pravni sistem.
3
Boris Cuder
Pred 1 mesecem
Kapo Dol! in Vsa Čast Ravnatelju! Več Takih in Tako Mislečih!
3
Branko Karas
Pred 1 mesecem
Inšpektor in tožilec pod nujn na specialistični pregled.Oba sta skregana z realnostjo in pravico.Kaj bi morali žrtve izključiti in ne počinitelje.Še več primerov je ko inšpektorji obsodijo žrtev in ne zločinca...Ta inšpektor je totalni debil in sploh nima izobrazbe za to delo ali pa je mastno podplačan.takoj ga odpustiti in kazensko kaznovati.
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Z motorjem se je ustavila na avtocesti: Poglej si, kaj je storil tovornjakar!VIDEO: Grozljiv posnetek trčenja na Hrvaškem: V cestninsko postajo s 150 km/hSMEH: Američana je žena učila bosanskega jezika: Tako ga je potegnila za nos!VIDEO: Grozljivka na štajerski avtocesti: Tak prizor sta posnela med vožnjo!Kužku je pokazala fotografijo: Ker je storil zatem, ti bo takoj ogrelo srce!VIDEO: Takšno reklamo nam delajo tujci: Posnetek naše dežele jemlje sapo!Med dostavo paketa je naletel na kači: Kar je storil, je nasmejalo mnoge!SMEH: Dedek iz Prlekije nasmejal Slovence: "Tako se delajo grdi otroci!"VIDEO: Grozljivka iz Grčije in Italije: Zadela jih je toča, velika kot pomaranča!V gozdu je hodil za medvedom, nato ga je brcnil! Neumnost je takoj obžalovalSMEH: Kravi je rekel, naj se vrne na pašnik! Poglej, kako ga je ubogalaNastop, ki gane: Tako je Freddie Mercury 34 let nazaj zapel in osvojil ves svetSlovenski voditelj jo je zakuhal: To je storil, ko sta mu pomagala iz morjaSMEH: Očka nasmejal ves splet! Tako je hčerko prelisičil, da je nehala jokatiSMEH: Na letališču so mu hoteli zaračunati 100€: Ne boste verjeli, kaj je storil!VIDEO: Hud požar v Zrćah: To so grozljivi prizori, ki so jih posneli turisti!VIDEO: Slovenec sredi Tivolija iztegnil roko: Ne boš verjel, kaj se zgodi zatem!VIDEO: Papiga Kaja znova navdušila: Tako je tokrat igrala štiri v vrsto!VIDEO: Kingstoni preuredili svojo uspešnico: Parodija je nasmejala Slovence!12-letnik prevzel sodnike na talentu: Za svoj nastop je prejel zlati gumb!VIDEO: Prizor kot iz filma: Obalna straža zajela podmornico za tihotapljenje!Pevka podrla Guinnessov rekord: Tako nizkega tona še niste slišali!Kuža v cerkvi ukradel vso pozornost: Poglej si, kako se je odzval duhovnik!Nadzorna kamera posnela grozljivko: Sredi noči je eksplodirala KFC restavracija!VIDEO: Posnetek Slovenca uspešnica na spletu: Tako je opravil "bottle cap challenge"