VIDEO: Strupene gosenice, ki lahko umorijo pse: Razširjene so tudi po Sloveniji!

Na omrežju Facebook se je pojavil video posnetek, s katerim pri Zavodu za gozdove Slovenije opozarjajo na nevarne gosenice.

Pinijev sprevodni prelec je vrsta metulja, gosenice pa imajo strupene ožigalne dlačice, ki lahko predvsem pri psih vodijo tudi do najhujšega scenarija.

"Pinijev sprevodni prelec je vrsta metulja, ki v gozdovih ne povzroča posebne škode, njegove dlakave gosenice pa ogrožajo zdravje ljudi in živali. Vrsta je dobila ime po procesijah, ki jih oblikujejo gosenice, ko zapustijo zapredek," so ob video posnetku zapisali na Facebook omrežju.


Zavod za gozdove Slovenije, Facebook
Pinijev sprevodni prelec ima namreč na telesu lomljive strupene ožigalne dlačice. Vsebujejo toksin, ki ga gosenice uporabljajo kot obrambni mehanizem pred plenilci. Težave nastopijo po neposrednem stiku z gosenicami, dovolj pa je lahko že prenos dlačic po zraku.

Ob stiku z ožigalnimi dlačicami se pri ljudeh in živalih na koži ali na sluznici pojavi huda vnetna reakcija, pri kateri nastanejo rdeči srbeči izpuščaji in otekline. V najhujših primerih lahko predvsem pri psih pride do hudih sistemskih alergijskih reakcij, ki na koncu zaradi močnega otekanja dihalnih poti vodijo v smrt.


Delimo naprej in opozorimo lastnike kužkov!
0
JeklenaPest
Pred 3 tedni
Iztrebiti !
Najboljši posnetki tedna
Brezplačno se naroči na Klip novice tedna in prejmi top posnetke na email naslov.
VIDEO: Huda ura v Avstriji: Temperatura v nekaj urah padla za 20 stopinj Celzija!Nevesta na poroki zaplesala z očetom: Brez besed sta pustila vse poročne goste!Irena Yebuah Tiran zapela "Kje so tiste stezice": Nastop, ki obkroža Slovenijo!Gregor Ravnik nastopil z operno pevko: Zapela sta slovensko ljudsko uspešnico!VIDEO: Tilen Artač zapel kot Jan Plestenjak: Nastop, ki je nasmejal Slovenijo!VIDEO: V Ljubljani ukradli vozilo, vse je posnela kamera: Grozi jim 3 leta zapora!VIDEO: Slovenski gozdar posnel tri rise: Posnetek ima že pol milijona ogledov!Vesele Štajerke zapele svojo uspešnico: Nastop, ki je navdušil mnoge Slovence!VIDEO: Saša Lendero zapela z Miho Hercogom: Tako dobro se razume z bivšim možem!VIDEO: Šok med WRC relijem na Hrvaškem: Fotograf za las ubežal tragediji!Travo so kosili kar ob zapadlem snegu: Posnetek, ki je nasmejal Slovence!VIDEO: Vedeževalec Blaž pokazal svoje stanovanje: Obiskal so ga v Mariboru!VIDEO: Metal izvedba pesmi "My Heart Will Go On", ki jo poznamo iz filma TitanikVIDEO: Neumnost na slovenski avtocesti: Tujec zapeljal pred reševalno vozilo!VIDEO: Prestrašena srna v Izoli: Na pomoč so poklicali lovca, ta jo je ustrelil!VIDEO: Sneg pobelil kraje v Sloveniji: Temperatura padla za 20 stopinj Celzija!Zapel je pesem za svoje dekle: Posnetek, ki je nasmejal Slovence!VIDEO: Drama na ljubljanski obvoznici: Takemu prizoru so bili priča reševalci!Tilen Artač prepeval o dragih stanovanjih: Parodija, ki je doza smeha!Parodija na novo poslovno priložnost: Zbiral je plastenke, da jih bo lahko prodal!Fehtarji predstavili prvo avtorsko pesem: Znova so navdušili poslušalce!Italijanska političarka odgovorila na vprašanje Slovenca: Posnetek je doza smeha!Pravljična hiša košarkarja Žige Dimca: Izgleda kot hiška iz zgodbe o Rdeči kapici!Darja Gajšek zaigrala na harmoniko: Nastop je navdušil mnoge Slovence!Moški na vrtu zgradil izjemen bazen