Objavili posnetek iz Mostarja, ko so pred 30 leti porušili znameniti Stari most

Na spletu je pristal še nikoli videni video posnetek iz Mostarja, ko so pred 30 leti tam porušili simbol mesta - Stari most.

Po dveh dneh topniškega obstreljevanja je most popustil in se porušil v Neretvo, video posnetek dramatičnega prizora pa je te dni objavil portal Mostar Memorial & Museum.

Video posnetek je bil do zdaj v lasti pokojnega vojnega zločinca Slobodana Praljaka in njegovih bližnjih - rušenje mostu so posneli s položaja Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) in Hrvaške vojske (HV). Omenjeni portal je ob video posnetku dodal, da so veterani hrvaške vojske posnetke predali v zameno za denarno plačilo.

Spremljamo lahko prizor, ki prikazuje množično obstreljevanje Starega mostu med 8. in 9. novembrom leta 1993 - prizor so snemali s Huma nad Mostarjem. Člani hrvaške vojske so po radijski zvezi nagovarjali tankovsko posadko, naj natančno strelja v obok in temelje Starega mostu, da bi ga tako porušili.

Posnetek je bil dolga leta v lasti pokojnega vojnega zločinca Slobodana Praljaka, upokojeni general hrvaške vojske pa je 29. novembra 2017 med izrekom sodbe za vojne zločine v Haagu popil strup, pozneje pa umrl v bolnišnici.
0
JeklenaPest
Pred 1 mesecem
Prekleti blazneži! Nimajo niti kančka spoštovanja do kulturne dediščine, ki je kljubovala zobu časa stoletja. Leta 2017 sem stal na vrhu tega mostu in s telefonom snemal skok enega hrabrega mladeniča v Neretvo. Zaradi razburjenja mi je vanjo z vrha mostu padel telefon. Mladenič je izplaval, moj telefon pa je tam ostal kot del dna hladne, a neizmerno lepe reke...
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Martin Golob osvojil Triglav: Njegove modre besede obkrožajo Slovenijo!VIDEO: Slovenija stopila skupaj: Gasilci iz celotne države proti požaru na Krasu!VIDEO: Grozljivka na Gorenjskem: Iz zraka posneli opustošenje vasi Kokra!21-letna Ana Resnik spregovorila, kaj naj bi ji kot deklici počel Challe SalleVIDEO: Tadej Pogačar nasmejal kolesarski svet: Med dirko je poškropil zaročenko!VIDEO: Slovenec od blizu posnel modrasa: "Je bil kar jezen, je sikal in pihal!"VIDEO: Huda ura v Istri: Med neurjem poplavilo avtocesto, ulice v Pazinu pod vodo!VIDEO: Ganljivo slovo za pokojno Anito Ogulin: Objavili so njen zadnji pogovor!Špela Grošelj predstavila novo pesem: Poslušalce je prevzela z afriškimi ritmi!Slovenec je ženi rekel, da gre k maši: Ko je izvedela resnico, je pobesnela!VIDEO: Gasilci posneli, kako sta letali Air Tractor tik ob njih gasili na KrasuGasilci brez milosti: Ker je parkiral ob hidrantu, so na vozilu razbili steklo!Anja in Roškar priredila uspešnico "Tek je 12 sati", nastop je nasmejal SlovenijoKamera, ki v živo prenaša prizore iz brloga: V njem se nahaja več kot 2000 klopotač!Pretep v Portorožu vodil do zažiga? Splet obkroža posnetek teden dni pred požarom!Starejši gospod iz Bosne mnogim dal misliti: Njegove besede so obkrožile Balkan!VIDEO: Snemal je prehitro vožnjo v BiH: Trčenju s tovornjakom se niso izognili!VIDEO: Na Krasu divja hud požar: Slovenijo obkrožajo posnetki iz zraka!Izjemna poteza slovenskega ženina: Na poroko se je pripeljal kar s traktorjem!VIDEO: Luka Basi in Marjetka zapela novo pesem: Nastop, ki je navdušil Slovence!VIDEO: Slovenski igralec šokiral: "Ženske začnejo po 25 letu propadat, 30 je že pogreb"Prizor, ki navdušuje Slovence: Stopili so skupaj in lastniku pomagali pri košnji!VIDEO: Posnetek, ki je ganil Slovenijo: 94-letni Lojze vstal z vozička in zaplesal!VIDEO: Miha Deželak z zeleno katrco krenil proti Parizu, da podpre naše športnikeFilmska akcija hrvaških policistov: Aretirali so požigalca, ki je zanetil požar!