Objavili posnetek iz Mostarja, ko so pred 30 leti porušili znameniti Stari most

Na spletu je pristal še nikoli videni video posnetek iz Mostarja, ko so pred 30 leti tam porušili simbol mesta - Stari most.

Po dveh dneh topniškega obstreljevanja je most popustil in se porušil v Neretvo, video posnetek dramatičnega prizora pa je te dni objavil portal Mostar Memorial & Museum.

Video posnetek je bil do zdaj v lasti pokojnega vojnega zločinca Slobodana Praljaka in njegovih bližnjih - rušenje mostu so posneli s položaja Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) in Hrvaške vojske (HV). Omenjeni portal je ob video posnetku dodal, da so veterani hrvaške vojske posnetke predali v zameno za denarno plačilo.

Spremljamo lahko prizor, ki prikazuje množično obstreljevanje Starega mostu med 8. in 9. novembrom leta 1993 - prizor so snemali s Huma nad Mostarjem. Člani hrvaške vojske so po radijski zvezi nagovarjali tankovsko posadko, naj natančno strelja v obok in temelje Starega mostu, da bi ga tako porušili.

Posnetek je bil dolga leta v lasti pokojnega vojnega zločinca Slobodana Praljaka, upokojeni general hrvaške vojske pa je 29. novembra 2017 med izrekom sodbe za vojne zločine v Haagu popil strup, pozneje pa umrl v bolnišnici.
0
JeklenaPest
Pred 3 tedni
Prekleti blazneži! Nimajo niti kančka spoštovanja do kulturne dediščine, ki je kljubovala zobu časa stoletja. Leta 2017 sem stal na vrhu tega mostu in s telefonom snemal skok enega hrabrega mladeniča v Neretvo. Zaradi razburjenja mi je vanjo z vrha mostu padel telefon. Mladenič je izplaval, moj telefon pa je tam ostal kot del dna hladne, a neizmerno lepe reke...
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Nina Pušlar in Lado Bizovičar zapela pesem, ki jo je nekoč prepevala Elda VilerFranckina hiša, najstarejša hiša na Kozjanskem iz leta 1796Prijatelji v jezeru opazili kravo, ki se je utapljala: Rešili so ji življenje!Tanja Žagar poskrbela za dobro voljo: Pokazala je talent ob igranju harmonike!Lado Bizovičar priredil največje spletne hite: Nastop, ki obkroža Slovenijo!VIDEO: Luka Dončić ob zmešnjavi dosegel nemogoč koš: Kot bi metal v cirkusu!Sin opernega pevca Andree Bocellija z očetom in sestro zapel božično pesemVIDEO: Slovenski voznik izgubil tovor na prikolici: Mirno je nadaljeval z vožnjo!Potepuški pes je skoraj zmrznil na ulici: Življenje so mu rešili dobri ljudje!Tilen Artač priredil pesem skupine Foxy Teens: Parodija je nasmejala Slovenijo!Peter je prišel k spovedi: Duhovnik je bil šokiran, ko je slišal njegove grehe!Slovenski ansambel zapel enega najlepših valčkov v zadnjem časuDve potniški letali istočasno vzletita: Prizor ima več kot milijon ogledov!Andrej Jerman, ki je zaposlen na Radiu Ognjišče, zapel uspešnico "Ko dvigneš me"Dekleta iz skupine Chicas zapele pesem o gasilcu: Navdušile so Slovenijo!Slovenska zasedba s prijatelji izvedla uspešnico Ansambla bratov AvsenikSlovenska pevka Ditka skupaj z očetom v živo zapela novo božično pesemFirbci zapeli uspešnico legendarnih Slapov: Njihov nastop je navdušil Slovenijo!Ugrabljeno deklico izpustili na svobodo: Posneli trenutek, ko je objela očeta!Tilen Artač nasmejal kot Robert Golob: Tako se je odzval na padec podpore vladi!Robert Roškar je Anji Ramšak uredil nohte: Tako se je izkazal pri manikuri!Simpatična pevka Tjaša Božič predstavila svojo prvo pesem "Moj Bine"Parodija na novo gibanje: Tilen Artač postal slovenski premier kot Werner!Za hobotnico je izdelal labirint: Pokazala je, kako pametne so te živali!Čudovita prenova stanovanja v Ljubljani, ki se nahaja v bloku iz 70-ih let