Severni sij bomo še opazovali: To so datumi, ko bo v Sloveniji najbolj viden!

Včeraj je po spletu zaokrožilo veliko fotografij, pri katerih je moč videti severni sij v Sloveniji.

Severni sij nastane kot posledica sončevih geomagnetnih neviht, omenjen pojav pa bomo lahko v naši državi opazovali tudi v prihodnjih dneh.

Severni sij bomo v večernem času po 18. uri še vedno opazovali tudi v Sloveniji. Spletni portal MeteoAgent je izdal lestvico, ko bo na nebu največ trkov električno nabitih delcev v Zemljino ozračje. Prilagamo spisek datumov z razpredelnico moči severnega sija (najmanj viden je pri K-indeksu 1, najbolj viden pa pri številki 9).


Sebastijan Kurda - severni sij z letala nad Krakovom
Kdaj bo v Sloveniji najbolj viden severni sij:

Smer pogleda: sever, severozahod

- 6. november (K-indeks 6)
- 7. november (K-indeks 6)
- 8. november (K-indeks 8)

- 11. november (K-indeks 6)

- 23. november (K-indeks 5)
- 24. november (K-indeks 5)

- 2. december (K-indeks 5)
Po poročanju astronomov lahko do leta 2025 pričakujemo še več prizorov na našem nebu, saj bo v tem času Sonce bolj dejavno, na samem površju pa divjajo nevihte, zaradi katerih se v vesolje sprosti ogromna količina ionov. Delci nato pri veliki hitrosti zadenejo atmosfero Zemlje, ki zaradi trkov zažari.

Severni sij viden po Evropi:

Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
Nina Pušlar in Lado Bizovičar zapela pesem, ki jo je nekoč prepevala Elda VilerFranckina hiša, najstarejša hiša na Kozjanskem iz leta 1796Prijatelji v jezeru opazili kravo, ki se je utapljala: Rešili so ji življenje!Sin opernega pevca Andree Bocellija z očetom in sestro zapel božično pesemLado Bizovičar priredil največje spletne hite: Nastop, ki obkroža Slovenijo!VIDEO: Luka Dončić ob zmešnjavi dosegel nemogoč koš: Kot bi metal v cirkusu!Dve potniški letali istočasno vzletita: Prizor ima več kot milijon ogledov!VIDEO: Slovenski voznik izgubil tovor na prikolici: Mirno je nadaljeval z vožnjo!Posnetek dveh goril, ko sta tekli pred dežjem: Prizor je gledalce nasmejal do solz!Potepuški pes je skoraj zmrznil na ulici: Življenje so mu rešili dobri ljudje!Tilen Artač priredil pesem skupine Foxy Teens: Parodija je nasmejala Slovenijo!15-letna deklica z oživljanjem rešila otroka, ki se je utopil v bazenuPeter je prišel k spovedi: Duhovnik je bil šokiran, ko je slišal njegove grehe!VIDEO: Avstrijec s tovornjakom plužil ceste, ko je zapadlo 40 centimetrov snegaSlovenski ansambel zapel enega najlepših valčkov v zadnjem časuDekleta iz skupine Chicas zapele pesem o gasilcu: Navdušile so Slovenijo!Andrej Jerman, ki je zaposlen na Radiu Ognjišče, zapel uspešnico "Ko dvigneš me"Slovenska zasedba s prijatelji izvedla uspešnico Ansambla bratov AvsenikSlovenska pevka Ditka skupaj z očetom v živo zapela novo božično pesemTilen Artač nasmejal kot Robert Golob: Tako se je odzval na padec podpore vladi!Firbci zapeli uspešnico legendarnih Slapov: Njihov nastop je navdušil Slovenijo!Neumnosti voznikov na slovenskih avtocestah: Posnele so jih nadzorne kamere!Ugrabljeno deklico izpustili na svobodo: Posneli trenutek, ko je objela očeta!Robert Roškar je Anji Ramšak uredil nohte: Tako se je izkazal pri manikuri!Tilen Artač priredil uspešnico Čukov: Privoščil si je premierja Roberta Goloba!