V tem tednu nas čaka najsvetlejši meteorski dež stoletja, nikar ga ne zamudite

Pred nami je po predvidenju astronomov najsvetlejši meteorski dež tega stoletja. Meteorski dež je naravni pojav, pri katerem orbita Zemlje prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Delci v Zemeljni atmosferi na približno 80 kilometrih zažarijo in zgorijo, na nebu pa se prizor vidi kot utrinek. Meteorski roj Perzeidov, ki je pred nami, bo nastal kot posledica kometa Swift-Tuttle, zaradi katerega lahko utrinke na Zemlji spremljamo že okoli 2000 let.Vrhunec meteorskega dežja bomo lahko spremljali 12. avgusta 2017, ta pa ne bo običajen. Astronomi namreč predvidevajo, da bo to najsvetlejši meteorski dež. Po njihovih besedah naj bi nekatere utrinke lahko videli tudi čez dan. Na naslednji tako svetel meteorski dež bomo morali po 12. avgustu čakati še 96 let...

Kdaj bo najbolj primeren trenutek za opazovanje utrinkov?

Meteorski dež bomo lahko opazovali že med 9. in 13. avgustom 2017, vrhunec pa bo dosegel v noči iz sobote, 12. avgusta na nedeljo, 13. avgusta.

Spletni portal Sensa poroča, da je najboljši čas za opazovanje tik pred jutrom, a spektakel bo na nebu moč videti že kmalu zvečer. Vse kar potrebujemo je le še jasno nebo, da nam ne bi pogledov na to čarovnijo na nebu veselja pokvarili oblaki. Pred opazovanjem utrinkov se odpravite izven mesta čim bolj stran od mestnih luči. Vaše oči bodo potrebovale najmanj 20 minut, da se navadijo na temo. Šele potem boste nočno nebo lahko dobro videli.Pregovori pravijo, da imajo utrinki moč, da usmerijo energijo v tisto, kar si želimo in tako osvetljujejo našo pot. Naj bo prihajajoči meteorski dež priložnost za premislek o spremembah v življenju in o uresničitvi novih ciljev. Ko boste na nebu videli padajočo zvezdo, si nekaj močno zaželite. Morda pa se vam želje ob pomoči energije utrinkov uresničijo.
Trenutni članek je brez komentarja.
Te je dovolj v hlačah, da postaneš prvi komentator? 😆
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Besede Jerneja Šugmana obkrožajo Slovenijo. To je povedal v Naši mali kliniki!Tako se je Jan Plestenjak poklonil Jerneju Šugmanu, besede so ganile SlovenceVIDEO: Slovenski glasbeniki zapeli božično pesem, česa takega še niste slišaliVIDEO: Slovencu je prekipelo! Poglejte si, kaj mu je naredil operater A1...VIDEO: Slovenka brez dlake na jeziku o naši državi. To mora slišati vsak Slovenec!VIDEO: Nasprotnik udaril Dončića, nato je Luka s svojo potezo postal spletni hitVIDEO: Isaac Palma obnorel Slovence, tako je zapel uspešnico Elvisa PresleyjaMoški je sam sedel v prazni cerkvi. Ko dvigne glavo, gredo kocine vsem pokonci!Dekle ga je zasačilo med varanjem. Ne boste verjeli, kam je skril ljubico!Tega kužka zaradi drugačnosti nihče ni hotel imeti. Oglejte si, kako izgleda danes!Otroci so si 5 let želeli kužka. To je njihova reakcija, ko jim ga starši kupijo!Voznik BMW-ja je ob potezi redarjev prekipelo. Oglejte si, kaj je storil z lisicami!Usedel se je v traktor in se zapeljal po snegu. Samo počakajte, da vidite rezultat!Sedela je na kajaku in opazovala morje. Naslednji prizor ti pokonci dvigne kocine!Štiri dekleta so stopile na oder. Ob njihovi nenavadni točki so gledalci ponoreli!VIDEO: Slovenski voznik posnel ŠOK! Najprej je avto zletel s ceste, nato pa...VIDEO: Umrl je Jernej Šugman. To so posnetki, po katerih se ga bomo spominjali!VIDEO: Luka Sešek navdušil Slovence, kot Jan Plestenjak je zapel njegovo uspešnicoŽenska med vožnjo uporabljala telefon, konec nesreče vas bo zgrozilVIDEO: Korošica pobegnila v Prago k tajkunu. Oglejte si njen nov posnetek!